Cum aleg cafeaua, trenduri in bucatarie si cum sta treaba cu vinul

Ori de cate ori pot invata ceva nou, simt ca am castigat la loterie. La loteria timpului. In general, daca invat ceva nou are legatura cu meseria mea, iar meseria mea, dupa cum stiti e destul de plictisitoare. Am fost super incantata cand la o conferinta despre food si despre blogging am avut ocazia sa invat lucruri practice, care sa-mi foloseasca in viata de zi cu zi, nu doar in cea virtuala. 

Cum alegem cafeaua

Nu trebuie sa fii expert in cafea, ci doar putin interesat si atent la anumite detalii. Cel putin asa ne spune Sebastian Farcas, care ne explica despre drumul cafelei, de la plantuta pana la boabele pe care le cumparam din magazin.

Asadar data viitoare cand va cumparati cafeaua aveti grija:

  • Sa nu fie acoperita de ulei; atunci cand cafeaua este prajita excesiv sau intr-un timp foarte scurt, acesta elimina aceste uleiuri.
  • Sa nu fie prea neagra, ceea ce ar indica faptul ca este prea prajita.
  • Sa miroasa frumos; poate avea note de ciocolata, flori, biscuiti; daca are un miros usor ranced, statut, nu o cumparati.

Analiza cafelei porneste de la gusturile de baza:

  • Aciditate – adica gustul de acru
  • Bitterness – cat de amara este
  • Dulceata 
  • Corporenta – se refera la densitatea lichidului; de exemplu un expresso ar trebui sa fie corpolent;

Daca ar fi ceva de retinut, dincolo de toate „tehnicalitatile” este ca opinia proprie e foarte importanta: nu inseamna ca daca tie iti place o cafea iar altuia alta cafea, doar tu te pricepi la cafea si celalalt nu. Intr-un final, cea mai buna cafea este aceea care iti place tie, fara ca acest lucru sa se reflecte cumva negativ asupra partenerului tau de masa.

Si ca in toate celelalte domenii, nu intodeauna pretul arata calitatea produsului. Iar barista, cel care prepara cafeaua are si el in rol foarte important in gustul final: el poate strica o cafea foarte buna sau poate da gust unei cafele… sa zicem nu atat de buna! 🙂

Trenduri in bucatarie

Si in bucatarie/cofetarie se distinge trendul acesta  less is more, si sunt placut surprinsa sa vad ca trendul acesta minimalist se manifesta in toate aspectele vietii, inclusiv in bucatarie. Intoarcerea spre natural, traditional, la ingrediente curate si de foarte buna calitate, fara elemente artificiale. 

Oricum mie mi se pare fabulos ca intr-un final nu mai vorbim de trenduri in moda ci de trenduri in bucatarie. Ce bagam in gura ne afecteza viata intr-un milion de feluri si de un milion de ori mai mult decat ce carpa aruncam pe noi. Ma rog, eu nu sunt o super fashionista si in ultimul timp mai sunt si obsedata de a manca sanatos. Stiu, extremele nu pot duce nicaieri pozitiv, dar daca tot e sa fi obsedat de ceva, cred ca e mai util sa fi obsedat de sanatate decat de orice altceva.

Daca vreti un blog care sa va educe gusturile in materie de sanatos si natural si care sa va indeparteze de „prajiturica roz chimica” vizitati blogul Olgutei Oana Iliescu de la Pastry Workshop.

Radisson Blu display

Cum sta treaba cu vinul?

Despre vin, primul lucru pe care il aflam este ca, la fel ca si in cazul cafelei, este o experienta personala si subiectiva.

Experienta vinului este foarte mult legata de momentul in care il consumi, de oamenii cu care il impartasesti si de mancarea cu care il servesti. Si nu in ultimul rand, este legata de experientele tale personale din trecut, de gusturile copilariei, pe care ti le vei aminti intr-un mod unic atunci cand vei degusta un vin. De exemplu, daca vinul va avea note de para sau mar, cu siguranta iti vei aminti de curtea bunicilor si toti merii in care te-ai catarat copil fiind.

Ordinea in care servim un vin este urmatoarea: spumant, vin alb, roze, vin rosu.

Atunci cand consumati vin, trebuie sa beti si apa. Durerile de cap sunt de la deshidratare si nu neaparat de la faptul ca vinul a fost prost! La fiecare pahar de vin trebuie baut un pahar de apa. Asta e o informatie de o reala valoare, very good to know

Si am mai retinut si ca vinurile albe se consuma proaspete iar vinurile rosii trebuie sa stea un pic la invechit.

Asta e tot ce am aflat si am reusit sa notez ca sa impartasesc si cu voi. Evident ca au fost si multe alte informatii utile dar din a doua jumatate a conferintei mi-a fost greu sa ma concentrez cu Florin Dumitrescu pe scena (me – big fan!).

Va las mai jos si vlogul de la event, poate doriti sa vedeti si povestea in imagini.

Share your opinion with us:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.