Lapușneanu. Alexandru Lapusneanu.

alexandru lapusneanuÎn timp ce spălam cartofii, m-a lovit: nimeni nu îmi mai spusese până atunci daca tu nu mă vrei, eu te vreau. De obicei, scena se desfășura în una din variantele: eu nu te vreau și end of story sau eu te vreau si tu nu mai vrei; dar niciodată așa. Probabil de aceea nici nu te-am luat în serios, am crezut că glumești deși erai destul de nervos, am crezut că îți pledezi cauza cu măiestrie folosindu-te de tot ce îți dezvăluisem despre mine în ultimii ani.

Cartofii se prăjeau la foc iute scăldându-se în mirodenii al căror miros mă făceau să visez la tărâmuri îndepărtate și mâncăruri mai exotice decât niște simpli cartofi prăjiți. Învârteam în cratiță și recitam din memorie:

 “Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau, răspunse Lăpușneanul, a căruia ochi scîntieră ca un fulger, și dacă voi nu mă iubiți, eu vă iubesc pre voi și voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră. Să mă-ntorc? Mai degrabă-și va întoarce Dunărea cursul îndărăpt.”

Și atunci m-a lovit : în felul tău, ești și tu un mic Lapușneanu.

Comments

 1. TataMare

  Lăpușneanu a mai spus și „De mă voi scula, pre mulți am să popesc”. Oare ce a vrut să însemne această amenințare?!?!

 2. TataMare

  Lăpușneanu a fost otrăvit chiar de nevastă, la îndemnul boierilor trădători…

  1. Domnule Javra, cred ca imi face placere sa ma cert. Nu stiu sigur, nu m-am gandit niciodata la asta 🙂

 3. Mi se pare asa cum ti-am spus, foarte romantic ca Lapusneanu a fost otravit de nevasta.
  O sa il identific si pe Motoc in curand.

 4. cinic

  Din tot ce stim, citit, vizionat, EXISTA grade de incredere. Ai incredere in Stan Papusa ca sa-i dai una suta roni „pana la colt”. Nu vei face acelasi lucru cu 100 000 euro (n’est -ce pas?). Ai incredere intr-un apropiat (amic/prieten etc conform cu definitiile exclusiv personale) ca sa-i confesezi diverse, dar NU totul. Persoana care timp de multa vreme se bucura de stima ta „asexuala” poate deveni persoana de suflet si -implicit- trece la urmatorul „grad de incredere” si evident exista si reciproca.

 5. cinic

  Ce stim cu certitudine este ca a existat Alex.Lapusneanu. Au existat dialogurile in cauza sau le-a inventat CU MAIESTRIE autorul? orice opinie nu numai posibila dar si „debatable”. Vorba italianului (tot scriitor): se non é vero e ben trovato.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.