Vacanta in Grecia

This post is also available in: enEnglish

Am evitat Grecia ca si destinatie de vacanta toata viata, in ideea (preconceputa as zice eu) ca este o destinatie de vacanta ieftina, deci sansele sa te simti “printre romani” si “ca acasa” sunt maxime. Cu toate astea, Grecia a devenit cumva destinatia perfecta pentru vara asta, cand pentru prima data m-am gandit mai mult la unde putem merge la mare ieftin, decat unde putem merge la mare si sa fie liniste.

Biletele de avion ieftine catre Atena si cazarea de pe AirBNB m-au impins rapid spre o decizie si iata-ne plecati catre Grecia, inainte sa avem timp sa ne gandim prea mult la lucrul asta.

Cred ca asta-i unul din secretele fericirii in viata, sa ai asteptari minime, pentru ca Grecia mi-a ramas in minte si in papilele gustative intr-un fel in care alte locatii mai rasarite n-au reusit. Va detaliez cateva amanunte, gesturi si evenimente care mi-au ramas intiparite intr-un mod placut in minte, legate de vacanta noastra in Grecia.

Mancarea divina

Mancarea a jucat un rol crucial in indragostirea mea de Grecia. Mancarea joaca in general un rol crucial in calatoriile noastre si in imaginea si feeling-ul cu care raman dupa vizita. De exemplu, am fost super entuziasmata sa ajung pe Coasta de Azur, unde timp de 8 zile am mancat cartofi prajiti congelati si sushi, pentru ca orice alta mancare decenta costa enorm. Si cand spun enorm, sper ca va faceti o idee corecta, avand in vedere ca am trait cu sushi care nu costa chiar cat o ceapa degerata.

Ce-am mancat? Lahmajoun (stiu, nu e grecesc, dar a fost divin), gyros (eu care nu ma atingeam de asa ceva pana acum, in weekend am inceput sa caut restaurante grecesti in Bucuresti), tone de tzatziki cu lipie, salate (simple, dar cu un gust foarte bun datorita ingredientelor – rosiile lor pur si simplu au alt gust), branza (feluri divers gatite).

Te intreba mereu daca vrei cu zahar sau nu

Pe de alta parte erau 50 de grade la momentul vizitei noastre, si nu puteai supravietui fara sa bei litri intregi de apa si cafea cu gheata. Nu exista om pe strada in Atena sa nu aiba in mana un pahar de cafea cu gheata. Te obisnuiesti rapid cu gustul amar de ness Amigo frecat un pic prea putin pentru gustul meu, peste care se pune apa plata sau minerala si multa gheata. Fiind la regim, am apreciat enorm faptul ca peste tot ne-au intrebat daca dorim cu zahar sau fara. Nici macar o data nu s-a intamplat sa imi puna din greseala zahar in vreo bautura sau sirop de zahar sau alt indulcitor fara sa intrebe.

Probabil ca pe caldurile alea, unde incepand de la 9 dimineata sunt 40 de grade la umbra, sa ingurgitezi zahar la fiecare cafea, ar fi sinucidere curata.

In schimb am avut noi grija sa ne luam zaharul din alta parte. 🙂

Icecream – divine

Nu pun maioneza in mancare

Pe acelasi principiu, nici o mancare nu are maioneza. Totul este servit cu iaurt grecesc, in care pe alocuri adauga menta, ceea ce face gustul macarii racoritor si deloc gretos.

Patria pisicilor

Au implementat programul “turistul si pisica lui”. Cand intri in Grecia, ti se aloca propria pisica de care sa ai grija, cu care sa te joci si sa imparti gyros-ul cel de toate zilele. Cand pleci, lasi mostenire pisica urmatorului turist, impreuna cu instructiunile de hranire si locurile secrete de cumparat gyros la miezul noptii pe care le-ai descoperit in zona ta.

Daca iubesti pisicile, o sa-ti placa in Grecia. 🙂

O pisi – obosita dupa o portie de gyros

Untul de fistic!

Aegina este prima insula pe care am vizitat-o si cu ocazia asta am aflat ca se mai numeste si insula fisticului. De cand cobori de pe feribot, in micul port colorat, localnicii cu tarabele pline cu fistic si diverse produse derivate te intampina cu entuziasm si te servesc cu o multitudine de delicii, despre care nici nu stiai ca exista.

Untul de fistic a fost pentru mine o descoperire extraordinara si nu imi imaginez cum am trait pana acum fara el. Are un gust divin! Daca untul de arahide nu m-a impresionat pana acum, untul din fistic este ceva ce as putea manca non-stop.

Daca esti in Athena, o vizita in Aegina este un must, doar si pentru acest unt de fistic, de cumparat de la mama lui.

Apa plata

Apa plata sau table watter cat si apa imbuteliata plata este echivalentul aerului in Athena, mai ales in lunile de vara. O sa observi cum bei cantitati industriale din cauza zapuselii dar nu o sa te deranjeze foarte tare pentru ca apa plata are un gust foarte bun, comparata cu cea de la noi (parerea mea, evident). Apa de masa ti se ofera gratuit in majoritatea locurilor in care iei masa sau daca este taxata, tariful este derizoriu, 1 – 1,5 euro pentru o sticla de 1,5 – 2 litri.

In schimb apa minerala este foarte scumpa, chiar si cea mai no name. O sa constati rapid ca e mult mai avantajos sa te asezi la o terasa sa mananci ceva, iar apa plata sa fie adusa la masa, inclusa in tariful mancarii, decat sa dai 3 euro pe o apa minerala mica in supermarket.

Insulele, fiecare cu povestea ei

Nu am vizitat foarte multe insule, dar cele cateva in care am ajuns, mi-au fost de ajuns sa imi confirme ca viata e diferita in functie de insula pe care traiesti. Cu alte cuvinte, din sutele de insule grecesti, cu siguranta vei gasi una potrivita stilului tau, fie ca te gandesti sa pleci in vacanta cateva zile, niste luni sau te gandesti chiar sa te muti pentru o perioada mai lunga.

O tara care iti pune la dispozitie diversitate cu siguranta este o tara de pastrat pe lista. Pe lista de vacanta sau pe lista de mutat.

Pe stradutele inguste din Hydra

Da, ai putea spune ca Grecia m-a dat pe spate cu mancarea si cam atat. Adevarul este ca eu cred cu tarie ca nu ai nevoie de altceva in viata asta decat de mare, soare, mancare buna si ieftina pe care sa le imparti cu cineva cu simtul umorului si dornic sa exporeze lumea.

Ascultati sunetul insulei Hydra
In drum spre Hydra

Greece is a story you should be a part of

T

Pentru mai multe povesti din calatoriile noastre nu uitati:


This post is also available in: enEnglish

Follow:
Luiza Daneliuc

Blog despre viata unui contabil in Romania. O sa fiti surprinsi dar si contabilii sunt uameni. :)

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Share your opinion with us:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.