Cat concediu fara plata pot sa imi iau pe an?

 

O intrebare care mi se adresesaza foarte des este: cum e cu concediul asta fara plata (abreviat CFS sau, ca pe vremea lu’ Ceasca,  CFP)? Este nelimitat? Pot sa stau in el cat vreau eu? 🙂

Da, poti sa stai in el (adica in concediu fara salariu) cat vrei tu, cu singura conditie, sa vrea si angajatorul. Totodata nu exista un numar de zile sau luni pe care esti obligat sa le lucrezi inainte sa ceri concediu fara plata. Totul este la latitudinea relatiei dintre tine si angajator, relatie ce poate fi stabilita si prin regulamentul de ordine interioara, deci ar fi bine sa arunci un ochi si pe acolo.

 

Baza legala (asta a fost cel mai greu de gasit)

Art. 153 alin. 1 din Codul muncii este cel care stabileste ca pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Cum contractul colectiv de munca nu se mai aplica, ne ramane regulamentul intern, ala pe care toata lumea il ignora, nu il intocmeste sau il semneaza de forma. El de fapt are o importanta majora atat pentru angajator cat si pentru angajat. Amandoi pot fi vaduviti de multe drepturi daca acesta este  intocmit de mantuiala sau nu este semnat de fiecare angajat in parte.

Art. 54 din Codul muncii  este cel care stabileste faptul ca acest concediul fara salariu este de fapt un caz de suspendare a contractului individual de munca, prin acordul partilor, daca este solicitat de catre salariat pentru efectuarea studiilor sau pentru interese personale.

Concluzii – adica mai pe romaneste:

Cu alte cuvinte, concediul fara salariu este un drept al salariatului, nu o obligatie. Se poate acorda DOAR la cererea angajatului (angajatorul nu poate forta angajatul sa isi ia concediu fara salariu).  In contrapartida, concediul fara plata trebuie aprobat de angajator (la asta se refera partea aia cu acordul partilor). Angajatul nu isi poate lua concediu fara plata daca angajatorul nu ii permite acest lucru. Da, este un drept, dar cu acordul angajatorului.

Cu acordul angajatorului se poate sta oricat in concediul fara plata, dar, dupa 3 luni, angajatul pierde dreptul de a fi asigurat in sistemul public de asigurari de sanatate. Asta, datorita normelor metodologice de aplicare ale ordinului 617/2007, art 2 alin 3 care stipuleaza ca „drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata”. Iar cum pe durata concediului fara plata, nu se retin si vireaza contributii, asta inseamna ca dupa 3 luni de concediu fara plata, asigurarea la sanatate se suspenda.

Concediile fara plata se declara in REVISAL?

Da, se declara si se declara in timp real. Asta are ca si consecinta directa faptul ca nu se pot acorda concedii fara plata retroactiv.

Acest articol se refera la concediul fara plata solicitat pentru rezolvarea unor probleme personale, adica pentru alte motive decat cele reglementate efectiv prin lege, cum ar fi: sustinerea de examene, doctorat, lucrari de diploma, ingrijire copil bolnav peste 3 ani, concediu formare profesionala etc. Acele cazuri sunt reglementate separat si au stabilita o durata clara de acordare.

Comments

 1. teomc

  Buna ziua,

  Daca imi iau concediu fara plata timp de 3 luni, trebuie sa declar undeva pentru CAS/CASS?
  Din ce am vazut pe https://lege5.ro/Gratuit/gqydiobxga/normele-metodologice-pentru-stabilirea-documentelor-justificative-privind-dobandirea-calitatii-de-asigurat-din-08092014

  (3) Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei la fond, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.

  Asta inseamna ca sunt asigurat inca 3 luni de la data suspendarii contractului si numai dupa aceasta perioada trebuie sa ma inregistrez pentru asigurarea de sanatate?

  Multumesc

 2. Trebuie precizata data de sfarsit a suspendarii in Revisal?

 3. Roxy

  Bună ziua. Dacă îmi iau concediu fără plata în învățământ pentru un an de zile, pot lucra în mediul privat?

  1. @roxy – din pacate nu cunosc particularitatile legislatiei din invatamant sau clauzele specifice din contractele incheiate pe aceasta functie; imi pare rau.

   1. Eugenia

    Buna ziua, dar ca informatie generala: persoanele aflate in concediu fara plata se pot angaja totusi in alta parte in aceasta perioada. Multumesc!

 4. emil

  ce facem in situatia in care un angajat nu vine 2 zile la lucru, din varii motive, si nu a putut lua legatura cu angajatorul, iar cand vine ii spune angajatorului sa-l ponteze in concediu fara plata? Sau exista alte modalitati prin care ii putem „ponta” pe salariati atunci cand nu vin si nu sunt nici invoiti? sau si-au luat toate zilele de concediu de odihna ptr anul in curs dar ei mai au nevoie de cateva zile de concediu fara plata? In afara suspendarii ctr de munca

  1. @emil – in momentul in care angajatul nu s-a prezentat la munca trebuia pontat ca absent nemotivat; alta varianta eu nu vad; CFS-ul se declara in Revisal in timp real si trebuie cerere din partea angajatului iar la concediu de odihna iar trebuie cerere.

 5. NP

  Buna ziua!

  Pot sa mai iau inca o luna de concediu fara plata dupa ce mi se termina concediul pt cresterea copilului pana la 2 ani, in conditiile in care stau acasa pana in momentul in care copilul implineste 2 ani(sotul nu a indeplinit conditiile pt acordarea acelei ultime luni)?

 6. Denisalin

  Buna ziua,
  Va rog frumos, daca puteti sa-mi spuneti : daca depun o cerere de acordare a unui concediu fara plata, care este termenul in care trebuie sa mi se dea un raspuns ?

 7. Denisa2010

  Asi vrea sa stiu si eu daca dupa un an fara plata pot sa imi bag concediu pt studii ?

 8. Dinu Silvia

  Cum imi reiau activitatea dupa incheierea concediului fara plata din motive personale ?Mi se pastreaza acelasi loc de munca ?

  1. @dinu silvia – Silvia, CFS sau CFP adica concediul fara salariu/fara plata se ia in baza unei cereri facute de angajat catre firma angajatoare si aprobata de acea firma; in cerere se scrie foarte clar perioada in care tu esti in CFS deci perioada in care contractul tau este suspendat. Incepand cu ziua urmatoare ultimei zile de CFS revii la locul de munca, ca din orice alt concediu. Conditiile de munca si salariazare nu se schimba. Este doar o alta forma de concediu, in care nu ai salariu si nu ti se platesc contributii.

  2. Dinu Silvia

   Multumesc foarte mult pentru raspuns

 9. Lucia

  Buna. Daca angajatorul este de acord cu acordarea a 10 zile de concediu fara plata (pentru ca angajatul nu are zile de CO neefectuate), e obligatoriu ca CIM sa fie suspendat, perioada fiind relativ scurta? Multumesc :).

 10. Am o intrebare
  Ma bagat in concediu cu plata vreo 3 luni de zile … adica?
  Daca ma ang. in alta parte timp de 3 luni de zile , trebuie sa ma angajez la Negru

  1. @blue – nu, puteti lucra la cati angajatori doriti; concediul de odihna nu va interzice sa lucrati, cum de exemplu va interzice concediul medical.

  1. @blue – poate nu am formulat bine, raspunsul este ca se poate lucra la alt angajator in timpul concediului de odihna.

 11. Mihaela

  Buna ziua! Sunt insarcinata in 6 Luni si Mai am o Luna jumatate pana fac anul , poate Sa ma dea patronul in concediul fara plata pentru a face anul.

  1. @mihaela – concediul fara plata se acorda exclusiv la cererea angajatului si nicidecum nu poate fi impus de angajator (patron); deci doar daca vrei tu concediu fara plata dar in situatia ta nu vad de ce ai vrea, deoarece dupa ce vei naste nu vei mai avea stagiul de cotizare complet.

 12. Catutza

  Lucrez la firma de transport public din Ploiești și doresc sa imi iau concediu fără plata pe 6 luni , timp in care doresc sa lucrez in străinătate , este posibil acest lucru , va mulțumesc anticipat

  1. @catuza – concediul fara plata trebuie aprobat de catre angajator, deci daca angajatorul este de acord, iti poti lua. Perioada nu este o problema, nu exista un maxim de concediu fara plata, atata timp cat angajatorul si angajatul se inteleg.

 13. Vladu Alexandru

  Angajatorul mi-a refuzat cererea de conceiu fara plata pe motiv al lipsei de personal. Ce pot sa fac in privinta asta?

 14. sanda lidia

  buna ziua !
  Sunt angajata din decembrie 2016 in cadrul unui minister, vreau sa-mi bag concediu fara plata dar nu stiu daca am drepul avand in vedere ca detin aceasta functie de prea putin timp. ma puteti informa, va rog, daca este conditie sa ai o anumita perioada lucrata in acea institutie pt a -ti lua concediu fara plata?
  Multumes frumos !

 15. Elena I.

  Rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire. Pentru a primi concediu de crestere copil stiu ca e obligatoriu ca inainte de nastere sa cotizezi timp de 12 luni. Daca in acele 12 luni imi iau 3 saptamani de concediu fara plata (sa zicem o saptamana la finalul unei luni si celelate 2 in urmatoarea) – mai beneficiez de concediu crestere copil? Adica practic in ambele luni cate saptamani lucrez si cateva sunt in cencediu fara plata?

  Multumesc anticipat – nu am gasit pe nicaieri pe net foarte clara informatia si as vrea sa stiu inainte de a lua concediul fara plata.

 16. Daniela Popescu

  Buna ziua!sunt in CFP de 2 luni jumate ptr o problema personala!si am avut o interventie chirurgicala la picior care necesita tinp de vindecare…credeti ca as putea beneficia de concediu medical?..Pe 31 iulie imi expira Concediu fara plata…Astept raspunsul dvs!Va multumesc

 17. Denisa

  Buna! As vrea sa stiu daca imi pot lua concediu fara plata de la firma la care lucrez in prezent pentru a ma angaja timp de o luna in alta parte. Multumesc!

  1. Buna, CFS-ul trebuie aprobat de catre angajator, deci daca el iti aproba, iti poti lua CFS si te poti angaja in alta parte.

 18. Buna ziua! As avea nevoie de o informatie. De maine intru in concediu fara plata de un an (lucrez in invatamant) . Voi mai avea asigurare medicala inca trei luni de zile?

 19. Daniel

  Buna Seara Luiza
  Daca mi-am luat concediu fara plata la cererea mea de 3 luni de zile si Nu doresc sa ma reintorc la firma privata (srl) unde lucrez ce anume ar trebui sa mai fac?
  Multumesc anticipat

  1. Daniel, fa o cerere de incetare a contractului cu acordul partilor, macar trimite-o pe mail daca nu vrei sa te mai intorci la sediul lor. Nu lasa lucrurile in aer, transmite-le optiunea ta si incheie colaborarea si in acte.

 20. Daniel

  Voi depune o cerere de incetare a contractul de angajare in dublu exemplar. Dar daca ei vor refuza sa-mi semneze de primire cererea? Nu voi avea nici o dovada ca i-am instintat.

  1. In acest caz, daca crezi ca vor fi asemenea probleme mai bine o trimiti prin posta recomandata sau o depui la sediul lor, unde trebuie sa o primeasca.

 21. Marius

  Buna ziua. Am luat concediu fara plata timp de 3 luni de la spitalul unde lucrez ptr probleme personale. Am plecat din tara si inainte sa se expire cele 90 de zile am depus cerere de prelungire, care nu a fost aprobata. Apoi am primit acasa de la spital o recomandata in care mi se aduce la cunostinta ca nu am fost la munca in data stabilita, am mai mult de 3 absente nemotivate si mi se va desface contractul disciplinar. Eu nu sunt in tara in momentul actual, si voi contesta in instanta decizia. Prima oara mi sa acordat, stiind ca eu plec din tara, iar a doua oara nu. Ce pot face??

  1. Nu puteti face nimic. Angajatorul nu este obligat sa va acorde concediu fara plata si are dreptul sa desfaca contractul daca nu va prezentati la munca. Concediul nu se acorda din oficiu ci doar cu acordul angajatorului.

 22. Georgica

  Bună ziua!lucrez că șofer la o Primărie ,as putea sa îmi iau concediu fara plata pt a lucra o perioada in străinătate?!mulțumesc!

  1. Concediul fara salariu trebuie aprobat de angajator, deci daca angajatorul va permite, puteti!

 23. Ana

  Buna ziua. Un angajat cere CFP pentru 3 luni, pentru motivele personale. Angajatorul (directorul) este de acord . Doamna de la HR, tine ca nu se poate acorda, fiinca in contractul colectiv al firmei scrie ca CFP pentru probleme personale se poate acorda pentru maxim 30 zile. Dar daca angajator e de acord nu se poate acorda mai multe de 30 zile, fiinca asa este in contract colectiv de munca?

 24. Bogdan

  Sun in perioada de proba, din care mai am 2 saptamani; Daca intru in concediu fara salar pentru 4 luni, si apoi revin la lucru sun tot in perioada de proba nu ? Deoarece pe perioada celor 4 luni se suspenda CIM. Astfel ca daca revin dupa 4 luni de concediu fara salar, mai pot renunta la contractul de munca de pe o zi pe alta, fara preaviz, unilataral. E ok ce stiu ?

 25. Adina Guta

  Buna ziua
  Lucrez la o firma ca si secretara si as avea nevoie de niste alaturi. Avem anumiti muncitori care lucreaza dupa care isi iau niste zile libere, problema este ca distanta de timp(zile) nu este foarte mare, ca sa-i bag in cfp imi trebuie acordul lor. Ca nemotivati ar inseamna sa-i trec in revisal cam in fiecare saptamana cu zile pornind de la 2 la 5 zile, depinzand de caz. Ce este legal de facut? De cate ori pe luna poti baga in cfp sau nemotivat suspendand CIM-ul in angajat?

  1. Eu personal declar CFP-ul in revisal pentru a nu fi discutii cu ITM-ul. Legea spune ca este alegerea angajatorului daca declara CFP-ul sau nu in REVISAL. Deci puteti merge si pe varianta nedeclararii, nesuspendarii CIM la CFP.

 26. Raluca

  Daca lucrez de 5 luni pot cere 30 de zile de concediu fara plata?

 27. Eszter

  Buna ziua!

  Lucrez intr-un spital de stat. As dor sa plec in strainatate timp de un an. Am depus cerere de CFS pentru a lucra in strainatate. Trebuie sa depun spitalului contractul incheiat cu firma din strainatate? Daca da, cand?

  Multumesc frumos pentru raspuns!

  1. Buna ziua, nu stiu sa va raspund, la stat lucrurile se desfasoara altfel decat la privat, intrebati asta la resurse umane unde ati depus cererea.

 28. Burtea Mariana

  Buna ziua!
  As dori sa stiu daca se poate inceta (suspendare CIM) un CFP din initiativa angajatorului inainte de expirarea termenului, respectiv aprilie 2020. Mentionez ca CFP dureaza de 2 ani (bine-nteles cu acordul angajatorului) iar angajatorul acum nu mai doreste sa astepte implinirea termenului.
  Multumesc!

 29. Adela

  Buna! Am si eu o curiozitate. Ce se intampla daca am concediu fara plata pt o luna intreaga, iar in acea luna si intampla sa fie mai multe zile libere (de la stat, sarbatori etc) care in principiu se platesc? Le pierd pur si simplu sau acele zile imi sunt platite?
  Multumesc!

 30. Mariana

  Buna ziua,

  Dupa concediu fara plata pot intra imediatt in concediu prenatal?

  Multumesc frumos!

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.