6 cărți de cumpărat la Gaudeamus

În perioada 20 – 24 noiembrie 2013 se desfășoară  la București, în cadrul Romexpo, Gaudeamus 2013, unul din cele mai cel mai important târguri anuale de carte.

Eu  mă duc mereu cu gândul de a cumpăra multe cărți și sfârșesc prin a mă pierde printre rafturi și aglomerație. Așa că mi se pare de bun augur să plecăm de acasă cu o listă de cărți pe care ni le dorim la care să adăugă firește, cărțile pe care le descoperim la fața locului, pentru că un pic de spontaneitate, nu-i așa, adaugă un plus de savoare experienței. După o idee a scriitorului Vasile Ernu, care a scris în ziarul Adevărul recomandările lui pentru Gaudeamus, vi le prezint și eu pe ale mele.

Dar acestea nu sunt orice fel de recomandări ci sunt recomandări ale unor cărți scrise de oameni care au avut un impact asupra mea. Pe unii i-am cunoscut sumar, cu alții doar am corespondat în treacăt, pe alții sper să îi întâlnesc în viitor. Cert este că personalitatea lor a lăsat, cu ajutorul condeiului sau vorbelor, o urmă asupra personalității mele. Acestea sunt recomandări de suflet.

la-noi-cand-vine-iarna_mircea_diaconu

1. Vă recomand primul roman al actorului Mircea Diaconu, „La noi, când vine iarna”, ce va fi lansat duminică, de la ora 13.00, la standul editurii Polirom. Este un roman emoţionant despre copilărie, în care un suflet inocent arată că binele din oameni poate învinge şi în cele mai întunecate vremuri. Era și normal să vi-l recomand!

negru-si-rosu_1_ioan_t_morar

2. O carte pe care eu însămi plănuiesc să o cumpăr este cea a lui Ioan T. Morar  “Roșu și Negru” de la Editura Polirom. Romanul înfățișează un tânăr țigan care reușește să își lase în urmă trecutul, urcând pe scară ierarhică, participă la cucerirea Odessei și ajunge chiar un apropiat al idolului său, mareșalul Antonescu. Însă niciodată nu poți fugi complet de trecut și odată și odată vine și vremea deciziilor iar viața lui își va schimba cursul odată cu istoria.

confesiunile unui cafegiu

3. Nu putea lipsi din recomandările mele cartea domnului Gheorghe Florescu “Confesiunile unui cafegiu” de la editura Humanitas. Pe domnul Florescu l-am cunoscut de curând și vă pot spune că m-a impresionat talentul său de povestitor. În carte, povesteşte despre dedesubturile aşa-numitului „comerţ socialist“, comerţ aflat, în mare parte, în mâinile Securităţii. Mica istorie se intersectează cu istoria cea mare în aceste pagini scrise cu vervă, îmbibate de atmosfera României anilor ’60-’70-’80, cu descrieri incredibil de amănunţite ale străzilor bucureştene de altădată, cu poveşti adevărate şi personaje pitoreşti, multe încă în viaţă, multe bine cunoscute.

din vorba in vorba plesu

4. Andrei Pleşu lansează volumul „Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri”, tot la editura Humanitas. Andrei Pleșu nu mai are nevoie de nici o prezentare, pe mine acest om m-a cucerit iremediabil cu felul în care îmbină cuvintele, prin ceea ce reprezintă – trecut și viitor – și orice s-ar zice despre el, eu îl voi citi și recomanda pe unde mă duc.

jurnalul de la paltinis aniversara

5. Din același repertoriu, sâmbătă, de la ora 14.30, Gabriel Liiceanu lansează ediția aniversară “Jurnalul de la Păltiniş” în prezența lui Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Mărculescu şi Gabriel Liiceanu. Aveți ocazia să îi ascultați vorbind și să îi cunoașteți personal.

radu paraschivescu walter similea

6. N-aș putea încheia fără să recomand cartea lui Radu Paraschivescu  „De la Waters la Similea. Oameni cool scriu despre muzica lor”. Nu am citit nimic deocamdată din ce a scris Radu Paraschivescu, dar am citit câte puțin din ce a scris Iulian Comănescu și asta doar după ce l-am cunoscut, bref, într-o ocazie. Împreună cu alți autori invitați, printre care se numără și Oana Pellea, contribuie la acest volum pe care vă invit să îl descoperiți singuri. Editura la care cartea s-a lansat nu putea fi decât Humanitas.

Aveți ocazia să vă întâlniți cu acești autori români consacraţi, să le strângeți mâna, să ascultați ce au de spus. Poate vă place cum scriu, poate că nici nu i-ați citit dar ați auzit diverse despre ei. Sfatul meu este să stați să ascultați puțin ce au de spus, și apoi să vă faceți o idee finală despre un anume autor. Când cunoști omul din spatele cuvintelor, percepția se schimbă ca prin magie. Nu zic în ce direcție, vă las pe voi să descoperiți asta!

Date tehnice despre Gaudeamus

Programul de vizitare al târgului este următorul:

 1. – miercuri – vineri: 11.00 – 20.00;
 2. – sâmbătă – duminică: 10.00 – 20.00.

Accesul se va face pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor (valabile pentru întreaga perioadă a târgului, în valoare de 10 lei). Pavilionul Central Romexpo dispune de rampe şi lifturi pentru accesul cărucioarelor în întreaga incintă.

Comments

 1. Din pacate nu pot sa vin la targul de carte amintit de tine, dar incerc sa caut cartile in librariile online.

  1. Mariana, ma bucur ca ti-au placut recomandarile!
   Cred ca important este sa citim, chiar daca nu ajungem la manifestarile artistice. 🙂
   Daca ai si alte recomandari le astept cu placere si le pun si eu pe lista mea de TO READ. 🙂

 2. Da, datorită profesiei, am avut ocazia de a cunoaşte oamenii care au scris nişte cărţi şi, în general, mi-au înşelat aşteptările. Dintre cei pe care i-ai scris nu l-am cunoscut personal decât pe Piticu’, cum i se spunea lui Ioan T. Morar, colaborând la acea vreme cu Caţavencu. Nu ştiu dacă şi-a păstrat porecla dar ştiu că scrie agreabil. Nu ştiu cât de profund poate fi. Dacă voi citi o carte de-a lui, voi vedea.
  Îţi înţeleg punctul de vedere: cunoşti un om după scris şi după relaţia directă cu el. Dar recomandările tale au mari şanse să se oprească la autori români.

  1. Da, am luat in calcul doar autori romani. Nu stiu de ce exact. Dar acum ca ai mentionat lucrul asta mi-am dat seama ca asta a fost intentia de la inceput.

 3. @Luiza Daneliuc Multumesc pentru că romanul meu face parte din recomnadările acestui blog!
  @javra- sînteţi greşi informat: porecla Piticu este a lui Liviu Mihaiu. Porecla mea a fost şi este Biju. Pentru puţină acurateţe! 🙂

 4. Salut, Biju! Ai uitat: porecla lui Liviu era Colivie… 🙂
  Sau am uitat eu?! Sunt Cristi Vasile.

 5. Eu n-am avut onoarea de a fi poreclit cumva. Eram doar un colaborator. Când am început să lucrez permanent la Caţavencu, vechea gardă plecase la celălalt trust de presă existent atunci pe piaţă şi a scos Academia Caţavencu. Apăreau ambele titluri pe tarabe, dovadă de amatorism…

  1. J, am impresia ca ai niste povesti cel putin interesante de spus. Spune-le! Pe blog, poate sub forma unui interviu … 🙂

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.