Cum aș fi eu alta dacă …

TVDa, știu toți predicăm despre faptul că nu ne uităm la TV. But you can cut the crap in this moment. Everybody’s waching TV. Including you.

Acum că am lămurit lucrurile, problema mea este alta. De ce când suntem în vacanță și suntem „privați” de știrile de la ora cinci, capatos, otv … și altele că acum nu îmi vin în minte, ne uităm la canale de TV digerabile, ba chiar foarte instructive puse la dispoziție de hotelul în care suntem cazați și descoperim că ne și plac. Dar nu ținem minte să luăm acasă acest obicei cu noi când ne întoarcem acasă.

Dacă tot îl deschidem, dacă televizorul a devenit un drog, măcar să îl punem să bombăne pe un canal ce ne poate fi util.

Ce am urmărit eu forțată de împrejurări în cele 10 zile (prea puține!) de vacanță în sudul Italiei? CNN, Canale 5, Cielo, Rai 1, Rai Premium. La ce m-a ajutat? Mă simt mai deșteaptă.

Am aflat în 10 zile despre Italia (de la știri) cât n-am învățat în toată viața. Știrile lor de la ora 5 nu sunt despre omoruri, violuri și alte de-astea. Sunt despre economia Italiei (da, la nivel de can-can, să înțeleagă și baba care învârte la pastele alea de mână despre care am scris aici, dar măcar e despre economie), despre micii întreprinzători și despre tinerii din Italia fără job-uri și ce au ei de gând să facă, de exemplu să își inventeze propriul job bazat pe un hobby sau o abilitate proprie. În ceea ce privește micii întreprinzători, am urmărit povestea unei doamne milaneze care își mută afacerea în Moldova (!!!) pentru că în Italia nu o mai poate susține și acolo, spune ea, a găsit condiții favorabile micilor întreprinzători.

Să vă mai spun de CNN, un post pe care orice elev, student, adult și bătrân care vrea să rupă un pic de engleză ar trebui să îl urmărească pentru dicția impecabilă? Nici nu mai spun de maniera profesionistă de a prezenta știrile la obiect, știri din toată lumea, așa mai afli și tu care-i capitala nu știu cărei țări sau poate chiar afli că o anume țară există.

Problema rămâne. Unele din aceste programe le avem și acasă și totuși nu ne uităm. Preferăm Antena 1, ProTv & co. Postăm pe FaceBook toată ziua mesaje motivaționale și uităm că mediu în care alegem să trăim, informațiile și oamenii de care ne înconjurăm ne influențează iremediabil parcursul. Anturajul contează mai mult decât suntem dispuși să acceptăm chiar și față de noi, când suntem singuri în baie, hol, dormitor sau pe unde mai aveți voi oglinzile și vă priviți în ele.

Mai are cineva problema asta?

Mie mi-e ciudă că uit. Uit propriile experiențe ca și cum ele sunt legate iremediabil și într-un singur sens de locul unde le-am trăit, ca și cum dacă aș fi în altă țară și aș trăi altă viață, înconjurată de alte lucruri aș fi alta. Cunoscându-mă pe mine, așa cât de cât, eu zic că chiar aș fi alta.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.