Interviu cu Rhea Cristina – „Poezia este şi va rămâne marea mea dragoste!“

BUST - Cristina Rhea - photo 1

Aceasta introducere este un mic sumar al multitudinii de realizări ale acestei doamne pe care am avut plăcerea și norocul să o cunosc în circumstanțe total inedite și separate de profesia dânsei. Mai precis, pe Facebook.

Ce a făcut-o diferită de restul oamenilor care mi-au scris și apoi s-au pierdut în negura timpului? N-aș ști să răspund. Unii oameni vin și pleacă sau doar trec pasager prin viața ta, alții rămân fără un motiv aparent. Dar un motiv există cu siguranță chiar dacă nu ni s-a arătat încă.

Rhea Cristina, scriitor şi jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, distinsă în 1996 cu Premiul Uniunii Scriitorilor (filiala Constanţa) pentru volumul de poezie “Ochiul străinului”. Până în prezent, a publicat 9 cărţi în domeniul Literaturii, al Jurnalismului şi al Ştiinţelor Comunicării. În 2007 a fost bursierul Fundaţiei Kulturkontakt Austria, Programul de Rezidenţă Artistică „Writers-in-Residence“, Viena, Austria. Din 2011 este doctorand în Ştiinţe Umaniste la Facultatea de Litere (Departamentul de Literatură), Universitatea din Bucureşti, România.

Cărţile tale de poezie au fost prefaţate de Ana Blandiana şi Irina Mavrodin, două nume de mare valoare în literatura română. Totuşi, care dintre cărțile pe care le-ai scris ți-a rămas mai aproape de suflet? Îmi imaginez că pe toate le iubești, dar care este preferata ta?

Pentru scriitori, cărţile sunt precum copiii lor! Îmi este foarte dificil să declar că doar o singură carte ar fi preferata mea. Voi face totuşi un exerciţiu de selecţie şi voi spune un sigur titlu: „Unde dragostea şi moartea nu există/ Where Love and Death Do Not Exist/ Où l’amour et la mort n’existent pas”. Este cel de-al doilea volum de poezie al meu, editat în anul 2006. O carte pe care am scris-o în 3 ani de zile, într-un moment de maximă cotitură în viaţa mea, din toate punctele de vedere.

Chemarea către acest domeniu artistic a fost dintotdeauna sau a fost o întâmplare că ai ajuns scriitoare?

22 de martori la destin
Autor: Cristina Rhea

Nu a fost o întâmplare, ci un drum literar bine construit, care s-a născut din pasiunea pentru literatură, poezie, pentru cuvântul scris. Dintotdeauna mi-a plăcut să citesc. Îmi amintesc că între 10-18 ani am citit pe nerăsuflate zeci de cărţi din Colecţiile „Poveşti nemuritoare”, „Literatura română”, „Clasicii Literaturii universale”, „Romanul Secolului XX”şi „Romanul de dragoste” – ale editurilor „Univers” şi „Biblioteca pentru toţi”,  în total aproape 2 biblioteci ale părinţilor mei. Eram îndrăgostită de lectură. Tot atunci am început să scriu primele poezii.

Am avut marea şansă de a dialoga (la o vârstă foarte tânără, începând cu anul 1996, când, studentă fiind, am deschis seria volumelor mele de interviuri, după o primă carte de poezie) cu o mare parte dintre oamenii de cultură, de a primi învăţăminte unice, pe plan profesional şi uman, de a-i privi în ochi, de a le „auzi“ pulsul sufletului, înţelegând astfel Adevărul cuvintelor, valoarea modestiei, a iubirii şi a încrederii umane.

Recunosc sincer că am dis­pus de tenacitate, curiozitate, muncă. Iar întâlnirea cu dânşii, s-a grefat, în chip fericit, pe o bună educaţie a mea, primită în familie (în care termenii valoare, cultură, adevăr, respect, seriozitate, cinste, dreptate, bun simţ, mi-au fost insuflaţi de părinţi în perioada copilăriei şi adolescenţei mele – în ciuda întunericului comunist care se lăsa în casele şi în sufletele românilor), aşa încât truda mea jurnalistică, pe parcursul celor aproape 17 ani (4 volume de interviuri editate până în prezent), a fost extrem de frumoasă.

În plus, cărţile mele de poezie au fost prefaţate de Ana Blandiana şi Irina Mavrodin. Acest lucru mi-a „ocrotit“ oarecum drumul în cariera literară, punând-o sub semnul calităţii.

Toate datele despre cărţile mele le-am postat pe blogul meu.

Se poate trăi în România de astăzi din scris? Din ce fel de scris?

Nu, evident, dacă vorbim de literatură. Şi de literatură de valoare. Nu de genul „carte de bucate” etc.

Iar răspunsul meu este valabil pentru scriitorii de pretutindeni. Cu excepţia, desigur, a celor foarte populari — gen Paulo Coelho, care au tiraje impresionante de carte editată. Dar aceştia sunt puţini în lume.

În general, scriitorii au diverse slujbe, în funcţie de pregătirea lor individuală, evident – sunt jurnalişti, traducători, profesori, PR-işti, specialişti în comunicare (în diverse instituţii cultural-educative şi nu numai). Personal, din fericire pentru experienţa mea profesională, le-am traversat pe toate, cu pasiune şi curiozitate (CV-ul meu detaliat îl găsiţi pe blogul meu).

Având în vedere experiența ta vastă în publishing, ce sfaturi ai da unui novice care dorește să își trimită manuscrisul către o editură? Ajută-ne cu câteva inside information...

Romania care a disparut
Autor: Cristina Rhea

În primul rând, trebuie să aleagă ce gen de scriitor doreşte să fie. Profesionist? Amator?  Ca să fie un scriitor profesionist, este foarte necesar să citească mult, să aibă o solidă cultură generală. Pentru a avea ulterior un manuscris, hai să zicem, „reuşit”. Truda cu cuvântul nu este uşoară, dar este minunată! Eu cred mult în formula TALENT + CULTURĂ + MUNCĂ.

Apoi, să înceapă campania de popularizare a manuscrisului său (scris corect gramatical, editat pe calculator, scris îngrijit, decent) prin participări la diverse lansări de carte (unde are ocazia să întâlnească oameni de cultură, să se informeze mai bine, şi poate chiar şansa ca unul din aceşti creatori să accepte să citească ceva din munca sa şi poate, cine-ştie, să scrie cîteva rânduri de recomandare), prin transcrierea unor fragmente din manuscris pe diverse site-uri sau bloguri literare sau personale (feed-back-urile pozitive, în acest sens contează mult), pe scurt, să facă tot posibilul să cunoască scriitori şi viaţa literară din România.

În final, poate contacta editurile care publică genul său de literatură – dar cu politeţe, respect şi răbdare. Unele edituri organizează chiar concursuri de literatură, soldate cu premii constând în editarea celor mai bune manuscrise. Majoritatea editurilor publică doar dacă valoarea manuscriselor primite la redacţie le convinge. Iar alte edituri editează în regim self-publishing (autorul plăteşte publicarea cărţii integral sau doar o parte din cheltuielile de editare). Aceasta ultimă categorie nu o recomand, mie nu îmi inspiră încredere.

Ai de asemenea o experiență vastă şi în susținerea de workshopuri. Recent, ai deschis o sesiune de cursuri online, utilizând o metodă foarte des folosită şi actuală în Occident. Despre ce este vorba mai exact?

Da, îmi place mult să susţin workshop-uri în diverse locaţii, să le împărtăşesc adolescenţilor şi tinerilor din experienţa şi cunoştinţele mele. Amintesc cu plăcere cele 3 traininguri din 2010, din sfera comunicării, susţinute la Fundaţia „Calea Victoriei“ din Bucureşti: „Puterea Discursului“ (februarie-martie, 5 ateliere), „Tehnici de comunicare nonverbală pentru a reuşi în viaţă şi în profesie“ (martie, 4 ateliere) şi „Cultură şi comunicare la televiziune în societatea modernă” (martie-aprilie, 8 ateliere).

Unde dragostea
Autor: Cristina Rhea

Recent, pe blogul meu, am deschis, în premieră, o serie de cursuri online, în română şi engleză, din domeniul comunicării nonverbale şi al dezvoltării personale. De ce am ales această modalitate? Dacă în secolul XX comunicarea a devenit în primul rând vizuală (indiferent de locul ei de transmitere – şcoli, universităţi, mass media, Internet, etc.), în secolul XXI specialiştii în comunicare şi mass media alături de psihologi evidenţiază tot mai mult asaltul şi amploarea mijloacelor media online în acest sens. Atracţia este majoră, iar efectele şi beneficiile sunt mari şi încă foarte studiate. Se preconizează că în destul de scurt timp învăţământul universitar în Occident (atenţie: cu precădere în SUA, ţara Internetului şi unde există cel mai bun sistem de învăţământ din lume!) şi orice alt gen de informaţii educaţionale (private şi publice) vor fi transmise exclusiv online.

De aceea, în prezent, cursurile educative online sunt în mare vogă în Occident. Repet: avantajele sunt enorme – reducerea distanţelor geografice la minim (cursanţii primesc informaţia direct la ei acasă, în confortul propriu, pe calculator), alocarea timpului necesar în funcţie de doleanţele fiecăruia, costuri mult mai mici decât în sistemul tradiţional, o  paletă diversă şi diversificată de cursuri şi traineri (tutori).

Primele cursuri de acest gen pe care le-am deschis (în română şi engleză) vizează domeniul comunicării nonverbale şi al dezvoltării personale – zone absolut fascinante pentru mine (dezvoltarea perosnală este un concept interesant şi complex, nou în România), ca scriitor, jurnalist şi cercetător în sfera comunicării şi a relaţiilor publice.

Există, în genere, două tipuri de cursuri online utilizate pe plan internaţional: cursuri în sistem day-after-day (o lecţie pe zi) sau în format e-book (pdf). Eu am preferat, deocamdată, pentru accesibilitate imediată, varianta a doua.

Cum sunt cursanţii, studenţii tăi online? Se deosebesc de cei din sistemul clasic de studii?

Nu, sunt la fel, poate chiar mai interesaţi decât ceilalţi. Unii dintre ei îmi scriu emailuri în care mă întreabă unele chestiuni legate de cursuri, alţii sunt extrem de atenţi la detalii şi doresc informaţii şi după ce au cumpărat cursurile. Sunt adolescenţi şi tineri, chiar maturi peste 40 de ani, foarte informaţi, din România şi din intreaga lume, şi foarte preocupaţi de educaţia lor!

În 2005 ai fost admisă la Programul de Master în Jurnalism al Universităţii Indiana (Facultatea de Jurnalism) din SUA, unde se știe, doar 14 aplicanți din toată lumea sunt admiși anual, unde ai refuzat invitația. De asemenea, în 2007 ai fost bursierul fundaţiei Kulturkontakt Austria, în cadrul Programului de Rezidenţă Artistică „Writers-in-Residence“ . Nu te-a tentat mirajul străinătății? De ce nu ai plecat?

Stela Popescu
Autor: Cristina Rhea

O, desigur ca da, ca orice tânăr avid de nou am fost tentată să mă stabilesc în altă ţară şi mai ales să studiez într-o ţară occidentală. Am ales SUA. Era ţara preferată atunci de majoritatea tinerilor români. Între anii 2002-2004 am studiat limba engleză intensiv, pornind de la zero şi ajungând la nivelul academic (care presupune excelenţa). Ulterior, am început aplicaţiile la universităţi.

Precizez că dosarul pentru admiterea la universităţile americane este mult mai dificil de construit decât pentru universităţile europene, date fiind condiţiile de admitere foarte stricte şi standardele de admitere extrem de ridicate. Dat fiind că acolo se află cel performant sistem de învăţământ universitar din lume, competiţia internaţională este foarte ridicată.

Universitatea Indiana este o universitate de top, clasată în primele 10 din Statele Unite. Ceea ce înseamnă că este, dacă nu imposibil, cel puţin extrem de dificil de a fi admis.  Sunt criterii dure de admitere, unde fiecare cuvânt şi fiecare pagină din dosarul tău contează enorm!

Mulţi studenţi internaţionali aplică ani în şir la această celebră universitate, chiar dacă la un moment dat sunt admişi la o altă universiatate americană care nu este în acest Top 10. De ce? Pentru că cele din Top 10 asigură profesori extraordinari de bine pregătiţi (ceea ce rezultă în cele mai bune cunsoştinţe şi metode de predare), multe oportunităţi de educaţie şi angajare, pe scurt un viitor cât se poate de bun.

Sinceră să fiu, nu m-am aşteptat să fiu admisă, mai ales că aplicam pentru prima dată. Deşi muncisem foarte serios pentru conceperea dosarului necesar, anunţul lor din februarie 2005 pe email şi prin poştă, cu antetul Universităţii Indiana pe hârtie, m-a suprins şi bucurat enorm!

Deci, la Indiana University sunt admişi anual 12-14 studenţi internaţionali (cifra o ştiu de la coordonatorul programului internaţional, prin mesaj trimis pe email). După anunţarea rezultatelor admiterii, Comisia de admitere decide, la o a doua evaluare şi în funcţie de numărul de burse pe care le deţine, cui acordă burse şi cui nu. Şi fiecare aplicant este informat din nou, corect, asupra deciziei şi motivului care a stat la baza luării respectivei hotărâri.

În ceea ce mă priveşte, am mai avut nevoie de câteva puncte la unul din cele două teste de limbă engleză (destul de dificile, deşi ele par simple la prima vedere) pentru a fi la standardele totale ale acestei universităţi. În rest, mi-au comunicat, cu felicitările de rigoare, faptul că dosarul meu, celelalte acte necesare, este foarte bine pregătit şi corespunde standardelor cerute de ei. Prin urmare, decizia lor a fost că sunt admisă dar fără bursă de studiu, pentru toamna anului 2005-2006. Şi mi-au cerut să le răspund dacă, în lipsa bursei, deţin cei 30 000 $ necesari pentru studiile primului an de Master în Jurnalism al Universităţii Indiana (Facultatea de Jurnalism). A fost un moment foarte dureros pentru mine! Evident, am fost nevoită să declin oferta lor.

Ca jurnalist, ca om care face parte de mai bine de 15 ani din această breaslă atât de controversată în ultimul timp, ce ai recomanda unui om care doreşte sa practice meseria de jurnalist?

Rolul si locul TV
Autor: Cristina Rhea

Să citească cărţi de valoare, să-şi formeze bine cultura generală (noţiuni de istorie, psihologie, geografie, comunicare şi jurnalism), să fie educat şi politicos, curios, să aibă spirit investigativ, răbdare şi empatie pentru semenii săi, să ştie să asculte, să dorească să descopere adevărul şi binele şi să lupte pentru binele comun. Pe scurt, să se respecte pe el însuşi şi să preţuiască această frumoasă profesie.

Să predai, să transmiți mai departe o părticică din tot ce reprezinți este așa cum se spune, simplu sau cere multe sacrificii?

Dacă vrei să faci lucrurile profesionist şi eşti dedicat, nimic nu este fără efort şi sacrificii!

Ce te atrage mai mult: poezia sau proza? Nu toată lumea poate scrie poezie…

Poezia este şi va rămâne marea mea dragoste!