Luiza Daneliuc – contabilitate online

ANAF raspunde: Cazuri in care trebuie sa depuneti formularul de stabilire a rezidentei fiscale

Raspunsuri extrem de clare si la obiect din partea ANAF, cu confirmarea oficiala a ceea ce am spus eu in acest video, si anume ca daca ai plecat din tara inainte sa intre in vigoare legea (anul 2012) NU ai obligatia sa depui formularul. Raspunsurile exacte date de ANAF, in articol.

DAR, cu toate ca nu ai obligatia depunerii, acest formular te poate salva de la o dubla impozitare, depinde foarte mult de situatia in care te afli si ce fel de venituri obtii. Asa cum insista si ANAF intr-un raspuns (vezi mai jos) acest formular se depune pentru a evita dubla impunere, este in beneficiul vostru sa il depuneti, in anumite cazuri. Toata lumea se concentreaza pe a evita depunerea unui formular, si nu pe ce sta in spatele acestui formular.

Gata, am terminat cu incursiunile personale, trecem la raspunsurile ANAF. Aveti cu rosu ce trebuie neaparat sa cititi si sa retineti.

Intrebare: Buna ziua, sunt mutat definitiv din tara din anul 2013 si lucrez in UK cu contract de muncă, in acest caz mai este necesara schimbarea rezidentei fiscala?

Raspuns ANAF: DA, în situația în care ați plecat din România în anul 2013, aveați obligația completării și transmiterii formularului „Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Formularul împreună cu documentele justificative pot fi transmise prin poștă cu confirmare de primire sau pot fi depuse prin intermediul unui împuternicit la sediul organului fiscal.

Formularul pot fi descărcate de pe site-ul nostru, accesând următorul link:
https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf

Intrebare: Dacă s a semnat acordul privind dubla impozitare între România și Spania, mai trebuie sa prezentam acele acte privind rezistenta fiscala?

Raspuns ANAF: Chiar dacă între România și Spania este semnată o convenție pentru evitarea dublei impuneri în vederea aplicării prevederilor acesteia este necesar stabilirea rezidenței fiscale prin depunerea formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

Intrebare: Sunt cetatean roman cu rezidenta in Norvegia. Am un contract de munca full time in Norvegia si platesc toate taxele pentru el in Norvegia. Si mai am un alt contract de munca de 2 ore in Romania pentru care platesc taxele in Romania. Am citit in legislatia internationala ca unele taxe nu ar trebui platite de doua ori pentru ambele contracte: de exemplu sanatatea? Va rog ma puteti sfatui care este cea mai buna modalitate de plata a taxelor si sa imi spuneti ce ar trebui platit si ce nu si unde sa ma adresez? Va multumesc!

Raspuns ANAF: Persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, atât în România, cât și pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat membru al Spațiului Economic European sau al Confederației Elvețiene pentru care autoritățile competente ale acestor state sau organismele desemnate ale acestor autorități stabilesc că, pentru veniturile realizate în afara României, legislația aplicabilă în domeniul contribuțiilor sociale obligatorii este cea din România, au obligația plății contribuțiilor sociale obligatorii

Intrebare: Sunt PFA si desfasor activitate in tara, in UE si in state non UE.La plecarea din tara nu stiu data intoarcerii. Acesta este in functie de terminarea lucrarii. In cursul uni an lucrez perioade diferite in state diferite, insa in nicun stat nu depasesc numarul de 182 zile. Ce obligatii imi revin in acest caz. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns ANAF: În limita informaţiilor furnizate, aveţi obligația completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” doar, dacă plecați din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care DEPĂȘESC în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.
În situaţia în care numărul de zile de şedere în străinătate nu depăşeşte 183 de zile, aveţi obligaţii declarative şi de plată în România pentru veniturile realizate din activitatea desfăşurată în calitate de persoană fizică autorizată.

Intrebare in continuarea celei de mai sus: La plecare nu stiu daca voi depasi cele 183 zile. Este posibil ca la plecare sa am informatia ca ma voi intoarce in 2 saptamani, dar sa intervina alte contracte si sa ma intorc in 182 -a zi. Apoi sa plec in alta tara pentru o perioada mai mica de 182 zile. Cand depun Chestionarul?

Raspuns ANAF: În situaţia în care plecaţi din nou după ce aţi stat 182 zile în străinătate, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, deci veţi sta mai mult de 183 de zile trebuie să depuneţi formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” cu 30 de zile înaintea plecării din România, la organul fiscal pe raza căruia aveţi domiciliu, însoţit de orice documente ce pot sta la baza determinării rezidenţei fiscale.

Intrebare: Bună ziua! Sunt plecată din țară din anul 2003 iar din anul 2007 lucrez în Italia cu un contract de muncă legal înregistrat pentru care angajatorul meu plătește la statul italian impozitele necesare. Am rezidență în Italia dar domiciliu stabil în România unde ultimul contract de muncă mi-a încetat din anul 2002. Am datorii față de statul român? Sau este suficient să îmi schimb rezidența fiscală în Italia?

Raspuns ANAF: In cazul prezentat de dumneavoastră nu aveţi obligația completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecareadin România”. Pentru clarificarea situaţiei fiscale trebuie să vă adresaţi organului fiscal pe raza căruia se află domiciliul din România.

Intrebare:  Buna ziua, as dori sa intreb daca eu care am NIE din 2004 mai trebuie sa completez aceasta cerere de rezidenta fiscala,lucrez cu contrac aici in Spañia .si acum intreb daca sotul care nu lucreaza dar are NIE din 2007 mai trebuie sa faca ceva sau dupa cum scrie in informe ,cine a plecat pana in 2012 nu mai trebuie sa faca nimic, multumesc si la revedere, multa sanatate.

Raspuns ANAF: Daca dvs. sunteti plecată în Spania din 2004 iar soțul dvs. din 2007, nu aveți obligația depuneri chestionarului, obligația revine doar persoanelor care au părăsit teritoriul țării noastre de la data intrării în vigoare a Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 74/2012.

În situația în care dumneavoastră și soțul aveți încă domiciliul în România, sunteți tratați ca persoane fizice cu domiciliul în România și sunteți considerați ca rezidenți fiscali în România, având obligațiile fiscale specifice acestei categorii. Considerăm că este în avantajul dumneavoastră să clarificați unde aveți rezidența fiscală pentru a evita duba impozitare și a putea beneficia de credit fiscal extern. In acest caz puteți anunța stabilirea rezidenței fiscale autorității fiscale din România. Informarea autorității fiscale din România va permite acesteia să aplice, după caz, convențiile de evitare a dublei impuneri și a regulamentelor de securitate socială.

Intrebare:  Buna ziua,eu sint plecata in Italia din noiembrie 2008 unde lucrez cu contract ca badanta. Intrebarea este; daca eu nu detin in Romania absolut nimic (nici casa,nici teren nici masina, nici alte benituri de alta natura) ,mai este necesar sa trimit certificatul de rezidenta fiscala din Italia la ANAF in Romania? A doua intrebare este,daca trimit prin posta(in cazul in care trebuie sa trimit) rezidenta fiscala ,copie contract munca,copie buleti n Italia si copie buletin Romania, trebuie sa trimit si alte formulare tip 201 si daca da, cum le obtin?

Raspuns ANAF: Dacă sunteţi rezident fiscal în Italia, unde luraţi cu contract de muncă din anul 2003, nu aveți obligația completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” şi nu trebuie să trimiteţi certificatul de rezidenţă fiscală din Italia la ANAF în România. Pentru veniturile din salarii obţinute din Italia nu aveţi obligaţia să depuneţi declaratia 201. Pentru clarificarea situaţiei fiscale puteţi să vă adresaţi organului fiscal pe raza căruia se află domiciliul din România.

Intrebare: Persoana plecata in strainatate, are rezidenta acolo, lucreaza cu contract de munca acolo. Isi depune chestionarul de rezidenta la Anaf. Are locuinta si masina inregistrate in Romania. Unde va plati impozitul auto si pe locuinta, in Romania sau in tara unde are rezidenta?

Raspuns ANAF: Rezidența fiscală se stabilește de orice stat (atât cel român cât și alte state) în care persoanele fizice locuiesc, în special a celor care se mută dintr-o țară în alta. Determinarea rezidenței fiscale este necesară pentru a se putea stabili care este statul în care o persoană își va îndeplini obligațiile fiscale și pentru a se evita dubla impunere (adică impunerea în ambele state) în situaţia în care există cu statul respectiv încheiată o convenţie în acest sens. În funcţie de prevederile conventiei, impozitul pe venit sau pe proprietate se datorează fie în România, fie în celălalt stat. Atât impozitul auto cât și pe locuință nu intră in sfera de administrare a ANAF și de aceea vă rugam să vă adresați DITL.

Exit mobile version