De ce sa NU iti faci SRL-D

Nu va puteti inchipui ce se petrece cand se strang la o masa doi avocati si doua contabile! Daca cineva ne-ar asculta conversatiile, ar zice ca suntem mai degraba infractori decat oameni ai legii!

Discutiile despre situatiile cu care ne intalnim in practica sunt savuroase si de-a dreptul fascinante pana si pentru noi, din postura oamenilor care „le-au vazut pe toate”. Cred ca una din marile placeri ale vietii este sa faci schimb de experienta si de experiente cu cineva din breasla ta. De obicei, alegem localuri obscure, unde ne putem desfasura in voie si unde nivelul conversatiei atinge cote alarmante in ceea ce priveste sonorul dat la maximum de la atata entuziasm. Intr-una din aceste intalniri, inevitabil au venit in discutie si SRL-D-urile. De fapt, doua contabile discutau linistite despre ultimele bilanturi depuse, cand in fundal se aud cuvintele SRL-D si 1.200 ron. Mi-am amintit atunci perceptia gresita pe care o au oamenii despre SRLD-uri si cum aceasta forma de autorizare este folosita total eronat. Nu sunt fan SRL-D, n-am fost niciodata, si iata si motivele.

De ce sa nu iti faci SRL-D

Sa luam pe rand „avantajele” si sa descoperim de ce ele sunt avantaje doar daca stii sa le folosesti corect.

1. Cine infiinteaza un SRL-D este scutit de taxele de infiintare de la Registrul Comertului

UPDATE: Incepand cu 01.02.2017 nu se mai platesc taxe de la Registrul Comertului pentru infiintari PFA si SRL.

Well… not quite! Aceasta masura a fost gandita ca un ajutor initial pentru un start-up care nu detine fonduri de a infiinta si autoriza legal o activitate. Dar masura nu poate fi numita o scutire, cel mult o amanare a momentului platii. Ce se intampla de fapt este ca, la finalul perioadei de 3 ani in care ai statut special de SRL-D, esti obligat sa faci o mentiune la registrul comertului si sa schimbi statutul firmei din SRL-D in SRL. Iar cand faci chestia asta, taxele sunt mai mari decat daca ai fi infiintat un SRL normal.

Da, este o amanare pentru 3 ani a costului de infiintare a fimei. Nu este o scutire, in fapt ajungi sa platesti acei bani „scutiti” la inceput cu „dobanda”, costul final fiind mai mare. DAR, ideea din spatele acestei masuri a fost un sprijin initial al viitorului antreprenor, nicidecum o scutire. Daca dupa 3 ani nu ai 800 ron sa faci aceasta mentiune la registrul comertului eu iti sugerez sa inchizi firma, nu sa o transformi in SRL. 3 ani sunt suficienti ca sa iti faci o idee in ce directie se indreapta afacerea ta.

Si ca sa spulberam si acest mit, atat costa – 800 (opt sute lei) sa schimbi statutul unui SRL-D in SRL. Nu 200 ron, nu „o suma modica”. 800 ron nu este o suma modica pentru nimeni, cel putin nu pentru cei care isi infiinteaza SRL-D ca sa scape de plata taxelor. Sa vedem cum se ajunge la aceasta suma :

taxe trecere de la SRLD la SRL 1
Acestea sunt taxele de schimbare de la forma de SRL-D la SRL, pe care le-ar plati oricine are SRL-D in mod obligatoriu dupa ce trec cei 3 ani. La care se mai adauga rezervarea de nume  de mai jos.
taxe trecere de la SRLD la SRL 4
Ilizibil, suma de 72 ron se achita pentru verificare disponibilitate nume – adica acelasi nume cu SRL in coada si nu cu SRL-D. Iti dai seama ca daca e luat numele nou (cel cu SRL in coada), trebuie sa iti schimbi numele firmei dupa 3 ani din acest motiv.

In total , la finalul celor trei ani atat achiti 72 ron +752 ron = 824 RON pentru schimbare forma din SRL-D in SRL.

Probabil confuzia vine din faptul ca pe site-ul ONRC sunt detaliate urmatoarele date:

 1. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale  – detalii:
  • 45 lei – taxele de registru;
  • 27 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014;
  • 72 lei pentru fiecare sediu autorizat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere (45 lei taxa de registru, la care se adaugă 27 lei reprezentând un procent aplicat taxei de registru – 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014);
  • tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

Se pare ca unii oameni au adunat pur si simplu sumele de mai sus si au ignorat punctuletul cu tariful de publicare in MO, care se adauga acelor costuri, precum si urmatoarea nota de subsol, de pe aceeasi pagina cu tarifele de mai sus :

Redactarea actelor, obţinerea autentificării sau, după caz, darea de dată certă, acordarea de îndrumări pentru completarea corectă a cererii de înregistrare pot fi efectuate, contra cost, prin serviciile de asistenţă din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal.

Aceste taxe de redactare, ori le platesti la ONRC ori le platesti unui avocat, tot sunt niste taxe de plata in plus.

Mai e un schepsis: daca intervii asupra SRL-D-ului in acesti 3 ani (ca tot ni se pregateste ceva) cu alte mentiuni la registrul comertului, cum ar fi:

 • adaugarea de coduri CAEN nepermise de lege pentru un SRL-D sau adaugarea de coduri CAEN care duce la depasirea a 5 grupe de activitate (iarasi interzis pentru SRL-D)
 • sau schimbarea asociatilor cu unii care au mai avut firme in spatiul european inainte, sau chiar tu devii in aceasta perioada de 3 ani asociat in alta firma,

atunci vei plati asa:

 1. taxele necesare trecerii de la SRL-D la SRL – care se achita tot acum, la inregistrarea mentiunii si nu dupa ce trec cei 3 ani (cei 824 ron de care discutam mai sus)
 2. taxele initiale de infiintare ale SRL-ului, pe care le-ai fi platit daca ai fi infiintat un simplu SRL si nu un SRL-D (detaliate mai jos)
taxe trecere de la SRLD la SRL 5
10 lei – fond de lichidare

 

taxe trecere de la SRLD la SRL 6
400 lei – diverse taxe infiintare
taxe trecere de la SRLD la SRL 2
31,5 ron – publicare in Monitorul Oficial
taxe trecere de la SRLD la SRL 7
72 ron – rezervarea de nume + alte taxe
taxe trecere de la SRLD la SRL 3
20 lei – cazierul fiscal

In total, aceste taxe de care ai fost initial scutit sunt in valoare de  jur de  565 lei. – deci mai putin decat platesti la finalul celor 3 ani, respectiv 824 lei.

In totalul totalului, daca o comiti si faci mentiunile de mai sus in timpul celor 3 ani, achiti 565 + 824 = 1.389 lei.

Mai sunt si alte cazuri in care iti pierzi statutul de SRL-D, de exemplu, in 45 de zile de la data scadenta a unei obligatii fiscale neindeplinita (taxe neplatite, declaratii nedepuse), situatie in care platiti aceleasi taxe ca si in cazul schimbarii codurilor CAEN. Sau daca nu reinvestiti 50% din profitul anului precedent, sau daca doriti sa declansati procedura insolventei la incetarea activitatii. Stiu ca nimeni nu se gandeste la inceperea activitatii cum o sa fie la incetarea ei dar asta mi se pare la fel de iresponsabil ca atunci cand nu te gandesti la casatorie ce o sa faci in cazul nefericit in care vei divorta.

Asadar, mare atentie la alegerea asociatilor, mare atentie la alegerea codurilor CAEN si mare atentie la alegerea contabilului, daca nu vreti sa pierdeti dintr-o prostie statutul de SRL-D.

Concluzie: Infiintarea unui SRL-D DOAR pentru amanarea taxelor este o idee buna doar daca ai o idee clara definita despre proiectul tau, astfel incat stii sigur ca peste 3 ani vei avea banii necesari schimbarii statutului. Ai o idee atat de clara despre proiectul tau incat stii sigur ca nu vei intreprinde nici o actiune care sa te faca sa pierzi statutul de SRL-D si care sa te bage in cheltuielile de mai sus. Deci visezi legea aia cu SRL-D-urile.

2. Poti aplica pentru obtinerea unui ajutor nerambursabil de maxim 10.000 euro.

Acesta este intr-adevar un motiv serios sa iti faci SRL-D, daca esti si tu intr-adevar foarte serios si sigur ca vrei sa accesezi o asemnea facilitate, fiind si motivul principal pentru care acest tip de societate a fost creat. Bineinteles cunosti faptul ca trebuie sa aduci cei 50% cofinantare. Adica statul iti da 50% din banii necesari proiectului, tu vii cu restul de 50%. Esti atent la codurile CAEN pe care le autorizezi la infiintarea SRL-D-ului si stii exact daca ele sunt sa nu eligibile pentru aceste fonduri astfel incat sa nu te trezesti ca iti lipsesc exact codurile CAEN necesare pentru aplicatia ta si ai nevoie sa faci o mentiune la Registrul Comertului, care culmea si ce sa vezi, posibil sa te aduca in situatia de a pierde statutul de SRL-D. Deci cum ziceam, visezi legea asta cu SRL-D-urile . Trebuie sa fii constient si de faptul ca s-ar putea sa nu te incadrezi cu planul tau de afaceri in conditiile generale de acordare (stiai ca trebuie plan de afaceri, nu?).

Daca accesezi una din facilitatile puse la dispozitie de lege (asta referitoare la cei 10.000 euro sau cea referitoare la garantiile acordate de F.N.G.C.I.M.M pentru garantarea cu pana la 80% a unor credite solicitate) – trebuie sa angajezi 2 persoane cu norma intreaga pe perioada nedeteminata si sa ii mentii pana la pierderea calitatii de debutant. Asta se traduce intr-un cost suplimentar deloc de neglijat ce trebuie luat in calcul!

Concluzie: Inainte de a decide ca vrei sa iti faci un SRL-D pentru a obtine aceste fonduri nerambusabile, fii sigur ca ai o sursa de cofinantare (fie bani personali, fie credit), fii sigur ca ai un plan de afaceri care indeplineste criteriile de evaluare legale. Eventual ia legatura cu o firma specializata care sa te ajute in directia asta, sa iti explice ce fel de cheltuieli sunt eligibile, lucru foarte important de stiut. Nu face SRL-D-ul inainte, fara nici un fel de directie clara, deoarece te vei trezi cu o groaza de obligatii pe cap si nu vei stii incotro sa o apuci. Informeaza-te! (acest articol mi s-a parut un bun punct de plecare, dar nu este o recomandare in sine a firmei, sunt zeci de firme care se ocupa de acest lucru, stai de vorba cu mai multi inainte si alege in cunostinta de cauza)

3. Ai scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru maxim 4 salariati

Da, este un avantaj, doar pentru cei care oricum aveau de gand sa angajeze personal cu norma intreaga si contract pe perioada nedeterminata. Totusi trebuie sa fii capabil sa sustii de restul taxelor salariale pentru care nu esti scutit, care nu sunt mici deloc! Iar scutirea nu se acorda pentru suma care depaseste un salariu mediu brut pe economie din anul anterior per angajat.

Deci vedeti, imi e imposibil sa fiu fan SRL-D. Absolut imposibil!

Comments

 1. Astept de la tine un articol despre SRL vs PFA. Multi imi zic acum ca PFA-ul nu mai e deloc rentabil. Astept o opinie oficiala.

  1. @emil – opinia mea oficiala este ca PFA-ul in sistem real nu a fost niciodata rentabil, doar comod. 🙂

   1. Am o neclaritate….daca un srl-d nu face angajari in primele 60 de zile, ci mult mai tarziu, mai beneficiaza de scutirile de cas pentru salariati?

 2. Cosmin Atomei

  Buna ziua,

  In legatura cu:
  „[…] sau schimbarea asociatilor cu unii care au mai avut firme in spatiul european inainte, sau chiar tu devii in aceasta perioada de 3 ani asociat in alta firma”;

  Am trecut si noi printr-o discutie despre abilitatea unui asociat dintr-un SRL-D de a mai fi asociat si intr-un alt SRL. Din ce am aflat noi, un asociat al unui SRL-D (care nu a mai facut parte din nici un alt SRL / SRL-D la infiintarea SRL-D-ului curent) poate deveni asociat in aceasta perioada de 3 ani si in cadrul altor SRL-uri. (sper sa nu ma insel dar exista si conditia sa nu fie asociat unic/majoritar in celelalte SRL-uri) fara asi pierde statutul de Debutant din cadrul primului SRL-D.

  1. @cosmin atomei – Da, aveti dreptate in teorie.
   In opinia mea (confirmata cu unul/mai multi avocati), interpretarea literala a legii este aceea ca daca o persoana este intreprinzator debutant la infiintarea unui SRL-D, conditia de mai sus este indeplinita. Conditia trebuie indeplinita la infiintarea primului SRL-D, pentru ca este evident ca o data cu infiintarea SRL-D-ului, respectiva persoana nu mai poate fi “debutant” in sensul legii. art. 3, alin. (1) din O.G. nr. 6/2011 obliga la indeplinirea conditiei la un anumit moment in timp (momentul infiintarii SRL-D), iar opinia mea este ca art. 6, alin. (1) se refera la situatia in care la momentul infiintarii SRL-D, respectiva persoana mai detinea calitatea de asociat/actionar, si nu la situatia in care unul dintre asociatii SRL-D-ului decide sa participe la infiintarea unei alte societati, si pe cale de consecinta este irelevant ce se intampla dupa momentul infiintarii SRL-D-ului.

   Desi sunt de acord cu aceasta interpretare a legii, in practica, raspunsul primit de la Registrul Comertului este acela ca daca un asociat al unui SRL-D participa la infiintarea unei noi societati (dupa inmatricularea SRL-D-ului), se va pierde calitatea de SRL-D cu consecintele recuperarii tuturor facilitatilor acordate. Totodata, toate firmele despre care am auzit eu personal ca si-au schimbat calitatea din debutant in SRL normal au patit acest lucru. Nu cunosc pe nimeni care cu legea in mana sa se fi inteles cu cea de la ghiseul ONRC pe aceasta interpretare.

   Un raspuns definitiv la aceasta chestiune poate fi oferit doar de catre instantele de judecata, dar nu am cunostinta despre vreo hotarare care sa priveasca acest tip de speta.
   In ceea ce priveste asociat majoritar/unic – nu exista nicio prevedere in O.G. cu privire la asociat/actionar majoritar, unic.

   1. Cosmin Atomei

    Inteleg.

    Multumim pt clarificari!

   2. avocat

    din interpretarea „literala” rezulta chiar contrariul. din art. 6 alin. 1 lit. b) rezulta ca un srl-d trebuie sa indeplineasca conditiile de la constituire pe tot cuprinsul existentei sale. de unde rezulta asta? se foloseste timpul prezent si astfel ajungem la „Calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant se pierde, prin efectul legii: la data la care oricare dintre autorităţile competente constată că societatea NU MAI INDEPLINESTE una dintre condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1)” (atentie! nu se spune „nu indeplinea”, caz in care aveati dreptate).

 3. „Iar scutirea nu se acorda pentru suma care depaseste un salariu mediu brut pe economie din anul anterior per angajat.” – se refera la salariul net sau brut?

 4. Andreea

  Dupa 3 ani de zile trebuie sa transformi firma in SRL-D chiar daca nu a fost infiintata prin programul SRL-D cu 10.000 de euro nerambursabili de la stat?

  1. @andreea – nu, daca ai un SRL normal nu trebuie sa faci nimic dupa 3 ani; daca ai un SRL-D, da, dupa 3 ani iti schimbi statutul obligatoriu, indiferent daca ai beneficiat sau nu de vreo facilitate.

 5. Sergiu

  Am cateva intrebari referitor la ajutorul de stat pentru SRL-D:

  1) Am inteles ca trebuie sa efectuiez cheltuieli in decurs de 60 zile, adica pot sa platesc salariu de 6000euro si 4000 pentru echipamente?
  2) Cred ca se poate ca asociatul sa fie si angajat si sa angajeze o persoana ca sa fie 2 persoane angajate?

  3) Daca am pierdere, pot sa micsorez salariu la cei 2 angajati pe care sunt obligat sa-i angajez in decurs de 3 ani?

 6. dar daca firma nu este un succes (cum sunt foarte multe firme „debutante”) si trebuind sa accept asta si fac demersurile sa o radiez, cum e mai benefic sa fi fost firma srl sau srl-d? nu mai bine fac un srl-d, platesc mai putin cu inregistrarea la onrc, cu eventualele salarii, de pe parcurs, poate cochetez si cu niste fonduri, iar apoi vad daca merge sau nu? stiu ca nu suna profesionist, ca trebuie facut inainte un plan de afaceri bine intocmit, stiudiu de piata, etc. dar realitatea si/sau practica ne spune ca oamenii nu prea sunt atat de prevazatori…mai ales neamul nostru… ca sa fiu mai succint ideea mea e ca: daca afacerea va merge bine e mai bun srl-ul, dar daca afacerea va merge prost e mai bun srl-d-ul. din pacate, la constituire nu stie numeni cum va fi, asa ca ramane la latitudinea fiecaruia ce sa aleaga intre un castig mai mic sau o pierdere mai mare.

  1. @ashbadag – asa cum am scris si in articol, daca radiezi un SRL-D inainte de termen platesti si taxele de inmatriculare de care ai fost scutit si taxele de radiere cu tot ce e aferent (bilant lichidare etc).
   Dar ideea in sine nu e rea: ramane la latitudinea fiecaruia sa aleaga ce considera ca i se potriveste, articolul prezinta niste lucruri la care majoritatea oamenilor nu se gandesc cand vor SRL-D. Majoritatea se gandesc sa nu plateasca taxe la infiintare si atat.

 7. Mihai

  Apai…daca nu ai 800 ron dupa 3 ani de antreprenoriat atunci pentru ce o faci? Mai bine cauti si te angajezi

  1. Beny

   Exact.aia nu se poate numi firma daca nu ai 800 lei dupa 3 ani de activitate.practic e imposibil

 8. alex 2

  am infintat un SRL-D dar am observat ca nu merita ,am primit doar actele de la ONRC si atat nimic nu am facut ,doresc sa radiez sau sa schimb in srl …..care este procedura

 9. Dana

  Buna, obligativitatea de reinvestire a 50% din profit se mentine? Pt o firma producatoare de jocuri pe calculator fara nici un fel de activ, dar cu profit in ce poti reinvesti? Mersi! 😀

  1. @dana – da, momentan obligatia reinvestirii se mentine, dar nu stiu in ce poti reinvesti; in ceva care sa aiba legatura cu activitatea ta.

   1. Dana

    Multumesc pt raspuns Luiza. In cazul in care, sa zicem, activitatea ta se desfasoara doar cu un calculator si chiar nu ai/nu vrei sa reinvestesti acel profit, care sunt consecintele? se pierde statutul de srl-d si se trece la srl cu plata taxelor aferente? sau exista si o alta consecinta (de natura financiara, de exemplu)? Multumesc din nou 🙂

    1. @dana – daca nu ai in ce sa reinvestesti profitul, trebuie sa il lasi in firma, nu esti obligata sa cumperi lucruri de care nu ai nevoie; dar nici nu poti lua banii acasa sub forma de dividende.

   2. Marius

    Contabilul meu mi-a spus ca este obligatorie reinvestirea profitului doar daca se „acceseaza” acei 10.000E.

    1. Dana

     Da, asa imi spusese si mie. Dar acum, citind legislatia inteleg ca nu mai conteaza daca apelezi sau nu la fondurile lor. Desi ar fi un pic stupid sa ma obligi sa imi reinvestesc banii, in conditiile in care nu am beneficiat de nici o facilitate de la stat… pana la urma sunt banii mei

 10. marius

  Am avut un astfel de SRL-D pana in dec 2015. Nu trebuie sa ai neaparat un plan de afaceri, respectiv nu este obligatoriu sa accesezi cei 10000 eu, srl-d-ul este bun pentru afaceri care merg deja, scutesti ceva bani pentru taxele datorate la stat. Exemplu, pt un angajat la SRL dadeam la stat 450 lei, iar la srl-d 250 de lei . Asta este singurul profit. Srl-d-ul l-am facut pe numele sotiei, din 08.03.2012. Dupa aproape 4 ani l-am inchis in dec 2015 . Un pic alergatura la Registru, bilanturi, lichidari Banca inchidere cont pe 0 . Atat, restul sunt vorbe.

  1. Dana

   Si ai reinvestit profitul? daca nu, a avut vreo repercursiune acest lucru? Multumesc anticipat!

   1. Andreea

    @Dana – Si eu am acceasi problema cu reinvestirea profitului.. Mi s-a spus ca se reinvesteste doar daca accesez fondurile dar nu e asa. Ai aflat ce se intampla in cazul in care nu s-a reinvestit profitul ? Ce repercursiuni sunt?
    Multumesc !

    1. @dana – din pacate nu stiu raspunsul si am evitat sa incurc lumea si mai rau; parerea mea este ca profitul trebuie reinvestit chiar daca nu accesezi fondurile si in cel mai rau caz sa nu iei banii pe dividende. Dar e doar o parere, nu sunt sigura.

     1. @luiza, multumim! Am mai intrebat si eu in stanga si-n dreapta, iar parerile tot impartite sunt (inclusiv de la contabili cu experienta). So..hope for the best! :))

 11. Mențiunile făcute sunt bibe venite. Ma gândeam ca este o idee buna sa-mi des hid un SRL-D.

 12. Ciprian L

  buna,

  sunt interesat de care ati considera ca ar fi cea mai optima modalitate de a colabora pentru un tanar medic stomatolog cu alte cabinete.
  Am comparat pana acum optiunea de PFA (PFI sa fiu mai exact) si SRL-D.
  Ambele au avantaje si dezavantaje.
  Fiind incepator, venitul net estimat lunar ar fi undeva la 1500 lei.

  Pentru PFA trebuie sa lucrez in minim doua locatii, insa SRL-D-ul mi-ar permite sa lucrez intr-un singur loc legal.
  Dezavantajele SRL-D-ului le vad in conditiile in care as dori sa inchid firma in urmatorii 2 ani, din motive personale.

  Pentru SRL-D ma gandesc ca eu sa fiu singurul asociat, fara alti angajati.
  In aceste conditii s-ar merita SRL-D fata de PFA?
  Mai sunt si alte variante? Ar fi mai simplu sa deschid direct SRL ?
  Nu intentionez sa aplic la finantare.

  Multumesc anticipat!

 13. Paul

  Imi place de tine, bun articol, as deschide un business cu tine, si te-as invita si in oras la o intalnire, imi esti simpatica

 14. Alina

  Salutare! Pentru cineva care abia acum i-a contact cu tot ceea ce inseamna proceduri de infiintare a unei firme, articolul este mai mult decat binevenit. Multumim!

  Luiza, te rog ajuta-ma cu un raspuns la urmatoarea intrebare: daca vreau SRL-D si NU doresc/nu accesez ajutorul de stat, sunt totusi obligata sa reinvestesc/las in firma cei 50% din profitul anului precedent? (am observat ca direct, la acest aspect nu ai raspuns inca – vezi comentariile lui Marius, Dana si Andreea de mai sus; ma gandesc ca avand sfaturi si de la avocati, ne poti da o parere avizata).
  Mentionez ca am citit OUG 6/2011 (precum si normele de aplicare) si pare ca ideea de a reinvesti e obligatorie oricum… Am nevoie insa de o parere avizata.

  Multumesc frumos, spor in toate!

 15. BiancaU

  Buna seara, ce fel de firma ati recomanda in cazul unor activitati de lucru manual (realizare de bijuterii, tablouri, lampi, obiecte decorative etc. din lemn)? Initial am inclinat spre SRL-D, dar cu cat citesc mai mult despre asta, cu atat devin mai confuza si mai sceptica. Pentru PFA sau II stiu ca iti trebuie calificare…..poate ar merge un curs de tamplarie (desi noi facem pirogravura, sculptura, traforaj etc.)? Noi practic vrem sa avem magazin online si sa participam la targuri/festivaluri.

  Si la II, daca unul face cursul de tamplarie si obtine calificarea necesara, infiinteaza firma pe numele lui, celalalt trebuie sa fie angajat sau cum? (suntem 2 persoane)
  Cand esti la primul contact cu mediul afacerilor iti cam prinzi urechile in legislatia asta atat de schimbatoare si usor de interpretat diferit!

  Apreciez orice lamurire! Multumesc!

 16. Idee Noua

  Exista vreo posibilitate sa treci un SRL obisnuit, relativ nou infiintat (cam de un an si ceva),intr-un SRL-D? Are activitate si 4 angajati pe per. nedeterminata. Multumesc.

 17. ilie

  Am o srl-d, cum obtin o finantare? pot obtine o finantare printr-un proiect european ?

  Va multumesc!

 18. Cristina

  Un SRL-D,poate schimba o grupa CAEN cu o alta grupa CAEN,fara sa piarda aceasta calitate?

 19. Alex

  Buna, banii de care am dispus au fost deja investiti in achizitionarea terenului si constructia cladirii. Am facturi eliberate pe numele meu si contractul de vanzare-cumparare. Acesti bani pot fi luati in considerare ca si cofinantare pentru accesarea proiectului? Multumesc anticipat!

 20. Daniela

  Buna ziua! Imi puteti explica mai exact partea cu minim patru salariati pe perioada nedeterminata? 1. Daca in momentul acesta as vrea sa deschid un srld ce salariu brut ar trebui sa aiba angajatii?
  2. Aceeasi 4 angajati trebuie sa fie pe perioada celor 3 ani sau daca unul isi da demisia, reducerea taxelor se aplica automat la un altul?

 21. liliana

  va rog sa imi acordati un raspuns la o nelamurire ; pot continua activitatea la c.m.i dupa pensionare sau trebuie obligatoriu sa fac transformarea cmi in srl . va multumesc

  1. Dupa pensionare nu pierdeti dreptul de practica deci nu vad de ce v-ar trebui un SRL. Poate daca imi dati mai multe detalii, asa nu vad nici o problema in a continua activitatea.

 22. Beny

  Pot cu un srl-D sa atrag fonduri europene pentru tinerii fermieri?

 23. Leonard Cretu

  pot deschide un srl-d daca am inchis acum un an un srl?

 24. Buna! As vrea, daca se poate sa stiu concret: am un SRL-D (asociat unic). Vreau sa infiintez un SRL(asociat unic). Este mai avantajos sa radiez SRL-D inainte de a infiinta SRL? Sunt costurile diferite fata de situatia in care infiintez SRL si radiez ulterior SRL-D?

  1. nu stiu sa iti spun care sunt costurile de acum de la registru; s-ar putea sa nu mai platesti taxe in nici un caz din cele expuse, dar nu stiu sa iti spun cu siguranta.

   1. Multumesc mult pentru raspuns! Nu stiam ca Registrul a eliminat unele dintre taxe.

    Ce am aflat de la registru:
    – nu pot face 2 firme cu asociat unic;
    – nu pierd statutul de SRL-D daca devin asociat in alta firma (cica e valabil doar la infiintare);
    – oricum nu mai platesc nimic daca schimb statutul;
    – platesc taxele initiale de inmatriculare SRL-D doar daca o radiez, firma fiind infiintata anul trecut, inainte de a fi eliminate taxele in februarie, anul asta;
    – nu platesc taxele initiale de inmatriculare la finalul celor 3 ani;

    Mi s-a dat sugestia sa tin SRL-D, sa aduc un asociat ca sa pot infiinta SRL cu asociat unic, sa dau bilant 0 pana trec cei 3 ani si dupa asta sa o radiez, daca doresc sa am cea mai mica cheltuiala.
    Mentionez ca pe SRL-D nu a existat activitate.

    Poti sa-mi dai un sfat in legatura cu aceasta situatie?
    PS: Daca consideri ca prin asta faci consiliere, sunt dispus sa platesc.

 25. Tot ce ai scris (aflat) este corect. Cel mai simplu ar fi sa pastrezi SRL-D-ul si sa lucrezi pe el in continuare, eviti astfel procedura de dizolvare/lichidare/radiere si costurile adiacente (ma refer aici la costul cu persoana care face bilantul de lichidare). Daca ai un anume motiv pentru care nu vrei sa faci asta, ai varianta sa introduci un asociat in SRLD sau sa faci SRL-ul nou cu doi asociati.

  1. Multumesc mult pentru raspuns/sfat! Daca consideri ca pot sa returnez favorul intr-un fel sau ai nevoie de sfaturi din domeniul in care activez eu, let me know! (suntem prieteni pe Fb). Voi urmari blogul si iti urez succes in toate!

 26. Ioana

  Buna seara, daca refuz reinvestirea a 50% din profitul pe 2016, ce risc înafară pierderii calității de srld? Multumesc , Ioana

 27. Buna ziua!
  Am o mare dilema pe care nu mi-o lamureste nimeni…
  Mi-am facut un SRL-D de curand pentru a-mi face o scoala de dans. NU DORESC sa accesez nici un fond, ci doar vreau sa-mi desfasor activitatea in mod legal. Mi-a spus o doamna contabil ca ar trebui sa angajez pe cineva (eu nu am nevoie) sau sa ma angajez pe mine (lucru care ar presupune sa-mi platesc taxele pt salariul minim pe economie, ceea ce eu nu produc). Este adevarat ca trebuie sa angajez sau sa ma angajez pentru a functiona corect SRL-D-ul meu???
  Multumesc frumos!

  1. Nevoia de angajati nu are legatura cu faptul ca sunteti SRL sau SRL-D sau PFA sau orice altceva. Are legatura cu intrebarea: pot presta singur in calitate de administrator activitatea? Sau trebuie sa o realizez prin angajati? Deci daca puteti tine dvs. cursurile de dans, si asta este realitatea (adica nu le tineti cu un partener sau in locatie la un control nu sunt gasiti si alti instructori de dans) atunci nu aveti obligativitatea angajarii.

 28. Andreea

  Buna ziua am si eu o intrebare am un srl-d infiintat din 2015 si cand am infiintat firma mi sa spus ca mi se vor da toate autorizatiile .eu am un magazin alimentar si am avut diploma de vanzator si certificat de absolvire de la ministerul sanatatii de igienă mai trebuia sa iau si autorizatie de la dspv , mentionez ca am avut si un control in decursul acestui an (reclamatie) si am dus toate actele pe care le am si nu mi sa mai cerut altceva .multi imi spun ca imi trebuie si aceasta autorizatie. Ce sa fac un raspuns va rog mult. Multumesc

 29. Luminita Pisaltu

  Buna ziua! Am un SRL- D cu 5 angajati. Reducerea cas se aplica pt 4 din ei? Trebuie sa am maxim 4 salariati? Au salariul mnim pe economie. Multumesc frumos

 30. Olivia Amelia

  Buna ziua,eu impreuna cu familia mea am dori sa ne deschidem un magazin alimentar la tara,care ar fi mai buna solutia SRL sau IF ? Multumesc .

 31. Ionela

  Buna,am deschis de cateva luni un SRL-D cu ideea de a aplica pentru fonduri europene,insa intre timp m-am razgandit. Am ramas cu o firma ce nu a avut activitate pana de curand cand am achizitionat niste materiale si as vrea sa le cos si sa vand produsele ca sa pot sa achit lunar contabila.
  Nu as radia firma deoarece am citit ca trebuie achitate si taxele de care am fost scutita la infiintare,plus alte taxe si totusi poate reusesc in viitor sa am si beneficii de pe urma ei.
  Dar as vrea sa fiu in regula cu toate autorizatiile necesare pentru a nu risca o amenda,e foarte greu insa sa gasesc exact ce autorizatii si care sunt pasii obligatorii de efectuat dupa infiintarea firmei?
  Eu cos la masina,intr-o camera de apartament,pe care am contract de comodat) si am inteles ca nu am nevoie de autorizatie ISU dar ca e suficienta o negatie din partea lor. Cum obtin aceasta negatie,e obligatorie? Imi trebuie stingator de incendiu si plan?
  Am declarat firma la primarie pt impozit,am cumparat registru unic de control,m-am inscris la Oficiul Spalarii baniilor,nici nu stiu exact daca era sau nu obligatoriu.Am facut procura contabilei pt depunere declaratii online .Am citit si de contract pentru deseuri ca ar fi obligatoriu pe firrma,nu e suficient ca am pe persoana fizica,ar mai fi declararea cartoanelor,ambalajelor la mediu,la anaf trebuie sa mai depun alte acte legate de adaosul comercial pe care il practic?
  Imi puteti spune toate aceste informatii,va rog?Nu imi permit sa platesc o amenda cat de mica,si stau cu frica zilnic.Multumesc.

 32. Cristina

  Buna ziua doamna Luiza, Am si eu o intrebare. Pot deschide SRL D daca am avut acum 10 ani un PFA dar l am inchis in 2007?

 33. Diana M

  Buna ziua,

  Unde anume se fac platile pentru a obtine dovezile privind plata tarifului legal.
  Trebuiesc mai intai completate niste formulare sau cereri strict pentru aceste plati? Daca da care anume sunt acelea?
  Daca nu, se pot face si online?
  Dovezile privind plata tarifului legal sunt necesare pentru inregistrarea unui punct secular de lucru al unui SRL la ANAF.
  Tot caut sa aflu care sunt platile ce trebuiesc facute si tarifele specifice.

  Multumesc frumos,

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.