Luiza Daneliuc – contabilitate online

Brighton – Riviera britanică

Pentru că îmi doream foarte tare să trăiesc pe propria piele și să înțeleg prin propriile simțuri ce înseamnă de fapt viața în UK dar nu în Londra, acel oraș despre care toată lumea spune că “este altfel și nu se compară cu adevărata viață a britanicilor” și nu în ultimul rând, pentru că iubesc marea și n-aș rata un oraș cu apă dacă se găsește așa aproape de unde sunt eu cazată, am decis încă dinainte să plec în vacanță, că voi vizita și Brighton.

Brighton este un fel de Constanța pentru londonezi, este locul unde toată “lumea bună” își cumpără căsuțe de vacanță și fuge pentru o mini vacanță de week-end, pentru o baie de soare și un pic de plajă. Brighton este un fel de riviera franceză pentru britanici. Ba chiar în unele poze, se aseamănă izbitor cu acesta, de nu-ți dai seama exact pe ce țărm al cărei mări te afli.

Am avut noroc de o zi caldă și însorită pentru escapada noastră la mare. Noi și toată Londra era acolo, pentru că ne-am dus de bank holiday, o sărbătoare care la ei marchează sfârșitul verii și începutul școlilor (sau ceva de genul acesta). Vara lui 2013 a fost deosebit de caldă și frumoasă iar londonezii au profitat din plin de soare, unii făcând chiar plajă și baie, deși apa era extrem de rece pentru gustul meu.

Gara, parcă-i desprinsă dintr-unul din filmele cu Poirot. Eu sunt mare fan Poirot pentru că îmi plac filmele polițiste – când eram mică vroiam să mă fac polițistă, nu mi-a ieșit și am ajuns contabilă. Tot pe acolo! Dar despre Poirot, altă dată.

Gara din Brighton

Orașul este pitoresc, cu iz de anii 50. Într-un sens pozitiv! Extrem de pozitiv!

Panorama Brighton

Plaja, deși cu pietre, sublimă. O iubesc, o ador! Are acel je ne sais qui pe care l-am căutat peste tot prin lumea asta și până acum nu l-am întâlnit decât aici. Mai am de căutat prin Franța, cred că și pe acolo se întâlnește sentimentul acesta de suspendare în timp, de sublim, de pace și desprindere de material, de viață frumoasă, de cer albastru, de vizită într-un trecut mai luminos și mai calm.

Pe plaja in Brighton

Îmi venea să rămân acolo, să-mi cumpăr o căsuță lângă mare pe care să o decorez cu lucrușoare cumpărate de pe faleză. Zilele ni le-am fi petrecut plimbându-ne pe străduțele orașului ce se întinde pe dealuri, descoperind în fiecare zi ceva nou. Eu aș fi scris, el ar fi pescuit sau ar fi cioplit chestii mici din lemn și le-am fi vândut oamenilor ca amintire.

Casuta suvenir-uri
Decoratii
Decoratii

În zilele în care el ar fi fost plecat cu barca pe mare, aș fi stat toată ziua pe ponton, pe chaise-longurile puse la dispoziție gratuit pentru trecători și aș fi privit orașul sau doar soarele, până când la amiază, bărcile s-ar fi ivit la orizont împreună cu ultimele raze ale apusului.

Pe ponton, lumea sta la soare
Barcute

Orașul este destul de mare și are numeroase atracții dar eu n-am apucat să văd decât plaja, faleza și câteva străduțe din centrul lor vechi. Am stat o singură zi. Am fi revenit dar transportul (biletul de tren) este extrem de scump! Noi am avut noroc și am prins reducerea pentru sărbători, fiind astfel un preț acceptabil. În pozele de mai jos, câteva frumusețile orașului:

Prima cale ferata electrica din lume!
Trenuletul electric, merge pe aceeasi ruta, dea-alungul falezei, exact ca in 1883
Straduta din Brighton
Brighton Eye
Un parc
In parc, o veverita manaca din mana trecatorilor alune

O vizită în Brighton face cât 10 la psiholog. Te face să înțelegi ce vrei de la viață dar mai ales ce nu vrei. E locul în care totul devine posibil, îți dă șansa să-ți trăiești o parte din vise și să le închizi într-o cutiuță cu amintiri, nu cu regrete. Iar mai apoi, să faci alegerile potrivite, nu pe cele pripite.

Exit mobile version