Cladiri care ma fac sa ma simt importanta

Nu stiu de ce, dar cand intru intr-o cladire a unei institutii cu o anumita importanta sa zicem nationala, ma simt si eu la randul meu importanta.

E ca si cand traiesc un moment solemn, istoric. Si nu cred ca este din cauza respectului sau admiratiei fata de institutia respectiva sau de ceea ce reprezinta ea. Sau poate ca este, cine stie. Din pacate, la o anumita perioada in timp, toata solemnitatea si admiratia se duce pe apa sambetei, iar cladirea si institutia si tot e reprezinta ea, devine ceva oarecum banal.

Prima data cand am calcat intr-o judecatorie  …
m-am simtit impresionata si importanta. Paseam atent sa nu deranjez pe nimeni si ma uitam admirativ atat la puzderia de avocati imbracati in robe (unele cu blanita, altele fara) cat si la functionarii publici, la judecatori, la grefieri, la justitiabili. Dar ducandu-ma din ce in ce mai des prin astfel de cladiri, a inceput sa devina rutina. N-am mai simtit nici un indemn sa ma trezesc cu noaptea in cap – sacrificiu imens pentru mine, deoarece nu sunt o persoana matinala absolut deloc, la mine dimineata incepe dupa 9 – doar ca sa am sansa sa fiu intr-un astfel de loc.

Solemnitatea momentului a revenit cand am fost prima data la Tribunal. Trebuie sa spun despre Tribunal, ca desi la momentul vorbirii l-am vizitat de multe ori, placerea a ramas. E asa frumoasa cladirea aia, si asa de aerisita si asa de noua incat imi trezeste un sentiment placut ori de cate ori am treaba prin ea. Iar cafeaua de 1.5 ron pe care o poti achizitiona din biroul pus la dispozitie avocatilor este fenomenala. Mai ales la primele ore ale diminetii.

Azi am avut din nou ocazia sa ma simt importanta si solemna, deoarece pentru prima data am pasit in interiorul cladirii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (pentru cunoscatori ICCJ). Acum, dupa vizita, pot sa spun cu mana pe inima ca tot Tribunalul ramane preferatul meu, desi ICCJ isi are sediul intr-o cladire veche si tot timpul am crezut ca o sa imi placa mai mult asta deoarece mie imi plac foarte tare cladirile si casele vechi.

S-ar putea trage concluzia din enumerarea de mai sus ca poate am un respect deosebit pentru justitie si lege, ceea ce este total neadevarat, mai degraba lucrurile ar sta exact pe dos, deci explicatia asta nu sta in picioare.

De asemenea, m-am mai simtit importanta si intr-o zi cand, aflandu-ma la Tribunal, am trecut strada si am vizitat cladirea Bibliotecii Nationale, si ea noua si oarecum recent inaugurata. E un sentiment ce nu prea poate fi pus in cuvinte pe care il simti cand pasesti intr-o astfel de locatie, e ca si momentul ala din viata ta conteaza, ca nu il traiesti degeaba sau facand ceva total nesemnificativ si nefolositor pentru tine sau pentru altii.

M-am gandit sa scriu despre asta, pentru ca desi o mare perioada din viata mea am trait cu convingerea ca numai eu simt intr-un fel anume despre diverse lucruri ce mi se intampla, ca viziunea mea despre un anumit eveniment este unica, ca numai mie mi se intampla una sau alta, am descoperit ca ceea ce gandim si simtim nu este nici pe departe unic, ca cel putin o persoana s-a mai simtit sau a gandit la fel ca noi.

Asa ca sunt sigura ca mai exista persoane care se simt importante instant doar pentru ca se afla intr-un anume loc. Si as fi curioasa sa stiu care sunt locurile care va fac sa va simtiti solemni si importanti si admirativi, poate ma fac si pe mine sa ma simt la fel dar inca nu stiu asta pentru ca nu am avut ocazia sa le vizitez.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.