Luiza Daneliuc – contabilitate online

Cum aleg codurile CAEN?

S-a dus vremea cand optiunea pentru o firma nou infiintata era sa trantesti in actul constitutiv tot codul CAEN. Surprizele referitoare la legea cu interpretari aberante vis a vis de codurile CAEN pentru restaurante si baruri sau felul in care ti se acorda sau refuza un numar de TVA bazat pe ce coduri CAEN ai autorizate (iar exemplele sunt pot continua), sunt mai mult decat suficiente pentru a te gandi de doua ori inainte sa autorizezi ceva.

Sumarizez pe scurt cateva sfaturi care vin din experienta mea personala in ceea ce priveste alegerea codurilor CAEN.

1. Autorizeaza doar activitatea pe care o vei desfasura in viitorul apropiat si cateva activitati adiacente.

Sigur nu o sa cultivi cereale daca tu lucrezi in domeniul IT. N-are sens sa autorizezi activitati pe care nu le vei presta niciodata, doar in ideea in care la infiintare nu te costa sa adaugi tot ce iti trece prin cap in actul constitutiv. Iar cu noua politica a taxelor de la registrul comertului,  nu te va mai costa asa mult sa autorizezi un nou cod CAEN doar in momentul cand esti sigur ca vei presta activitatea.

2. Cand alegi codul CAEN nu-i citi doar titlul

Mai ales cand alegi cu cod CAEN pentru a beneficia de impozitarea unui PFA la norma de venit.

Sa luam clasicul exemplu al codului CAEN 6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiilor, unde voi cititi titlul si aveti impresia ca vi se potriveste pe activitatea pe care o faceti doar pentru ca are in denumire consultanta. Sau tehnologia informatiilor, adica IT adica orice din IT. Right? Wrong!

Ceea ce conteaza de fapt la un cod CAEN este descrierea acestuia, nu titlul. Cititi descrierea si apoi hotarati daca activitatea voastra se incadreaza in acel cod CAEN sau nu, mai ales cand va bazati pe acest lucru o intreaga alegere referitoare la impozitarea fiscala, alegere ce poate fi usor reincadrata de catre ANAF, daca nu ati indeplinit toate conditiile necesare.

3. Nu lasati codurile CAEN doar in actul constitutiv, autorizati-le si in certificatele constatatoare

Ca sa puteti desfasura o activitate, nu este suficient ca respectivul cod CAEN sa fie trecut in actul constitutiv el trebuie sa fie autorizat. Daca aveti sau nu acel cod autorizat, el trebuie sa se regaseasca si in certificatul constatator de la ONRC, si tot acolo sa fie mentionat si unde anume e autorizat: la sediu, la punctul de lucru sau la terti. Nu, „la cafenea” sau „pe net” nu se poate. Sorry. 🙂

Daca doriti sa discutam pe marginea diverselor coduri CAEN, va rog lasati-mi in comentarii ce activitate doriti sa desfasurati iar eu voi indica ce coduri CAEN trebuie sa alegeti si voi face asta intr-un video.

Nu uitati sa va ABONATI la noul meu canal de YOUTUBE.

Exit mobile version