Calitatea fisticului

fisticFisticul nu-i cel mai ieftin popcorn de pe piață dar în ultimul timp mănânc foarte mult din acest minunat fruct oleaginos.

Așadar, atunci când am găsit într-un supermarket punga de fistic la jumătate de preț, mi-am pus o întrebare pe care ar trebui să și-o pună oricine, care dă aparent peste un chilipir, mai ales dacă este de mâncare: oare o fi de o calitate inferioară?

Dar cum ar putea fisticul să fie de calitate inferioară? Are mai multe calități? Fisticu-i fistic, prăjit, sărat și ambalat. Tot fistic este.

Ce mă deranjează tare mult la fistic, este greutatea cu care se desface coaja. Când stai la TV-eu cu fisticu’ în brațe, nu-ți dai seama ce răni îți faci la buricele degetelor încercând să scoți semințele, sau mai rău, cum îți rupi toate unghiile in the process. Poate după asta să catalogăm fisticul în calitate superioară și inferioară, în funcție de semnele de bună purtare cu care rămâi pe mâini, dovada vie a faptului că ai avut liber la fistic.

Cine știa că?

  • Fisticul crește în copac? Arborele de fistic atinge 7-10 metri înălțime.
  • Producătorul vinde fisticul de cea mai bună calitate cu maxim 5 euro/kg iar noi dăm 20 ron pe o pungă de 100 de grame?
  • Calitatea este în ochii celui care privește? Producătorul consideră un fistic de bună calitate dacă procentul fructelor goale (cojilor fără miez) este cât mai mic (logic!) dar cumpărătorul consideră un fistic a fi calitativ dacă coaja este albă și boabele de o dimensiune cât mai mare.

M-am lămurit! În acest caz, prețul scăzut nu reflectă neapărat calitatea fisticului ci un adaos comercial mai puțin nesimțit. Asta-i bine, trecem de pe chipsuri si M&M pe fistic!

Comments

  1. eu am o forfecuta speciala pentru fistic. are varfurile subtiri, e foarte usor sa desfaci cu ea 🙂

  2. Bogdan

    si unde ai gasit acest fistic foarte ieftin?

  3. Samuel

    Fisticul are calitati diferite.este fistic de Spania,de Turcia,fistic de Iran,fistic de California,de Grecia,Siria,fisticul de California este foarte mare si atrage dar nui asa bun.Cel mai bun este fisticul de Iran,acolo este originea lui,e cel mai gustos nu se compara,e tara pe primul loc in lume cu 200000 de hectare ,si celelalte tari producatoare spun ca fisticul de Iran e cel mai bun.Clima desertica ,mineralele solului sunt mai multi factori care influenteaza calitatea .Detin arbori de fistici mari de 10 ani altoiti care au rod ,ii am plantati in gradina si de vreo 3 ani ma bucur de roadele lor,iarna ii protejez preventiv cu o panza agril desi aceasta ajuta doar cu un grad,rezista la temperaturi scazute,anul acesta la noi in sudul tari au fost minus 20 de grade.Un arbore traieste si 300 400 de ani ,ii place foarte mult locurile uscate,calcaroase,este rezistent la seceta radacinile lui ajungand la adancimi mari in pamant cautand apa si hrana,in schimb sensibil la umiditate in exces ii putrezesc radacinile,se poate adapta si la noi in tara cu ceva cunostinte si oferindui un mediu potrivit,protejat dar…sa nu uitam nu se va compara cu gustul mediului de origine.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.