ANAF raspunde – drepturi de autor 2015

ANAF face o chestie inteligenta (finally) si organizeaza pe pagina de FB sesiuni interactive pe diverse teme. Aici gasiti o recapitulare a celor mai interesante raspunsuri ANAF la intrebarile participantilor. In plus, niste consideratii proprii pe tema si poate niste completari si lamuriri.

Intrebare: Ce taxe trebuie sa retina, declare si plateasca o societate pentru un contract de drepturi de proprietate intelectuala in situatia in care persoana cu care se incheie contractul este salariata (la o alta societate)? Ce declaratii se întocmesc si ce documente suport sunt necesare a fi anexate la contract (declaratie pe proprie raspundere ca este angajat – trebuie vreo adeverinta de la societatea la care lucreaza cu contract de munca?).

Raspuns ANAF: Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorul de venituri are obligaţia de a reţine impozitul pe venit reprezentând plăţi anticipate, prin aplicarea unei cote de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă. În acest caz beneficiarul de venit are obligaţia de a depune, până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului, formularul 200 – Declaraţie privind venitul realizat. 

De asemenea, contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final, caz în care, impozitul se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.

Impozitul reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul/a fost reținut.

În ceea ce privește contribuțiile sociale obligatorii, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală şi care realizează în acelaşi timp și venituri din salarii, nu datorează contribuţia de asigurări sociale şi nici contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Referitor la întrebarea dumneavoastră cu privire la documentul suport, facem precizarea că, în Codul fiscal nu este prevăzut expres un document care să ateste că beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală este și salariat. Menționăm că, acest aspect va fi transmis spre analiză direcției de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Plătitorul de venituri din drepturi proprietate intelectuală, are obligaţia depunerii formularului 205 – Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit precum și a formularului 112 – Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Intrebare: Societatea noastra doreste sa incheie un contract cu o persoana fizica pentru servicii de traducere, persoana fizica nefiind traducator autorizat. Se considera drept dr autor? Persoana fizica trebuie sa fie inregistrata la fisc? Sa aiba un cif? Pentru plata unei persoane care scrie pe blog uri contra cost, plata acesteia se poate trata ca drept de autor? Daca aceasta persoana obtine lunar venituri, trebuie sa se inregistreze la fisc?

Raspuns ANAF: Legea nr. 8 din 14 martie 1996, cu modificările și completările ulterioare, este actul normativ care prevede dreptul de autor şi drepturile conexe. Conform acestuia, constituie obiect al dreptului de autor, operele/activităţile prevăzute de art.7 din același act normativ. Potrivit Codului fiscal, dreptul de autor şi drepturile conexe reprezintă operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, operele derivate care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, precum şi drepturile conexe dreptului de autor şi drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare. Art.8 din Legea nr.8/1996 prevede că, fără a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente; traducerile constituie obiect al dreptului de autor, în măsura în care se generează transformări ale unei opere literare, artistice sau ştiinţifice care reprezintă o muncă intelectuală de creaţie.

Astfel, pentru a fi considerate drepturi de autor trebuie respectate prevederile legale anterior menționate. Referitor la veniturile realizate de persoana care scrie pe bloguri, vă rugam să aveţi în vedere prevederile Legii nr. 8 din 14 martie 1996, cu modificările și completările ulterioare.

În legătură cu înregistrarea fiscală a persoanelor care obţin venituri din drepturi de autor, vă precizăm că, persoanele respective au obligaţia depunerii declaraţiei de înregistrare fiscală (Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române – Formularul 020), în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii/data obținerii primului venit – după caz, la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal. Codul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal în acest caz este codul numeric personal.

Consideratii proprii: Astfel din raspunsul ANAF si din consultarea art. 7 si 8 al legii mai sus mentionate deducem (este opinia mea faptul) ca simpla traducere a unui text, fara a interveni in nici un fel asupra lui, NU se incadreaza in categoria drepturilor de autor, fiind de fapt o prestare de servicii. 

Referitor la scrierea articolelor pe bloguri, acestea se incadreaza in categoria drepturilor de autor si pot fi impozitate ca atare.

Intrebare:  Persoana fizica salariata ( are contract individual de munca ), obtine castiguri din drepturi de autor. Daca trebuie sa plateasca CAS ( 10.5% ) si care este baza de impozitare ? Daca trebuie sa plateasca sanatate ( 5.5% ) si care este baza de impozitare?

Raspuns ANAF: Referitor la contribuțiile sociale obligatorii, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală şi care realizează în acelaşi timp și venituri din salarii, nu datorează contribuţia de asigurări sociale şi nici contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Intrebare: Activităţile care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit noilor prevederi ale Legii 187/2iulie2015 privind aprobarea OUG nr.6/2015 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal?

Raspuns ANAF: Este activitate independentă orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii:

1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;

2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;

3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea

4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;

5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;

6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;

7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.

În situația în care activitatea desfășurată nu îndeplinește criteriile mai sus menționate, activitatea desfășurată este activitate dependentă.

Consideratii proprii: Orice fel de activitate indiferent sub ce forma este e fiscalizata (PFA, drepturi de autor, intreprindere individuala etc) poate fi incadrata ca fiind activitate dependenta daca nu se respecta cele sapte conditii de mai sus. Orice fel de prestator de servicii ar trebui sa verifice conditiile de incadrare ca activitate independenta/dependenta.

Intrebare: Venitul din drepturi de autor este conditionat de un plafon anul de 25000 euro?

Raspuns ANAF: Referitor la existența unui „plafon anual de 25 000 euro”, din punct de vedere fiscal nu există limitare valorică a veniturilor realizate.

Consideratii proprii: Nu exista, asa cum precizeaza si ANAF un plafon maxim pana la care ai voie sa realizezi venituri din drepturi de autor. EXISTA insa un plafon de care trebuie tinut cont si anume plafonul de 220.000 RON, peste care daca se realizeaza venituri din drepturi de autor, persoana respectiva devine platitor de TVA, moment in care trebuie sa depuna la ANAF o declaratie de inregistrare in acest sens.

Acest plafon este valabil pentru toate entitatile si PERSOANELE FIZICE care realizeaza venituri de natura COMERCIALA din ORICE SURSA (venituri din strainatate, venituri din drepturi de autor, venituri COMERCIALE din vanzarea de bunuri sau proprietati etc).

Precizari:

Raspunsurile ANAF se pot gasi pe pagina de FB institutiei; asupra lor nu s-a intervenit in nici un fel.

Consideratiile proprii imi apartin.

Comments

 1. Valentin

  Nefiind prevazut un document justificativ se prezuma corecta declararea si plata numai a IVG (16%). In conditiile in care anaf-ul va verifica anual situatia veniturilor realizate si daca s-a efectuat plata CASS, urmand a emite declaratii de impunere pentru CASS si dobanda aferenta, conform situatiei particulare, ramane in sarcina beneficiarului drepturilor de autor sa ceara sau nu retinerea CASS odata cu IVG. Se pare ca este singurul aspect fiscal care implica responsabilizarea directa a oricarui cetatean roman care nu traieste exclusiv din salariu.

 2. Buna Luiza, ce s-a schimbat in cazul contractelor de cedare a drepturilor de autor pe 2016? de exemplu eu ca simpla PF, in baza unui contract (conventie civila) cu retinere la sursa ce alte taxe trebuie sa mai platesc din 2016? multumesc anticipat

  1. @romanticu – din cauza faptului ca ai pus site-ul tau la comment, commentul a ajuns in spam si de-abia acum l-am vazut.
   Modalitatea de lucru cu drepturile de autor nu s-a schimbat, doar baza de impozitare, reducerea forfetara (s-a dublat!) si cuantumul impozitului.
   Firma care te plateste pe drepturi de autor incheie cu tine, persoana fizica neinregistrata nicaieri, un contract de drepturi de autor in baza caruia te plateste o suma din care iti retine conform unui calcul complicat niste impozite pe care le declara in numele tau. Tu primesti netul, banii in mana si nu mai depui nici o declaratie la final de an, daca optezi pentru achitarea unui impozit final de 16%. Pe 2016 si fiscal ar fi bine sa optezi pentru un impozit de 16% deoarece overall platesti mai putin, ai o deducere forfetara din start.
   Daca incasezi sume peste plafonul de 220.000 ron/an esti obligat sa te inregistrezi la ANAF ca persoana FIZICA platitoare de TVA, caz in care vei incepe sa emiti facturi.
   Sper ca te-am lamurit.

 3. Ciprian

  Buna ziua. Eu sunt in urmatoarea situatie: firma mea incheie cu o persoana fizica un contract de drepturi de autor pentru o carte, angajandu-ma sa ii platesc periodic un procent din vanzarile cartii. Mentionez ca autorul este deja salariat la o alta societate.
  Sunt cumva in pericol ca ANAF sa considere veniturile ca fiind salariale?
  Multumesc

  1. @ciprian – din situatia descrisa nu reiese dependenta deci nu vad de ce ar fi reincadrate veniturile; parerea mea este ca nu exista motiv de reincadrare ca venituri salariale;

 4. Avram Oana

  Buna ziua,
  Ce se intampla in cazul unei persoane care a incheiat un contract de drepturi de autor si este in acelasi timp si PFA, platind CAS si CASS? Firma care plateste drepturile de autor, va retine si CAS si CASS pe langa impozitul de 16% sau va retine doar impozitul?

  P.S Apreciez tare mult ceea ce faceti!
  O zi buna.

  1. @Avram Oana – in 2016 persoanele care realizeazA si alte venituri (exemplu PFA, venituri din salarii) sunt scutiti de la plata CAS 10.5% (pensie) pentru veniturile din drepturi de autor. Vor plati doar 16% si 5.5% sanatate.
   Incepand cu 2017 aceasta scutire nu se mai aplica.

   1. Avram Ionela Daniela

    Multumesc tare mult!

   2. Avram Oana

    Buna ziua, Revin cu o ultima intrebare- Exista cumva obligatia ,in anumite conditii, ca persoanele care beneficiaza de venituri din drepturi de proprietate intelectuala sa se inregistreze fiscal, sa devina persoane fizice autorizate?Sau intotdeauna se aplica regula cu retinere la sursa a impozitului de catre platitorii de venituri sub forma de plati anticipate sau impozit final. Multumesc si apreciez mult munca pentru care o depuneti pentru acest blog.

    1. @avram oana – Da, de fapt procedura ar fi cam asa: in 30 de zile de la incheierea primului contract de drepturi de autor depui declaratia 020 – o declaratie informativa prin care anunti ca incepi sa faci aceste venituri; optiunea de retinere la sursa nu are legatura cu aceasta declaratie, ea se face ulterior si poate sa nu fie valabila pentru toate contractele. Faptul ca depui 020 nu devii persoana fizica autorizata ci doar o persoana fizica ce desfasoara aceste venituri. Din pacate doar pentru anumite venituri exista optiunea asta, printre ele si drepturile de autor. Pentru restul trebuie autorizare la registrul comertului.
     In practica, multi sar aceasta etapa cu 020 din cauza acestei retineri la sursa. In general nu se prea intampla nimic daca nu depui 020 si apoi te duci direct cu declaratiile 200 (adica daca n-ai optat pentru retinerea la sursa si ai fi obligat sa o depui). Dar, legal, corect, ea trebuie depusa.

     1. Avram Oana

      Inteleg ca exista 2 posibilitati: Sa te inregistrezi ca persoana fizica autorizata sau sa optezi pentru retinere la sursa? Va rog sa ma contraziceti daca gresesc. De altfel, din cate stiu, trebuie sa depui declaratia 200 doar atunci cand nu optezi pentru impozitul final 16%, ci pentru retinere la sursa reprezentand plati anticipate (10% din venitul brut).

     2. @oana – nu, in ambele cazuri se depune 020 care nu inseamna inregistrarea ca PFA. E doar o declaratie.

 5. IRINA POPA

  Buna seara.
  Cand beneficiarul de venituri din proprietate intelectuala depaseste plafonul de scutire se va intregistra ca platitor de TVA si va emite facturi.
  Ce regim juridic va avea atunci? Devine PFA? Ce va scrie pe facturi? Cum va tine contabilitatea?
  Multumesc anticipat!

  1. @irina popa – corect, cand se depaseste plafonul de scutire de 220.000 ron/an se depune o declaratie la ANAF iar in urma acesteia persoanei fizice i se va elibera un CIF. De atunci beneficiarul va avea statut de PERSOANA FIZICA PLATITOARE DE TVA (nu persoana fizica autorizata, la drepturi de autor nu avem asa ceva). Pe facturi se va scrie numele persoanei, CIF-ul atribuit, CNP-ul persoanei si adresa domiciliului fiscal (toate datele vor fi pe CIF-ul dat de ANAF).

   1. IRINA POPA

    Multumesc mult pentru lamuriri!!!!

 6. Mihai

  Buna ziua,

  Am o intrebare legata de declaratia 200.

  Am obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Sunt si salariat, carte de munca.

  Suma bruta trecuta in contract a fost 4000 lei. Mi s-au virat in cont 3360 lei (4000 – 16%)

  Intrebarea mea – ce completez in campurile din declaratie?

  1. Venit brut
  2. Cheltuieli deductibile, din care:
  2.1 Contributii sociale obligatorii, potrivit legii
  3. Venit net anual (rd.1-rd.2), din care:
  3.1. Venit net aferent activităţilor cu regim de reţinere la sursă a impozitului
  4. Câştig net anual
  5. Pierdere fiscală anuală (rd.2-rd.1) / Pierdere netă anuală

  Multumesc frumos!

  1. @mihai – daca s-au retinut direct cei 16% impozit final pentru toate veniturile din drepturi de autor, nu se mai depune 200.

   1. Mihai

    Multumesc pentru promptitudine. 🙂

    Asa am procedat acum 3 ani, crezand ca odata retinut impozitul, nu mai am nicio obligatie. Apoi mi-a venit acasa o adresa in care mi se spunea ca figurez cu venituri nedeclarate.

    Presupun ca pentru cei 3360 lei care mi-au revenit, trebuie sa platesc un impozit, la randul meu, nu?

    1. @mihai – poate a fost alta situatia decat cea relatata, poate nu toate veniturile aveau retinut 16% si a mai scapat unul cu 10%; nu stiu ce altceva sa iti spun cu infomatiile pe care mi le-ai dat decat ca daca toate veniturile au 16% retinut nu se mai depune 200.

     1. Mihai

      Da, am confirmat si din alte surse, aveti dreptate. Nu inteleg ce am platit in trecut. 🙁

      Deci, ca sa recapitulam, in contextul in care s-a retinut acest 16% la sursa, nu mai e nevoie sa declar nimic, corect? Si nu se aplica niciun fel de impozit pe suma care mi s-a virat, 3360 lei?

      Multumesc!

     2. @mihai – da, este corect, suma incasata de 3360 nu mai este impozabila, este finala;

 7. Popa Irina

  Buna ziua,
  As mai avea cateva intrebari daca ma puteti ajuta.
  1. Daca am depasit plafonul de 65.000 euro si facturez catre societatea care utilizeaza marca comerciala pe care o detin, sa presupunem 280.000 lei in 2016 dar societatea respectiva imi achita in 2016 doar 200.000 lei (inclusiv retinerile la sursa, CAS si impozit anticipat 10%), eu in 2017 ce declar prin D200?
  Valoarea facturata? Sau valoare incasata?

  2. Societatea care utilizeaza marca va face retinerile la sursa din valoarea fara TVA a facturii pe care o emit eu? Sau din valoarea cu TVA?

  3. Eu cum tin contabilitatea din momentul in care depasesc plafonul de TVA?

  Multumiri anticipate!

  1. @popa irina – TVA-ul si declaratia 200 sunt doua lucruri diferite.
   1. TVA platesti la ce facturezi; in schimb, impozitul si contributiile le platesti la suma efectiv incasata.
   2. Retinerile se fac din suma fara TVA.
   3. Pe drepturi de autor nu se tine contabilitata, atata timp cat se folosesc cotele de cheltuieli forfetare; dupa plafonul de 100.000 euro, aveti obligatia sa treceti la contabilitata in sistem real, de-abia atunci faceti contabilitate in partida simpla.

 8. Andra

  Buna Luiza,

  Daca sunt fotograf si vreau sa evit incasarile „la negru”, exista posibilitatea de a scapa de infiintarea unui PFA sau SRL/SRL-D? M-as putea incadra la formularul 020?

  Multumesc 🙂

  1. @andra – ca si fotograf poti merge pe PFA norma de venit, PFA sistem real (daca faci venituri sub norma de venit) sau SRL/SRL-D.
   Formularul 020 nu este o forma juridica, este doar un formular fiscal, cred ca te referi daca nu poti merge pe drepturi de autor, iar raspunsul este nu.

 9. Andreea

  Buna ziua,
  Realizez niste venituri suplimentare pentru consiliere juridica(eu sunt deja angajata), cum as putea sa declar aceste venituri pentru a plati doar impozitul de 16% , fara a deschide PFA. Nu conteaza exact ca ce ar fi declarate, nu trebuie sa fie ca si consiliere juridica, ma intereseaza doar ca firma respectiva sa poata scadea din contabilitate acesti bani.
  Multumesc.

  1. @andreea – in opinia mea, nu puteti presta aceste fara infiintarea unei forme juridice si doar prin plata a 16% impozit pe venit.

 10. Radu

  Buna ziua, d-na Luiza!
  De 14 ani realizez venituri printr-un contract pe drepturi de autor – in mod neantrerupt desi contractul il primesc in fiecare luna, eu fiind si angajat cu carte de munca in alta parte. Cum ma poate ajuta si ce trebuie sa fac pentru a conta la pensie ca ani vechime acest contract? Va multumesc!

  1. @radu – contractul de drepturi de autor nu poate influenta vechimea in munca; contributia platita (daca a fost platita) in baza unui contract de drepturi de autor ajuta doar la stagiul de cotizare; deci pentru a „face anii” necesari pensiei, nu va ajuta acest contract de drepturi de autor.

  2. @radu – domnule Radu, nu v-am spus corect! Sper ca mai sunteti abonat la aceasta postare si o sa vedeti raspunsul. Am gasit in lege specificatia expresa cum ca contractele de drepturi de autor reprezinta vechime in munca.
   Deci contractul dvs. daca a fost corect declarat ar trebui sa va apara pe stagiul de cotizare de la casa de pensii. Costa 15 lei sa va scoateti un stagiu de cotizare sa verificati.

 11. Lucia

  Buna ziua!

  Avem urmatoarea situatie: contract de cesiune drepturi de autor, pe o perioada de 6 luni, cu suma bruta specificata (cesionarul calculand si virand toate obligatiile fiscale), si cu precizarea ca plata se va face in transe, pana in momentul predarii proiectului final. Ce se intampla daca se incheie, la un moment dat, colaborarea, fara insa a se implini perioada de 6 luni si fara a fi achiatata suma integrala prevazuta in contract. E vreo problema?

  Va multumesc!

  1. @lucia – calculul si retinerea impozitelor trebuie facuta in momentul platii efective a sumelor nu la data contractului; de aici apare problema, daca sumele au fost retinute si declarate dar persoana nu a incasat efectiv banii, acum ar trebui facuta o declaratie rectificativa, si sa se declare doar sumele efectiv platite.

   1. Lucia

    Multumesc ptr. raspunsul prompt :).

    S-a platit lunar o transa catre cedent (suma neta, stabilita de comun acord) careia i s-au platit, tot lunar, si obligatiile fiscale aferente. Deci, sumele au fost retinute si declarate, exclusiv pentru banii incasati de om. S-a sistat plata acestor transe lunare, inainte ca suma contractului sa fie acoperita integral. As vrea sa stiu, daca pot exista probleme pentru faptul ca suma efectiv platita catre om e mai mica decat suma din contract.
    Sper ca m-am facut inteleasa.

    Multumesc!
    Lucia

    1. @lucia – cu placere! 🙂 probleme de ordin contabil nu au cum sa apara pentru ca suma din contract nu e declarata nicaieri; nu stiu daca probleme de ordin juridic pot aparea, in sensul in care persoana sa aiba o problema cu neindeplinirea contractului; dar contabil nu e nici o problema.

     1. Lucia

      Sper ca nu abuzez.
      Doar atat as vrea sa stiu, daca prin probleme de ordin juridic, adica neindeplinirea contractului, va referiti la vreo posibila actiune din partea cesionarului impotriva cedentului (pentru ca acest lucru e exclus). Ma gandeam sa nu poata el, cedentul, sa pretinda cumva plata integrala a sumei mentionata.

      Inca o data, multumesc!
      Lucia

     2. Ma refer la faptul ca persoana care trebuia sa incaseze sumele si le-a incasat doar partial sa dea in judecata firma care i-a platit mai putini bani decat trebuia initial sa incaseze.

 12. Buna ziua!

  In anul 2013 am avut incasari atat din activitati independente, cat si din drepturi de proprietate intelectuala. Nestiind ca trebuie sa completez defalcat declaratia 200 (sau 220, ca mereu le incurc), am trecut suma totala, platind impozit 16% si sanatate 5,5% dupa suma totala.

  Acum, in 2016, ANAF-ul m-a anuntat ca am declarat venituri din proprietate intelectuala 0 (eu nu am facut asta, dar ANAF-ul, logic, nu avea de unde sa stie cat anume din totalul declarat de mine sunt veniturile din proprietate intelectuala) si m-a obligat sa depun declaratie rectificativa pentru suma din drepturi de proprietate intelectuala.

  Problema este in felul urmator: acea suma este cea declarata de firma cu care am colaborat ca suma baza de calcul, adica suma ramasa in urma platii de catre firma a indatoririlor ei catre stat pentru contractul meu cu ei. Totusi, este cu aproximativ 300 de lei mai mare decat incasarile mele efective. Am incercat sa lamuresc problema cu firma, nu am reusit, iar ANAF-ul m-a obligat sa trec exact suma declarata de firma. N-am avut ce face si am trecut-o.

  Acum, cum se vor recalcula impozitul si sanatatea?

 13. Alexandra

  Buna ziua! As avea o intrebare pentru o activitate bazata pe drepturi de autor manifestata o singura data.

  Si formularul 020 si 200 trebuie depuse de mine ca primitor al venitului? Pot fi depuse deodata?

  1. @alexandra – depinde cine este clientul; daca clientul este persoana juridica romana, el depune pentru tine declaratiile si retine sumele; depinde mult si cum optezi sa ti se retina impozitul, 10% sau 16%.

 14. Delcaru Mihaela

  Buna ziua! Vreau sa inchei un contract pe drepturi de autor cu o firma din SUA. Optez pentru impozit 16% (care am inteles ca ia pentru suma ramasa dupa ce am scazut 40%, CAS si CASS). Cine depune declaratiile si retine sumele?

 15. CRIS

  Buna, Luiza! Daca am contract de munca pe salariu minim plus restul salariului pe drepturi de autor, cum se va calcula pentru indemnizatia de gravida si concediul de maternitate?

 16. Buna ziua! Voiam sa va intreb daca se mai depune 020 anul acesta (11.2018), pentru persoane fizice daca veniturile din drepturi de autor sunt cu retinere la sursa (sumele sunt mici- 300lei/cnp). Daca se depun– poate sa depuna platitorul de venituri pentru persoanele fizice?

  1. Buna ziua, pentru cei ce aleg sa isi tina contabilitatea in sistem real se depune. Pentru cei cu retinere la sursa nu.

   1. Multumesc mult de raspuns! Nu am mai avut spete recent pe drepturi de autor si eram in ceata.

    Alina Bordea

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.