Luiza Daneliuc – contabilitate online

Declaratie beneficiar real al sumelor. Cine depune, termene, modele formulare.

Cine este beneficiarul asta real al sumelor si ce vrea de la noi? Legea nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, (în vigoare din data de 21 iulie 2019) ne aduce in atentie aceasta notiune. Legea si notiunea existau mai demult, doar ca nu se aplicau, sau ma rog, nimeni nu baga in seama acest subiect.

Ce inseamna beneficiarul real al sumelor?

Beneficiarul real este definit ca orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate.

Acum sa disecam putin ce inseamna toata treaba asta.

Este important sa observam ca beneficiarul real este intodeauna o persoana fizica. Chiar daca o firma este detinuta de alta firma, se merge cu investigatia pana cand se ajunge la persoana fizica din spatele tuturor firmelor. Nu stiu de ce am simtit nevoia sa fac precizarea asta… poate am vazut prea multe! 🙂

Se mai precizeaza ca beneficiarul real al sumelor este persoana in numele caruia se realizeaza o tranzactie. Adica nu e de ajuns ca Gigel e trecut in acte ca administrator. Daca Gigel zice ca el a facut acele operatiuni pentru ca i-a spus Ion, atunci Ion este considerat beneficiarul real al sumelor. Este daca vreti sfarsitul erei administratorilor pusi de paravan in acte. Sau o incercare in aceasta directie.

Cine depune declaratia?

Art. 56 din Legea nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prevede urmatoarele:

(1) Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor.

In concluzie toate SRL-urile, in afara de cei detinuti de stat trebuie sa depuna declaratia asta.

Dar ce se intampla cu ONG-urile, ele au obligatia asta?

Da, gasim aceasta precizare in legea 129/2019, art. 4 pct. 5 – definitia beneficiarului real in cazului unui ONG si anume:

c) în cazul entităţilor juridice precum fundaţiile şi al construcţiilor juridice similare fiduciilor, persoana fizică (persoanele fizice) care ocupă poziţii echivalente sau similare celor menţionate la lit. b);

iar la punctul b) avem:

1. constituitorul/constituitorii; 2. fiduciarul/fiduciarii; 3. protectorul/protectorii, dacă există

Totodata, la art 5. se face precizarea ca acesti beneficiari vor fi inregistrati in :

b) într-un registru central organizat la nivelul Ministerului Justiţiei pentru asociaţii şi fundaţii;

Cand trebuie depusa declaratia?

Din paragraful de mai sus extragem urmatoarele 3 momente:

  1. La infiintarea unei entitati noi – SRL
  2. Anual, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare
  3. Ori de cate ori intervine o schimbare in situatia declarata anterior, in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Ori de cate ori intervine o modificare inseamna: ori de cate ori se schimba asociatii firmei, ori asociatii isi schimba buletinele, ori domiciliu. Deci nu neglijati faptul ca orice schimbare care tine de asociat (de fapt de beneficiarul real al sumelor, oricare ar fi el) trebuie declarata in termen de 15 zile prin aceasta procedura.

Ca si comentariu personal, mie nu mi-e clar care prevedere se va aplica anul viitor, termenul prevazut in lege de 21 iulie 2020 (valabil pentru primul an de aplicare al legii) sau prevedere referitoare la termenul de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare?

Mai mult, termenul de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare (care se aproba prin AGA) ar insemna ca fiecare firma are alt termen de depunere. Daca o firma alege sa faca de exemplu, bilantul in februarie (si AGA aferenta) va avea termen 15 zile de la data AGA, adica februarie.

Ma intreb, in practica, cum va functiona aceasta treaba. Probabil in 15 zile de la data primirii AGA de la contabil, asociatii firmei vor trebui sa se duca la notar si de acolo fuga la ONRC? Sau direct la ONRC la stat la coada?

Modele de declaratii

In functie de situatia in care te afli si motivul pentru care depui declaratia, modelul declaratiei este diferit.

Stim ca declaraţia trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date: datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum şi modalităţile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice.

Totodata stim ca datele de identificare ale beneficiarului real în sensul alin. (1) sunt: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa.

Se face si precizarea ca „Declaraţia prevăzută la alin. (1) se poate da în faţa reprezentantului oficiului registrului comerţului sau se poate depune în formă autentică (adica data in fata notarului), personal sau prin reprezentant.

In acest cazul in care declaratia se da in fata reprezentantului ONRC se foloseste acest formular, pus la dispozitie de ONRC pe site-ul lor.

Nu va duceti cu declaratia completata de acasa! Sintagma „se da in fata reprezentatului ONRC” inseamna ca literalmente trebuie sa o scrii in fata lui.

In cazul in care declaratia se depune in forma autentica la ONRC, notarul va intocmi propria lui varianta de declaratie dar nu strica sa va duceti cu un model, doar ca sa ii aratati ce doriti.

Modelul ii puteti descarca din sectiunea noastra de modele de documente gratuite.

Pentru ONG-uri avem un model personalizat, sa le fie si lor mai usor.

Sintagma „declaratia se depune in forma autentica” inseamna ca declaratia trebuie data in fata unui notar. De la notar mergeti cu declaratia autentificata la ONRC.

Sanctiuni

Nerespectarea de către administratorul care reprezintă societatea a obligaţiei de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează tot cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Nu neglijati si faptul ca nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii, in conditiile art. 237 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Exit mobile version