Webstock 2016 si ghidul fiscal pentru bloggeri

webstock2016

Cea mai comuna fraza pe care mi-o spun oamenii cand vin la consultatii este: nu am stiut ca trebuia sa platesc impozit! Initial, recunosc ca nu am crezut nici o iota: cum adica, primesti niste bani si crezi ca nu datorezi nimic statului? Cu timpul, m-am convins ca oamenii nu au avut acces la o informatie clara. Toata lumea stie ca exista codul fiscal dar cati stiu sa il interpreteze? Pentru acest motiv, anul acesta am participat la Webstock in calitate de speaker, unde mi-am confirmat inca o data ca-s mai buna ca interlocutoare intr-o discutie decat ca “turuitor sef” al unei informatii in fata unei multimi. Multumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a aduce in atentia voastra acest subiect!

Am vorbit despre tipurile de venituri pe care le poate realiza un blogger si modalitatile de autorizare a activitatii si impozitare a veniturilor.

Ghidul lansat cu acesta ocazie analizeaza 4 tipuri de venituri pe care le realizeaza bloggerii si anume: venituri din publicitatea pay per click, venituri din marketing afiliat, venituri din advertoriale (articole scrise pe blog) si venituri din servicii prestate in schimbul unor contraprestatii oferite in natura (atunci cand primiti produse si servicii contra a ceea ce scrieti, adica atunci cand “scrieti pe produse”).

Scopul  acestui demers a fost unul de informare. Acum sper ca cei care nu auzisera inainte de acest eveniment de barter (adica scriau contra produse dar nu stiau ca ii spune barter), macar se vor informa. Nu toate schimburile de produse se realizeaza printr-un contract de barter, nu orice mostra data cadou reprezinta un barter. Dar macar, de acum incolo, isi vor pune problema: trebuie oare sa impozitez serviciul prestat in schimbul acestui obiect pe care l-am primit? Ce act sta la baza aceste tranzactii economice pe care o fac, cum o incadrez? O fi chestia aia nasoala de-i zice barter? Toata ideea este sa comunicati cu clientii, sa le puneti aceste intrebari, sa fiti mai atenti la actele pe care le semnati, sau mai rau, daca nu semnati nici un act, sa va ganditi ca poate ar trebui.

Cei care nu stiau ca pentru fiecare tip de activitate prestata, trebuie sa aiba un cod CAEN corespunzator, de asemenea, acum ca stiu informatia, au ocazia sa aprofundeze subiectul. Fiecare activitate prestata trebuie incadrata pe lege, lucru care nu-i usor.

Asa cum nu exista in codul fiscal categoria de venituri din freelancing, tot asa nu exista nici categoria de venituri din blogging.

Asa a fost si in 2014 cand am inceput sa scriu despre impozitarea veniturilor obtinute “pe net”. Au fost multe persoane contrariate, dar scopul a fost atins: oamenii au inceput sa se informeze. Te invit si pe tine sa te informezi mai pe larg, descarcand ghidul de mai jos, care sper sa te ajute sa nu-ti bata niciodata ANAF-ul la usa. Daca ai intrebari, lasa-le in comentarii.

DESCARCA GHIDUL!

ghid-juridic-si-fiscal-pentru-bloggeri

8 Comment

 1. Mihai says: Reply

  Neata. Un ghid similar pentru toti freelanceri ar exista ? Ma refer aici si la cei care lucreaza de acasa colaborand cu firme/ persoane pentru a le crea siteuri, pentru a face SEO/SEM si asa mai departe.

  1. @mihai – inca nu exista un astfel de ghid, dar este o idee buna, pentru urmatorul ebook; ma apuc de scris! 🙂

 2. Buna, Luiza!
  Eu am incercat inca de ieri sa descarc ghidul. Am completat campurile dar… nici pana acum nu am primit ghidul pe mail 🙁
  Exista o alta modalitate de a-l obtine?
  Merci mult!

 3. Mihai says: Reply

  Claudia, ghidul nu vine pe mail il descarci direct. Este o arhiva cu un pdf si un Excel daca nu ma insel.

  1. Multumesc, Mihai! 🙂
   Cred ca ieri seara nu am fost prea atenta. M-a indus in eroare butonul ”Inscrie-te” 🙂
   Acum l-am descarcat! E un fisier zip.

 4. […] este alcătuit de Luiza Daneliuc, expert contabil, și vorbește despre taxe, coduri CAEN, bartere, avantaje și dezavantaje […]

 5. […] câștigă bani din activități online ce reprezinta creare de conținut. Ghidul este scris de Luiza Daneliuc, expert contabil, care explica tot ce tine de taxe, coduri CAEN, bartere, avantaje/dezavantaje […]

 6. […] Luiza Daneliuc a realizat un ghid care tratează pe limba noastră, a celor neexperimentați în domeniu, astfel încât să înțelegem și să putem să luăm o decizie corectă (bine, din punctul meu de vedere nu aș lua o decizie înainte de a mă consulta cu viitoarea contabilă/contabil/firmă care îmi va ține evidența, dar, oricum, e bine să știm, astfel încât să avem idee despre ce vorbim 😛 ) […]

Parerea ta conteaza!