Luiza Daneliuc – contabilitate online

Certificate constatatoare ONRC online

Intr-o zi, o clienta imi cere urgent un constatator. Foarte urgent. Ii spun ca cel mai devreme se poate maine, cum ar veni. Am uitat sa mentionez ca era ora in jur de 4 pm. Atunci ea ma intreaba daca n-am cont din acela la Registru, de unde le scoti online. Eu n-aveam cont dar cunosteam un avocat care avea. :).

Totusi, precauta din fire, ii spun ca nu sunt sigura ca acela, asa scos online si fara stampila o sa ii fie acceptat unde avea ea nevoie. Intr-un final s-a rezolvat problema, dar intrebarea a ramas: eu de ce n-am cont din ala smecher si daca exista un serviciu online, noi de ce mai stam la coada? Asa ca m-am pus pe citit, am intrebat in stanga si in dreapta si uitati ce-am aflat.

Cate feluri de certificate constatatoare exista si la ce sunt ele bune?

„Inainte” (adica inainte de aprilie 2014 cand a fost implementat sistemul de obtinere a certificatelor constatatoare online) erau 2 tipuri de certificate constatatoare pe care le puteai scoate de la Registrul Comertului: unul scurt (cerut in general la licitatii) si unul lung (cerut in general la banci pentru linii de credit sau de societati de leasing pentru incheierea de contracte). Acum avem nu mai putin de 4 feluri. Care si cum le folosim?

1. Certificat constatator DE BAZA

Reprezinta certificatul constatator cu care ne-am obisnuit toti (cel in forma scurta) si contine acum urmatoarele date:

2. Certificat constatator FONDURI IMM

Destul de clar in ce cazuri se foloseste.

3. Certificat constatator pentru INSOLVENTA

Destul de clar in ce cazuri se foloseste.

4. Furnizare informatii EXTINSE

Am comparat certificatul constatator de baza cu cel care furnizeaza date extinse si am constatat ca cel cu date extinse contine detalii suplimentare (in plus fata de cel de baza) despre:

Dar cea mai importanta informatie care apare in informatiile extinse SI NU APARE  in constatatorul de baza sunt codurile CAEN secundare (adica toate cele inscrise in actul constitutiv, nu numai cele autorizate).

Practic, in constatatorul de baza iti apar acum doar CAEN-ul pentru activitatea principala (adica cea inscrisa si pe CUI) si CAEN-urile autorizate in mod expres la sediu sau la punctele de lucru. Acum spuneti voi, cati aveti activitatile pe care le desfasurati autorizate? Next to zero. Majoritatea au impresia ca daca acel CAEN este inscris in actul constitutiv este ok, ca pot desfasura respectiva activitate. Pai nu. CAEN-urile trebuiesc autorizate in mod expres daca se obtin venituri din acele activitati. Daca nu, ele sunt trecute in actul constitutiv, in asteptare, pana in momentul cand se doreste folosirea lor. Caz in care se autorizeaza.

In concluzie, daca doriti sa aveti aceleasi date ca si pana acum in certificatul constatator aveti nevoie sa solicitati certificatul constatator de BAZA + informatiile extinse, ceea ce mareste costul cu 24 ron cat costa informatiile extinse.

In general eu foloseam varianta extinsa la banci. Pentru licitatii imi accepta si varianta de baza.

Este valabil certificatul scos online, cu semnatura electronica, asa… fara stampila?

Citam din lege cu sursa directa de pe www.onrc.ro:

Potrivit art. 5 din Legea nr. 455 din 18 iulie 2001 privind semnătura electronică, cu modificările și completările ulterioare ”înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată.”

Totodată, art. 6 din același act normativ mai sus menționat prevede că ”Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile”.

Tot pe site-ul ONRC gasim in mod expres mentiunea despre felul in care o terta persoana poate verifica validitatea acelui certificat si faptul ca el a fost emis de ONRC si nu a fost facut, vorba aceea, in Word. Modalitatea in care verificam un certificat constatator emis pe online daca il trimitem pe mail sau daca il listam este diferita.

Asadar, modalitatea tehnică prin care se poate verifica autenticitatea/validitatea documentului pdf semnat electronic, emis de serviciul online InfoCert, este simplă şi gratuită: trebuie instalat lanţul de încredere al furnizorului de semnătură electronică (certSIGN) şi configurată aplicaţia Adobe Reader pentru verificarea semnăturii electronice. Aplicaţia Adobe Reader verifică automat validitatea semnăturilor electronice din documentele PDF deschise, cu condiţia să fie configurată în mod corespunzător şi să se instalaze lanţul de încredere al furnizorului de semnătură electronică (certSIGN).

Documentul listat pe hartie, obţinut prin serviciul online InfoCert sau primit de la ghişeu (sigla ONRC), are aplicat codul de bare în partea dreaptă-sus a fiecărei pagini. Pentru a verifica gratuit documentul, aveţi nevoie de un cont în portalul de servicii online al ONRC pentru a accesa serviciul online InfoCert, opţiunea „Verificare document” .

După introducerea codului de bare aferent documentului supus verificării, apăsaţi butonul „Verificare cod” şi sistemul va afişa unul din următoarele mesaje:
• dacă documentul este valid, vor fi furnizate informaţii sumare despre cererea prin care a fost emis documentul
• dacă documentul este invalid, se va afişa mesajul: „Codul documentului verificat este invalid! „

Asadar, DA, certificatul constatator eliberat in mod electronic de catre ONRC are aceeasi valoare ca si cel eliberat la ghiseu, cu stampila „in original”. Este foarte probabil sa existe o perioada o reticenta in a primi acest tip de certificat, mai ales pentru cine participa pe la licitatii cu statul. Ei, statul, se obisnuiesc mai greu cu propriile legi, chiar daca noi, contribuabilii trebuie sa le asimilam peste noapte, ba chiar trebuia sa ne fi nascut stiindu-le dinainte.

Valabilitate certificat constatator

Nu exista un termen prevazut de vreo lege, insa cutuma spune ca el poate fi acceeptat pe la diverse institutii daca nu este mai vechi de 30 de zile – valabil pentru banci, licitatii. Pentru ANAF la cesionare parti sociale, schimbare sediu sau inscriere in ROI va trebuie unul nou-nout.

Cat de greu este sa il obtin online?

Nu-i foarte greu dar trebuie sa stii exact ce vrei, sa te descurci sa folosesti un calculator si sa faci plati cu cardul.

Trebuie intai sa iti faci cont si sa te inregistrezi pe site-ul ONRC. Apoi sa stii sa selectezi dintre cele 4 feluri de certificate pe cel de care ai nevoie iar mai apoi sa completezi niste date despre tine, despre firma, sa selectezi institutia unde vei folosi certificatul si alte cateva click-uri si enter-uri. In final vei plati cu cardul ca pe orice site online, iti vei putea descarca factura fiscala pentru serviciul ce tocmai ti-a fost prestat, iar certificatul il descarci in format PDF.

Exit mobile version