Luiza Daneliuc – contabilitate online

A scrie sau a nu scrie cu diacritice

Burnița și ploaia au făcut din ziua asta de luni, prima zi de toamnă adevarată din an.

Inspirația nu m-a lovit la primele ore ale dimineții, așa că în spiritul folosirii timpului într-un mod cât util cu putință (o veche obsesie de-a mea), m-am apucat din nou de citit despre WordPress și despre cum aș putea să fac blogul ăsta să arate cât de cât a blog ok-iș.

Totodată, ce zi mai potrivită ca o zi de luni, să te apuci să scrii cu diacritice. De undeva, tot trebuia sa incep. Pentru mine, a scrie cu diacritice, reprezenta pâna de curând, un lucru pe care eram convinsă că nu-l voi face niciodată. S-a dovedit a fi însă mai ușor decât credeam, uite doar după 2 paragrafe de scris cu diacritice, pot face afirmatia asta. M-am hotarât sa scriu cu diacritice in ciuda antipatiei mele pentru aceste caractere cu specific românesc, deoarece am citit enorm de multe articole despre ce nașpa sunt oamenii care nu scriu cu diacritice, de-a dreptul niste analfabeti, încât să stiu că fac parte din segmentul acela de oameni, cel putin în ochii cititorilor, mi-a creeat o senzatie mai neplacută decât să scriu acest text cu diacritice.

N-are rost sa dezvoltăm tema – de ce trebuie să scriem cu diacritice – nu e ca si cum o să mă convingă cineva de binefacerile acestor caractere. Sau poate că in timp, când le voi invața pe dinafara și le voi tasta automat, cum fac cu restul literelor, acest stres legat de diacritice va fi doar o amintire neplacută. Dar momentan, diacriticele astea imi creează un stres notabil. Și dacă le folosesc, și dacă nu le folosesc.

Să acceptăm ca dacă avem pretentia că scriem corect româneste, trebuie să folosim toate semnele de punctuație de care aceasta dispune. Să acceptăm ca dacă trebuie, inseamnă ca e musai, mai ales într-un domeniu necunoscut mie, unde consider ca e mai sigur să respect niște reguli de minim bun simț (afirmație găsită în diverse articole), mai ales că nu-i un capăt de țară să fac asta.

Concluzii:

1. Textul scris cu diacritice arată ciudat și a trebuit citit cu voce tare, pentru a-mi da seama dacă sunt toate diacriticele puse unde trebuie, deoarece atunci când scrii, ai impresia că le-ai pus, dar la o a doua citire, realizezi că nu-i tocmai așa.

2. Nici tema mea de WordPress nu este foarte prietenă cu aceste semnulețe creatoare de stres, dar să sperăm că se va rezolva și această problemuță cât de curând.

3. Să scriu pe viitor cu diacritice sau să nu scriu, asta-i întrebarea!

Exit mobile version