Luiza Daneliuc ÔÇô contabilitate online

ANAF raspunde: Stabilirea rezidentei fiscale a unei persoane fizice la plecarea din Romania

UPDATE: Aveti aici raspunsuri oficiale de la ANAF care lamuresc dilema: daca am plecat din tara inainte de aparitia legii, trebuie sa depun sau nu?

_________________________________________

Daca le auziti de la ANAF (raspunsurile) poate le dati mai multa importanta si greutate. Pana si eu ma simt mai sigura sa aud ceva direct din gura ANAF, poate va ajuta si pe voi. ­čÖé

Fiind foarte mult text de parcurs am scos in evidenta situatiile in care ati putea sa va regasiti ca sa cititi aplicat si totodata cuvintele la care sa acordati o atentie deosebita, caci ele fac diferenta. De asemenea, tot cu rosu, am facut eu pe ici, pe colo, cate o remarca, in ÔÇ×cuvinte mai simpleÔÇŁ :).

Intrebare: Fiind salariat in UK, platesc taxe si impozite in UK. Trebuie sau nu sa imi declar rezidenta fiscala? Cum se face asta?

Raspuns ANAF:┬á├«n cazul ├«n care a╚Ťi plecat din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive, avea╚Ťi obliga┼úia complet─ârii ┼či depunerii formularului ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ. Ca urmare a analiz─ârii datelor declarate de dvs. prin formular ┼či a analiz─ârii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabile┼čte reziden┼úa fiscal─â ╚Öi v─â va notifica, dac─â v─â p─âstra╚Ťi sau nu reziden┼úa ├«n Rom├ónia sau dac─â aceasta va fi ├«n UK.
Chestionarul poate fi accesat la urm─âtorul link: https://static.anaf.ro/ÔÇŽ/Anaf/legislatie/OMFP1099_2016.pdf

 

Intrebare: Persoanele fizice cu domiciliul principal in Romaia care lucreaza independent,cu domiciliul de flotant, mai mult de 183 de zile sau mai putin de183 de zile intr-o tara straina,unde au rezidenta fiscala?

Raspuns ANAF:┬áStimat─â doamn─â, a╚Öa cum am precizat deja, DOAR persoanele fizice care PLEAC─é din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive trebuie s─â depun─â chestionarul pentru a se analiza ╚Öi stabili reziden╚Ťa fiscal─â a acestora.

Preciz─âm ├«ns─â c─â cet─â┼úenii rom├óni care lucreaz─â ├«nstr─âin─âtate, ca func┼úionari sau angaja┼úi ai statului rom├ón ├«ntr-un stat str─âin nu au obliga┼úia complet─ârii formularului ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ

Intrebare: Chestionarul se poate depune electronic? Ce varianta avem daca suntem plecati deja si nu am depus inca chestionarul?

Raspuns ANAF:┬áPentru moment, formularul se poate transmite prin po╚Öt─â cu confirmare de primire sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent ╚Öi copia se p─âstreaz─â de c─âtre persoana fizic─â. ├Än cazul dvs. pute╚Ťi transmite formularul prin intermediul po╚Ötei sau ├«l pute╚Ťi depune la sediul organului fiscal prin intermediul unui ├«mputernicit.
Men╚Ťion─âm c─â, formularul se poate edita ╚Öi/sau completa de c─âtre solicitan╚Ťi ╚Öi cu ajutorul programului de asisten╚Ť─â, asigurat gratuit de c─âtre Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Administrare Fiscal─â, ╚Öi poat fi depus ╚Öi prin mijloace electronice de transmitere la distan╚Ť─â, potrivit legii. Formularul poate se accesa la urm─âtorul link: https://static.anaf.ro/ÔÇŽ/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf

Intrebare:┬áDac─â suntem pleca╚Ťi deja de 5 ani, avem obliga╚Ťia de a trimite acest formular ? O zii buna.

Raspuns ANAF:┬áDa, ┼či ├«n cazul dvs. exist─â obliga┼úia de a depune formularul ÔÇ×Chestionarul pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ, ├«n vederea men┼úinerii sau scoaterii din eviden┼úa organului fiscal central competent.

Intrebare: Buna ziua, as dori sa stiu ce anume trebuie facut pentru a renunta la rezindenta fiscala: care sunt etapele, ce documente am nevoie si cat dureaza. Multumesc

Raspuns ANAF (lung dar documentat):┬áPersoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia care pleac─â din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive are obliga┼úia complet─ârii formularului ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ.
├Än vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, persoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia are obliga┼úia s─â ├«nregistreze cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia formularul ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ la organul fiscal competent unde ├«┼či are domiciliul fiscal.
Organul fiscal analizeaz─â ├«ndeplinirea condi┼úiilor de reziden┼ú─â ├«n func┼úie de situa┼úia concret─â a persoanei fizice, lu├ónd ├«n considerare prevederile conven┼úiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dup─â caz, precum ┼či documenta┼úia prezentat─â, respectiv formularul ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ, orice alte documente ce pot sta la baza determin─ârii reziden┼úei persoanei fizice, precum ┼či, dup─â caz, certificatul de reziden┼ú─â fiscal─â emis de autoritatea fiscal─â str─âin─â sau un alt document eliberat de c─âtre o alt─â autoritate dec├ót cea fiscal─â, care are atribu┼úii ├«n domeniul certific─ârii reziden┼úei fiscale conform legisla┼úiei interne a acelui stat, ├«n original sau ├«n copie legalizat─â, ├«nso┼úit de o traducere autorizat─â ├«n limba rom├ón─â.
├Än ceea ce prive╚Öte documentele justificative, organul fiscal poate solicita ╚Öi alte documente pe care le consider─â relevante ├«n vederea stabilirii reziden╚Ťei fiscale, spre ex: : dovada de╚Ťinerii unor autovehicule ├«nregistrate ├«n Rom├ónia/statul str─âin; permis de conducere emis de autorit─â┼úile competente din Rom├ónia/statul str─âin; pa┼čaport emis de autorit─â┼úile competente din Rom├ónia/statul str─âin; etc. Men╚Ťion─âm ├«ns─â, c─â documentele se vor solicita, ├«n cazul ├«n care sunt necesare, de c─âtre organul fiscal.
├Än termen de 15 zile de la depunerea formularului ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ, organul fiscal transmite persoanei fizice ÔÇ×Notificarea privind ├«ndeplinirea condi┼úiilor de reziden┼ú─â potrivit prevederilorart. 7 ┼či art. 59 din Codul fiscal sau ale Conven┼úiei de evitare a dublei impuneri, ├«ncheiat─â ├«ntre Rom├ónia ┼či ÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽ.., de c─âtre persoana fizic─â plecat─â din Rom├ónia pentru o perioad─â mai mare de 183 de zileÔÇŁ ┼či stabile┼čte dac─â aceasta are ├«n continuare obliga┼úie fiscal─â integral─â ├«n Rom├ónia sau va fi scoas─â/men┼úinut─â din/├«n eviden┼úele fiscale. ├Än cazul obliga┼úiei fiscale integrale, persoana fizic─â rezident─â este supus─â ├«n continuare impozitului pe venit pentru veniturile ob┼úinute din orice surs─â, at├ót din Rom├ónia, c├ót ┼či din afara Rom├óniei.

Concluzia mea (scurta): la rezidenta fiscala nu ÔÇ×se renuntaÔÇŁ; ea se stabileste in functie de anumite criterii de catre ANAF; daca ei considera ca nu mai indepliniti conditiile sa fiti rezidenti romani, nu mai sunteti, din momentul in care va instiinteaza asta organul fiscal; daca insa se ajunge la concluzia, ca totusi sunteti rezident fiscal, in ciuda faptului ca nu mai locuiti in Romania, nu exista nici o modalitate de ÔÇ×renuntare la rezidentaÔÇŁ .

Intrebare: Tinerii care studiaza in strainatate si depasesc perioada de sedere, respectiv cele 183 de zile intr-un interval de 12 luni consecutive, poate se si angajeaza part-time in acel stat unde isi desfasoara studiile, trebuie sa depuna documente pentru stabilirea rezidentei? Daca da, care sunt actele necesare? Multumesc.

Raspuns ANAF:┬áStimate doamne, stimate domn, referitor la ├«ntreb─ârile dvs v─â facem cunoscut c─â, orice persoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia care pleac─â din ╚Ťar─â (indiferent de motiv: studii, munc─â, etc) pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive are obliga┼úia complet─ârii formularului ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ.
Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent.

Intrebare: Eu mi-am luat ghiozdanul m-am urcat intr-un avion si am plecat in Asia pentru 6 luni. Imi puteti spune de ce am taxe de platit pentru perioada aceasta? In special asigurarea de sanatate care trebuie platita lunar indiferent unde esti. Mi se pare cea mai mare porcarie ce afecteaza 100% din populatie.

Raspuns ANAF:┬áIn situa┼úia ├«n care, la plecarea din Rom├ónia ├«n Asia, nu ├«ndeplini┼úi condi┼úiile reglementate prin prevederile Ordinului nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind reziden╚Ťa ├«n Rom├ónia a persoanelor fizice, datora┼úi ├«n continuare ├«n Rom├ónia, pentru veniturile realizate, impozitele ┼či contribu┼úiile potrivit legisla┼úiei fiscale ├«n vigoare.
├Än cazul ├«n care pleca╚Ťi din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate CARE DEP─é╚śESC ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive ave╚Ťi obliga┼úia complet─ârii formularului ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ. Formularul se depune cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia, ├«n vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, unde ave╚Ťi domiciliul fiscal.

Intrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?

Raspuns ANAF:┬á ├Än cazul ├«n care pleca╚Ťi din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate CARE DEP─é╚śESC ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive ave╚Ťi obliga┼úia complet─ârii formularului ÔÇ×Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ. Formularul se depune cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia, ├«n vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, unde ave╚Ťi domiciliul fiscal.
Dacă nu v-aţi conformat acestei obligaţii continuaţi să fiţi considerat persoană fizică rezidentă în România, AVÂND OBLIGAȚIE FISCALĂ INTEGRALĂ până la data schimbării rezidenţei fiscale, potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul străin sau potrivit prevederilor Codului fiscal, după caz.
Vă precizăm că, în prezent există convenţii/tratate încheiate de România cu majoritatea statelor în legătură cu schimbul de informaţii privind veniturile obţinute de rezidenţii unui stat în celălalt stat.

Well, asta e baeti, vesti proaste. ­čÖé

Dar sa o luam incet: pana la urma vorbim de depunerea prin posta a unui formular si asteptarea unui raspuns de la ANAF. Sa nu dramatizam. Cine vrea, poate, cine nu cunoaste, angajajeaza pe cineva sa il reprezinte. Cine nu vreaÔÇŽ sa citeasca restul de articole mai distractive de pe blog! ­čÖé

Hai ca se poate.

Video pe aceeasi tema puteti urmari pe canalul meu de Youtube.

 

Exit mobile version