Luiza Daneliuc – contabilitate online

Curatenie in biblioteca

De curand mi-am cumparat o bliblioteca deoarece sufrageria mea era plina de cutii insirate peste tot in care erau depozitate cartile. Stiam de la inceput ca vreau o biblioteca in stil clasic si de aceea am facut-o pe comanda, deoarece, sa fim seriosi, tot ce se vinde in ziua de astazi in materie de biblioteci, se vinde in scop decorativ si nu pentru a avea functiunea sa gazduiasca zeci si zeci de carti (poate sute, nu le-am numarat).

Am asteptat biblioteca cu mare entuziasm, inchipuindu-mi cum o sa asezam noi cartile in ea si cum o sa ne amintim cand si in ce imprejurare am citit-o pe fiecare. Dar, din pacate, aceasta experienta mi-a fost iremediabil stricata de “bunavointa” unor membrii ai familiei care auzind ca isi iau copii biblioteca, s-au gandit sa doneze tone de carti din propria lor biblioteca. Si asa m-am pomenit cu biblioteca mea noua plina ochi de carti pe care nu le-am cumparat eu, pe care nu mi le-am dorit, pe care nu le-am citit, care nu ma reprezinta.

Ca orice experienta in viata, experienta lecturii este una personala. Din momentul in care o carte iti trezeste interesul in timp ce esti in librarie si cauti ceva nou de citit, din momentul in care ii citesti cuprinsul sau o rasfoiesti sau o tii in mana pentru a vedea daca este ceea ce cauti, din momentul in care o platesti si de-abia astepti sa ajungi acasa sau la o terasa sa o citesti si pana in momentul in care o termini de citit si iti asezi gandurile si iti tragi invatamnitele din ea, totul despre aceasta experienta este PERSONAL.

Cand te uiti spre biblioteca proprie si vezi cat de multe carti ai citit, asta iti da un sentiment de mandrie si te indeamna sa continui sa citesti. Cand te uiti spre biblioteca personala si vezi cat de putine carti ai citit, asta de asemenea te indeamna sa citesti si mai mult, te face constient ca trebuie sa inbunatatesti acest capitol din viata ta.

De asemenea, cand altcineva se uita spre biblioteca ta si vede cate carti si ce fel de carti ai citit, isi face o parere avizata despre ce fel de persoana esti si cum ai evoluat de-alungul anilor.

Dar daca tu te uiti la biblioteca ta si o vezi plina de carti straine, care nu iti trezesc nici o amintire, nici o dorinta de a le reciti sau citi, ba din contra iti transmit un sentiment incert, nedefinit exact dar oricum neplacut, ce rost isi mai are acea piesa de mobilier in casa ta? Ce rost isi au acele carti in casa ta, decat poate sa te indeparteze si mai mult de experienta lecturii?

Procesul de lecturare, de invatare, procesul prin care ne apropiem sau capatam interes fata de un anumit subiect este foarte personal, are legatura cu ce ni se intampla in acel moment in viata, are legatura cu cine suntem sau cu cine am vrea sa fim, sau cu ce vrem sa schimbam la noi ca persoane.

Daca cineva imi recomanda o carte sau imi face cadou o carte, pot incerca sa o citesc si daca mi se potriveste, pot sa o termin. Dar daca cineva imi floodeaza viata si biblioteca cu o tona de carti impersonale, nu stiu cat pot face fata la chestia asta si nu stiu daca ar trebui sa ma chinui sa fac fata la chestia asta.

Pentru ca evident nu am cum sa arunc toate aceste carti, am separat astazi bibiloteca in 2 sectiuni : carti “straine” si cartile MELE. Cartile mele imi dau un sentiment de “warm and fuzzy”, cartile straine imi transmit energii negative.

Curatenia asta ar trebui facuta in fiecare domeniu al vietii. Ar trebui sa inceapa cu dulapul de haine, care este mereu plin dar niciodata nu avem cu ce sa ne imbracam deoarece sunt multe lucruri acolo pe care nu le mai folosim. Donati-le! Am inceput curatenia asta in dulapul meu acum 2 ani, si de atunci o fac la cateva luni. Pe rand, bucataria a suferit modificari (continea prea multe oale si cratiti de pe vremea buncii pe care nu le foloseam niciodata), debaraua (cutii goale de la diverse chestii cumparate), clientii (care nu platesc, scuze dar nu lucrez pe nasturi) si pana la oamenii din viata mea care imi aduc mai multe energii negative decat pozitive in jurul meu si imi strica toata karma.

Trebuie sa recunosc ca ultimul capitol este inca work in progress. Dar ajungem noi si acolo.

Exit mobile version