Despre pirateria muzicală în mediul digital – Simpozion O.R.D.A. Live Blogging

Asociația Industriei Muzicale din România – AIMR a fost înființată în 2008 ca organism de sine stătător și este finanțată din fondurile membrilor săi. Principalul obiectiv al acestui organism de gestiune colectivă este reprezentarea intereselor şi drepturilor principalelor case de producţie muzicală din România şi din străinătate.

Ce își propune să realizeze AIMR

  • Combaterea pirateriei cu produse fizice
  • Combaterea pirateriei in mediul digital
  • Prevenirea pirateriei

Principalele cauze ale pirateriei digitale

  • Nu se cunoaște legislația
  • Concepția greșită despre piraterie datorită faptului că nu este foarte clar prevăzută în legislația actuală definiția pirateriei astfel încât fiecare industrie își conturează propria definiție.
  • Viteza de accesare a conținutului, foarte mare în Romania. Expansiunea domeniului IT în România permite accesul la viteze mari de copiere a conținutului, facilitând astfel pirateria.
  • Lipsa fondurilor pentru urmărirea cazurilor de piraterie și de aplicare coercitivă a măsurilor.
  • Incompetenta Politiei – în multe cazuri de flagrant, polițiștii implicați în acțiune nu au știut ce echipament anume să ridice din locația vizata sau au distrus din greșeala probe.

Alte informații inedite

Referitor la obișnuința de copiere a conținutului la nivel național, muzica are un procent de 35% iar filmele un procent de 29%

Plângerile penale referitoare la piratarea muzicală au scăzut din 2010 până în prezent, de la 122 de cazuri la 44 de cazuri deoarece s-a constatat faptul că mult mai multe rezultate se obțin prin constituiri ca si parte civila decât  prin constituirea dosarelor penale.

Au fost propuse și două soluții de rezolvare a problemei pirateriei și anume cele despre care tot vorbim aici pe acest blog : îmbunatatirea activității de impunere a legislației și reducerea timpului în care se poate suspenda un site cu conținut piratat.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.