Luiza Daneliuc – contabilitate online

Care este diferenta dintre CUI, CIF neplatitor/CIF intracomunitar, CIF platitor TVA

Pe parcursul existentei unei entitati juridice, si chiar de la infiintare, aceasta primeste mai multe numere de inregistrare fiscala si legala iar acest articol va explica diferentele dintre CUI, CIF, J-ul de la Registrul Comertului, si in ce context se foloseste un anume numar de identificare si nu altul.

J-ul de pe certificatul de inregistrare de la ONRC

Incepem cu certificatul de inregistrare la de la Registrul comertului. Acest document se elibereaza SRL-urilor, PFA, II, cooperativele, adica acelor entitati care sunt obligate sa se inregistreze la registrul comertului.

Cine nu are acest certificat de inregistrare?  ONG-urile, care nu se inregistreaza la Registrul Comertului ci la Ministerul Justitiei, si acele PFA-uri profesii liberale, care nu se inregistreaza nici ele la Registrul Comertului ci doar direct la ANAF.

Pe acest certificat veti observa doua numere:

Numarul de ordine din registrul comertului  de forma  J/12/3456/2019 sau F/12/3456/2019. Numerele ce contin J-ul sunt atribuite persoanelor juridice (firme) iar numerele ce contin F-ul sunt atribuite PFA-urilor, intreprinderilor individuale si cele familiale.

Ce concluzie mai putem trage din aceasta informatie? Anume ca PFA/II/IF nu sunt persoane juridice. (sidenote, not very important right now)

Codul unic de inregistrare, de forma : 123456

In concluzie, de la Registrul Comertului plecati cu 2 „numere de inregistrare”: cel cu J sau F ce foloseste pentru inregistrarea in Registrul Comertului si cel cu multe cifre (codul unic de inregistrare) care este si numarul vostru fiscal.

Cod identificare fiscala obtinut de la ANAF – cine il are pe acesta?

Urmatorul cod este cel obtinut de la ANAF, denumit Cod identificare fiscala. Acest numar este obtinut doar de catre PFA-urile profesii liberale si de catre ONG-uri.

De ce? Pentru ca restul (SRL/PFA/II/IF) au deja acest cod unic de inregistrare inscris pe documentul anterior, cel obtinut de la Registrul Comertului. ANAF nu are de ce sa mai elibereze alt document, alt cod unic de inregistrare fiscala cu acelasi numar pentru cei care deja il au. Asa ca il elibereaza doar pentru aceia care nu au trecut prin procedura inregistrarii la Registrul Comertului si nu au cum sa aiba acest numar.

CIF Intracomunitar – cand si de ce?

Un alt numar de indentificare fiscala este numarul special de TVA pentru operatii intracomunitare, denumit pe scurt si CIF intracomunitar.

Ca si document o sa observati (in video-ul de mai jos) ca arata aproape identic cu CIF-ul pentru PFA-urile profesii liberale si cu CIF-ul pe care ONG-urile il obtin de la ANAF (tot format A5).

Cum le putem deosebi intre ele daca suntem un PFA profesie liberala sau un ONG? Va las sa descoperiti asta tot in video! 🙂

Sunteti obligati sa obtineti acest CIF intracomunitar de la ANAF prin depunerea unui formular, atunci cand aveti tranzactii cu parteneri (clienti sau furnizori) din UE. Numarul trebuie obtinut inainte sa efectuati respectivele tranzactii.

Codul unic de inregistrare ca si platitor de TVA in Romania

Foarte similar cu CIF-ul intracomunitar este CIF-ul de TVA normal sau o sa mai intalniti mentionat ca si CIF platitor de TVA in Romania.

Cand o entitate devine platitoare de TVA in Romania (iar asta se poate intampla la cerere sau obligatoriu la depasire unei cifre de afaceri de 300.000 lei/an) primeste acest numar de platitor de TVA. Daca cumva avea inainte un CIF intracomunitar, acela va fi anulat, iar noul cod de TVA ii va lua locul.

Ca de obicei, pentru cei ce prefera informatia video, avem si un video nou pe tema aceasta.

Nu uitati ca va stam la dispozitie pe Skype pentru programarea unei sedinte de consultanta:

Exit mobile version