Luiza Daneliuc – contabilitate online

Anul se înnoiește, coșmarul pornește

la taxe si impozite
Foto credit www.desteptarea.ro

Guest post scris de Dan Ivanov – despre impozitele locale dincolo de granițele Bucureștiului

Motto: “cumplit meștesug de tâmpenie, Doamne ferește” (Ion Creanga)

Nu mi-a trecut inca amintirea jumarilor, caltabosilor si a vinului alb sec [nu va zic podgoria ca sa-l necajesc pe vajnicul ministru al Agriculturii si sa-l las sa ghiceasca daca am baut vin din “parohia sa”  sau am avut mai multa incredere in ETICHETAREA importurilor].

Admirabila mea jumatate, punctuala pana la meticulozitate, incepe sa adauge la durerile mele de cap: VIN IMPOZITELE LOCALE. Adica birul pe curte, pe casa, pe masina (cine are), pe stalpul din curte. Nu voi plati bir pe digul anti-inundatie pentru ca n-am [nu pentru ca fiscul, in imensa sa grija fata de mine, n-ar taxa daca ar putea.]

Durerea de cap se mareste, mai ales pe seama peripetiilor din anul precedent.

Iar zic de la inceput: eu, cetatean obisnuit, domiciliez in suburbia Capitalei la nu mai mult de 24 de km de Ministerul condus cu eleganta si cu mustata de dl.Liviu Dragnea si cam la aceeasi distanta de impozantul domn Chitoiu, nu numai sef al tuturor banilor publici ci si EXTRACTOR al unei insemnate parti a leilor din buzunarul meu.

Si mai zic ca – in odiseea platii impozitelor locale – slujbasii primariei “mele” sunt politicosi si chiar eficienti cand domnii Dragnea si Chitoiu ii LASA SA FACA.

Ultima noapte de liniste, prima dimineata de cosmar: ma duc la primarie [rugaciunile necesare au fost facute de cu seara, ca sa ma ajute Atotputernicul ca pazitoarea registrului agricol sa fie la birou si sa nu aiba altceva de facut]. Registrul agricol e o prezenta infricosatoare, caci servicul financiar al primariei NU este coordonat cu registrul agricol, asa ca lista a ceea ce se impoziteaza trebuie sa o obtina fiecare crestin (sau musulman) de la registrul agricol si abia apoi discutam de impozite.

[Aici incepe prima nedumerire: unde oare figureaza in Registrul Agricol stalpii sau digurile pe care le-as putea avea in PATRIMONIU? Dar vechitura cu patru roti –sau doua- care consuma benzina in numele meu?]

[Ar fi ceva cutremurator sa cred ca ajung doar vorbele mele ca sa fiu impozitat la acest capitol]

Ajung la casierie unde ca tot romanul ajuns la maturitate inainte de ’89 imi exersez ce stiu sa rabd mai bine: STATUL LA COADA. Si cum se stie ca in comuna nu toti au dobandite masterate pe la Universitatea din Catania sau pe la “Standford” (sic) astept rabdator ca baba Safta sa inteleaga mestesugul impozitarii si sa scoata banii ceruti.

[Admir rabdarea pe care doamna de la casierie –nu e ironie- o demonstreaza cand vorbeste cu baba Safta si apoi cu Tata Floarea, care intreaba exact acelasi lucru si apoi si cu Nenea Nelu si cu….] Cert este ca, cu putin ghinion, se termina ziua de lucru INAINTE ca sa ajungi la ghiseul fermecat, asa ca mai vii odata.]

[Evident ca programul de lucru la primarii este cel ordonat de dl.Dragnea, fara dupa amieze sau sambete lucrate,  asa ca orice salariat trebuie sa se invoiasca minimum o zi ca sa poata sa plateasca impozitele]

Foto credit www.foodblog.ro

Am ajuns in fata casieriei si mi se comunica suma de plata, care trebuie achitata in numerar si te intrebi – ca fraierul – la ce serveste fanfara guvernamentala care a anuntat o rata de penetrare a internetului excelenta fata de UE. La ce serveste oare si racnetul de bucurie ale unui ministru pe Romania TV anuntandu-se ca toate comunele din Romania sunt conectate la internet?

[Oare n-as fi putut sa gasesc pe site la primarie si ce impozit datorez si in ce cont de Trezorerie pot vira electronic suma? Platesc eu comisioanele, caci oricum o deplasare la primarie si un stat la coada ma costa infinit mai mult]

Mai am si o alte nedumerire, caci miroase a FRAUDA: anul trecut prin iunie am vandut ceva impozabil –ca e auto, ca e o bucata de gradina nu conteaza-. Cumparatorul TREBUIE –zice notarul- sa declare achizitia la primarie in termen de 30 de zile, dar primaria nu-mi restituie –in nicio forma- impozitul anual platit de mine in avans pentru bunul in cauza.

[Presupunand ca primaria nu are bani sa restituie ce nu mai este al ei, ce-ar fi sa-mi acorde un credit de impozit valabil in anul urmator?]

[Trecand peste faptul ca Oficiul de Cadastru – daca e vorba de imobile- sau chiar ANAF – in caz de auto/moto- pot avertiza electronic comuna despre tranzactia in cauza, faptul ca pentru acelasi bun se percep impozite de la doua persoane deosebite nu este FRAUDA? Curtea de Conturi –extrem de grijulie- investigheaza vreodata asa ceva? Dar ANAF?]

Oare cat costa mestesugul din motto:

Asa ca:  2 milioane de cetateni au nevoie de cate 15 minute pentru Registrul Agricol, asa ca ne-am facut de 30 mil. Minute = 500 000 ore de functionar local. Daca acesta e platit cu 1500 ron brut lunar, atunci ora sa de lucru valoreaza 7,5 lei.

Si uite asa se duc 3,75 MILIOANE de lei.

Mai urmeaza: salariatii care NU se duc la munca ca sa poata sta la coada NU produc doua milioane de zile munca, adica lipsesc PIB de minimum 200 mil. lei si lipsesc ANAF de macar 60 mil. ron in biruri pe salarii si sanatatea de 20 mil. lei la buget.

Si uite asa se duc 80 MILIOANE lei.

Munca la casierie e mai eficienta: cu baba Safta cu tot, nu dureaza mai mult de zece minute  in medie per proprietar, cu scrisul chitantei MANUALE cu tot [desi lista impozabilelor este electronica, totalizarea in caz de doua impozabile se face cu mana, iar chitanta se scrie pe formular tipizat].

Daca nu are altceva de facut si enorma cifra de 40 de persoane pe zi  este atinsa [adica un fel de Usain Bolt al muncii de casier], atunci  “numai” 10 MILIOANE de lei se cheltuie pentru incasarea manuala.

Si se mai duc 5 MILIOANE de lei [cand nu se face incasarea electronic]. 

[Plecand de la primarie, m-am oprit la benzinarie si descopar ca primesc un bon fiscal APROBAT de Ministerul de Finante de vreo 15 ani. Mi-aduce aminte jumatatea mea ca la METRO, Carrefour etc, factura are si valoare de chitanta si este aprobata de acelasi Ministru de Finante. Cum oare –la nivel de primarie- nu e posibila eliberarea unei chitante emise de calculator? Oare imprimatele si aprovizionarea lor si regimul special si gestionarea acestora NU costa?]

Acum ca am gasit vreo NOUAZECI DE MILIOANE DE LEI cheltuiti aiurea din bani publici si o gaura de cel putin DOUA SUTE DE MILIOANE in buzunarul salariatilor imi vine sa-i intreb de dl.ministru Dragnea, pe dl.ministru Chitoiu, pe dl.ministru Voinea: CE ESTE JAFUL ACESTA?

DE CE RISIPITI BANI PUBLICI domnilor ministri? DE CE ne umiliti an de an?

P.S. Am ilustrat cazul cel mai fericit. Daca as fi avut mostenire casa batraneasca de la …. ar fi trebuit sa fac si o “excursie” pana acolo – nu mai putin de doua zile plus costuri de transport. Dar daca am doua proprietati inseamna ca sunt bogat si bogatul plateste (citat din oricare congres al PSD), iar considerand ca “proprietatea e un moft” [citat din Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD], MOFTURILE se platesc!

Exit mobile version