Site icon Luiza Daneliuc – contabilitate online

ANAF (dez)informează

O altă epistolă de la fisc face vâlvă printre contribuabili zilele acestea. În parte ca să liniștim pe cei ce nu s-au obișnuit încă cu “departamentul de relații cu publicul” al ANAF și în parte ca să ne amuzăm, să facem o analiză succintă pe text.

Încă din primul paragraf stimabilul ANAF  ne informează, nu așa cum ne-a obișnuit să ne someze, nuuu, doar ne informează, că în urma unui proces de selecție total aleatoriu, cam la fel de aleatoriu cum primim și popririle pe cont – unii stau cu conturile blocate deși au datoriile plătite la zi, iar alții cu datorii de miliarde n-au văzut o poprire în viața lor – că am putea fi supuși unei analize de risc. În urma rezultatelor acestei analize de risc, am putea fi de asemenea fi, într-un viitor incert desigur, subiectul unei inspecții fiscale.

Autorul epistolei plasează contribuabilul într-un viitor ipotetic, într-o nebuloasă cu mulți de dacă special ca să-l mai confuzeze un pic, că săracul nu era destul de confuzat și așa. Uite controlul, nu e controlul, dar poate ești prost și mai dai niște bani la tăticu’. Dar contribuabilul român de rând, buticarul, fiind obișnuit să fie săltat din pat de mascați pentru că a uitat să declare o gumă la vânzări, nu se lasă păcălit. Nu, în general după sperietură, vine resemnarea, iar contribuabilul român cam în faza asta a ajuns,de Je m’en fish. Tough luck ANAF … și metodele aste de intimidare nu se folosesc așa, de-a-nboulea  …

Paragraful doi și trei nu fac altceva decât să-i confirme cititorului intenția ANAF de jecmăneală ieftină. Păi dacă bani vroiau, de ce n-au zis așa, ca în celelalte 100 de scrisori inutile pe care le trimit?

Pe final ANAF se asigură că nu va fi cotropit de contribuabili speriați și buimaci care să înnebunească pe doamnele inspectoare cu sarmale în cap cu întrebări stupide referitoare la minunata epistolă aici de față, așa că informează turma – to stay calm people, this is only a bullshit – dacă nu v-ați speriat de la primele paragrafe și n-ați dat fuguța la bancă să ne plătiți și ce nu ne datorați – staaaay calm și nu dați buzna ca vitele peste noi – noi suntem ocupați să ne bem cafeluța de dimineață, ce naiba ….

The end.

PS: Dacă chiar sunteți maniaci, trimiteți-ne un mail “pentru eventualele clarificări asupra acțiunilor noastre”. Do not engage, I repeat do not engage, people! Ce dracu …

Exit mobile version