Calvarul unei cărți de identitate

Guest post – DAN IVANOV, cetățean onest și membru al Partidului Mișcarea Populară Dâmbovița.

Motto: “Cumplit meșteșug de tâmpenie, Doamne ferește!” (Ion Creangă)

autostop
“ia-ma nene” pân’ la Cornești

M-am mutat de curând într-un sat apartinând comunei Crevedia. Ca să nu se creadă că sunt locuitor al orasului Tombuctu din Africa de Nord, anunț că mă găsesc pe șosea asfaltată la 24 de km de Ministerul condus cu eleganță și cu mustața de dl. Liviu Dragnea. Ca să fiu cetățean respectu…os m-am gândit să schimb cartea de identitate ca să cuprindă noua adresă. Drept pentru care m-am dus la Primaria Comunei Crevedia, adica 5 km pe jos, eu neavând nici bicicletă, nici căruță, nici automobile.

Acolo, o doamnă amabilă (fara ironie) s-a intamplat să fie la birou. Domnia sa, fiind și agent agricol și… și… face deseori muncă de teren. Vecinul meu, culpabil de aceeași acțiune ca și mine, a făcut drumul de două ori până a putut să ceară adeverința în cauză. Pe loc am fost lamurit că adeverința de adresă va fi redactată pe loc, dar că va trebui să aduc un timbru fiscal de DOI LEI. Primaria NU ARE DREPTUL să vândă timbre fiscale și nici dreptul de a mă încasa de acesti doi lei. A trebuit deci, să fac un drum pana la Posta Comunală, cca 3 km dus-intors.

Adeverința, purtând cu mândrie timbrul fiscal, a beneficiat de noroc. Bafta mea, juristul primariei – funcție îndeplinită de secretarul primăriei, a nu se confunda cu secretara primarului era pe acolo [ca și cum nu ar fi avut altă treabă juridică decât semnatura pe adeverință] și a semnat. Evident că a trebuit ca secretara primarului să ia in mana adeverinta, să intre în biroul juristului primăriei și să aducă înapoi prețiosul document. Adeverința mea, purtând de acum DOUĂ SEMNĂTURI pregătitoare și indispensabile a intrat în mapa primarului. Evident, ce începe cu bine are noroc până la capăt, așa că a semnat și primarul cam în 45 de minute. Zic noroc, pentru că nu se întamplă foarte des ca primarul să fie disponibil tocmai pentru adeverinta mea [uzanța este să vii după adeverință în ziua urmatoare, adică încă 10 km dus-intors]. Ies pe ușa primăriei și mă uit în sus, unde mândrul soare îmi zâmbea larg și constat doar o vagă urmă de vănt. Zic astea pentru că mă așteaptă un drum de TREIZECI DE KM până la Cornesti, unde se gaseste unitatea de evidență a populației.

Evident, nu există transport public sau privat până la Cornesti. E ziua baftei mele, așa că am găsit – după o dârdâială de 35 de minute – un suflet milos la “ia-ma nene” si iată-mă la Cornesti. Sunt primit imediat, acolo fiind patru persoane, slujbași bugetari așezați la birouri, făcând o secționare de petiol unor canine – [traducere: “taiau frunze la caini”]. Completez un formular și fac o nouă cursă (numai 1,2 km dus-întors) până la Primaria Cornești, ca să achit o taxa de CINCI LEI, fără de care Evidența Populației nu se pune în miscare. Am obținut pretioasa chitanță a primăriei după numai 30 de minute de suspine. Depun cu respect chitanța funcționarului de la Evidența Populației, mi se face o fotografie si mi se comunică politicos că ne vom revedea peste OPT ZILE. N-are sens să protestez, pronunția era clară, formulele de politețe erau corect utilizate și “nu era loc de intors”. După alte 65 minute de tremurat în frig se înduplecă cineva de mine și mă depune înapoi la Crevedia, așa că mai am numai 5 km de mers pe jos până acasă.

Să recapitulam eforturile mele:

  • – 5 km pana la primarie la dus
  • – 3 km dus-intors la posta
  • – 30 km pana la Cornesti
  • – 1,2 km pana la Primaria Cornesti
  • – 30 km inapoi la Crevedia
  • – 5 km pana acasa
  • – 30+30 km ca să ridic noua Carte de Identitate de la Cornești

Și am fost norocos! S-ar mai fi adăugat 10 km dacă nu găseam funcționarul la Primaria Crevedia, înca 10 km dacă primarul nu putea semna în aceeasi zi. Administratia Locala a cheltuit 15 minute ca să redacteze adeverința, 35 minute din timpul secretarei primarului din Crevedia, 5 minute din timpul primarului, 5 minute din timpul “juristului” din Crevedia, 5 minute la casieria din Cornești.

Dacă serviciul de evidență populației ar fi avut acces [numai în citire] la baza de date a Primăriei Crevedia nu mai era nevoie de nicio adeverință.

Dacă postul de poliție Crevedia [reinfiintat de ministrii Dragnea si Stroe] ar fi putut să facă fotografia și să primească cererea aș fi fost scutit de UNA SUTA DOUA ZECI DE KILOMETRI de deplasare la Cornești.

Ce ziceti dle Ministru Dragnea, după descentralizare mi-o fi mai bine sau mai rău? Ce ziceti dle Ministru, avea dreptate Ion Creangă?

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.