Sushi si un pic de Zen

Sushi si un pic de Zen

This post is also available in: enEnglish

Prima mea experienta legata de sushi s-a intamplat intr-un restaurant care acum nu mai exista, Mandragora. Era un restaurant cu pretentii, cu mancare de la excelent in sus si preturi pe masura. Printre preparatele “mai ieftine” din meniu era si sushi, ocazie cu care l-am comandat si m-am indragostit iremediabil de acest amestec de orez cu peste. Tot atunci am aflat si cum sta treaba cu wasabi, cat de rar se gaseste el in forma lui autentica, cum 90% din ce se afla pe piata este contrafacut si alte povesti legate de ingredientele din farfurie.

Cu betisoarele a fost o intreaga busculada. Unii parca se nasc cu abilitatea speciala de a apuca intre doua bete o bucatica de mancare dar eu nu reusesc sa coordonez acele doua bucati de lemn – neam. De multe ori ajungeam sa il mananc cu furculita, ocazie evidenta de a se face misto-uri dar rotunjoarele alea invelite in alge sunt atat de bune, incat preferam sa il mananc cu furculita decat deloc.

De la un timp obisnuiesc sa imi iau sushi la pachet acasa si sa il mananc in fata televizorului. Atenta la ecranul cu povesti, nici n-am bagat de seama ca am inceput sa ma descurc onorabil cu betisoarele!  Iar asta s-a intamplat probabil din lenea de a ma deplasa la bucatarie dupa furculita. Partea funny este ca atunci cand in mod constient incerc sa fac asta la restaurant sau chiar si acasa, pur si simplu nu imi iese. Chiar nu inteleg cum functioneaza creierul in aceasta privinta.

De curand un prieten mi-a spus ca el nu a mancat niciodata sushi si ca i se pare o macare de fite, exotica. Atunci mi-am adus aminte de imprejurarile in care eu am incercat pentru prima data sushi (la fite) si cred ca pentru multi acest fel de mancare ramane o extravaganta, nu neaparat din cauza pretului ci mai ales din cauza “necunoasterii problemei”.

Domnul meu avocat, care mananaca sushi de mult timp si caruia ii place, imi spune intr-o zi, foarte linistit, ca pestele ala din rotunjoare este gatit – nu?

– Nu! ii spun eu amuzata. Este crud, mananci carne cruda!

– Nu se poate, ca eu mananc sushi si imi place dar nu imi place carnea cruda, deci nu e cruda.

– Ei ca sa vezi, ca de fapt iti place si nu stii!

Despre Zen Sushi Dorobanti – un nou restaurant cu specific japonez

O noua experienta legata de sushi am avut-o recent la deschiderea unui nou restaurant – Zen Sushi Dorobanti. Chiar m-au nimerit cu invitatia asta, o amatoare mai mare de sushi in Bucuresti nu cred ca gaseau. Mi se pare ca-i ceva magic in gustul acela format din ingrediente atat de simple, dar care disparate nu-ti spun mai nimic. De fapt, restaurantul este cu specific japonez.  Conceptul Zen Sushi s-a nascut din pasiunea a doi prieteni pentru bucătaria japoneza. Chef Andrei şi Chef Iulian şi-au dezvoltat abilităţile sub atenta supraveghere a maestrului bucătar Okuda Yutaka, în primul restaurant japonez deschis în Bucureşti la începutul anilor 2000.

Am facut multe poze la deschidere, dar nu foarte reusite din pacate. Unele prea personale, altele prea blurate, m-am gandit ca de data asta, pozele “oficiale” ofera mai multe informatii utile decat pozele facute de mine.

Asa arata locatia:

zen sushi 2

Tavanul este interesant, nu?

zen sushi 3

Lumini, umbre si pernute

zen-sushi 1

La bar

 Mi-a placut mult atmosfera intima şi deosebita. Ma simt in largul meu in locurile foarte aglomerate, unde practic te pierzi in multime sau din contra, locurile foarte intime.   Masa pentru Teppanyaki , noutate absoluta pentru mine, a oferit un spectacol de zile mari. Teppanyaki este un stil traditional japonez de a găti mancarea pe plită încinsă, sub ochii clientului pe care îl cuceresti cu aroma, cu gustul şi bineainteles cu arta spectacolului.

Teppanyaki (2)

Masa pentru Teppanyaki

Teppanyaki4

Spectacol

 Bine, bine, mancare fabulos de buna dar ce-i cu ZEN-ul din denumire? Dupa ce am vazut locatia, am inteles ca ZEN-ul te cuprinde instant, inca de la intrarea in curtea intima dar incapatoare a restaurantului, in care a fost amenajata o superba gradina de inspiratie japoneza.

zen

Lansarea a mai impresionat si prin intampinarea invitatilor pe acorduri de muzica clasica – vioară, viola si violoncel alaturi de un pahar de sampanie.

Pentru cei ce doresc sa serveasca mancare japoneza si sushi proaspat in mijlocul orasului, recomand cu incredere Zen Sushi Dorobanti – Strada George Călinescu, Nr. 15, deschis de luni pana sambata intre orele 12 – 23, iar duminica  intre orele 13 – 22,30. La masa pentru Teppanyaki  trebuie facuta rezervare prealabila la numarul de telefon.

Enjoy!

sushi bucuresti

Am incercat sa tin minte denumirea fiecarui fel de mancare, dar nu prea mi-a iesit

zen sushi bucuresti

This I know… good sushi! 🙂

This post is also available in: enEnglish

Follow:
Luiza Daneliuc

Blog despre viata unui contabil in Romania. O sa fiti surprinsi dar si contabilii sunt uameni. :)

Find me on: Web | Twitter | Facebook

2 Comments

  1. 17 octombrie 2014 / 09:05

    Prima mea experienţă de acest fel a fost în vara anului trecut, în Copenhaga. Am vizitat un prieten foarte bun care locuieşte acolo. A organizat o masă în cinstea noastră la care s-a servit sushi gătit de prietena lui, grecoaică 🙂 Minunată combinaţie, nu?
    Mulţumesc pentru recomandare, sper să ajungem cât mai curând 🙂

    • 17 octombrie 2014 / 09:37

      Cu mare placere!
      Cat despre Copenhaga, e o destinatie minunata, urmatoarea pe lista mea. Daca mai adaugi sushi&friends, suna excelent! 🙂

Share your opinion with us:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.