Cum completez declaratia unica pentru PFA norma venit

Cum completez declaratia unica pentru PFA norma venit

This post is also available in: enEnglish

Multi dintre voi preferati articolele scrise, sau cautati articole scrise pe aceasta tema, de aceea pun informatia si sub aceasta forma.

Totusi, atunci cand vorbim de completare, e mai simplu sa vezi cu ochii tai exact pe ce casuta sa dai click decat sa iti povestesc eu o informatie pe 20 de pagini. Nici clipul nu e foarte scurt dar macar il poti parcurge in paralel cu completarea propriei tale declaratii, ceea ce te si sfatuiesc sa faci.

Declaratia unica (pentru cei ca inca nu au aflat, nu se mai numeste declaratia 212, de bine ce ne obisnuisem cu denumirea, au modificat-o) o gasesti in spatiul tau virtual privat (SPV) la care ai acces cu parola pe care ti-a trimis-o ANAF prin posta sau pe care o poti obtine de la ghiseul oricarui ANAF,

Daca vrei o poti descarca si de pe site-ul ANAF, daca vrei sa experimentezi inainte sa ai acces la SPV. Adica de aici.

Va rog parcurgeti tot clipul inainte sa puneti intrebari in comentarii, pentru ca majoritatea explicatiilor le gasiti acolo. In tot cazul, raspund in general tuturor, aici sau pe Youtube. Vizionare placuta!

This post is also available in: enEnglish

Follow:
Luiza Daneliuc

Blog despre viata unui contabil in Romania. O sa fiti surprinsi dar si contabilii sunt uameni. :)

Find me on: Web | Twitter | Facebook

6 Comments

 1. NICU
  18 iunie 2018 / 14:00

  Buna ziua.
  Pentru un PFA care se incadreaza la SUBSECTIUNEA 3 ” 2.1.3.Date privind impozitul pe veniturile estimate din activități agricole in anul 2018, impuse pe bază de norme de venit”, avand CAEN 0149, norma de venit calculata este de 1192 lei. Cand vreau sa validez declartia unica imi apare urmatorul mesaj de eroare”:ATENTIONARE – Ati ales sa declarati venituri la Capitolul 2 si nu ati declarat date la 2.2.2. Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată!”.
  Pai daca norma de venit este sub plafonul de 22800 lei ………………..de ce imi mai da acesta atentionare? Eu consider ca nu datorez CAS si CASS. Nu stiu daca este corect sa o transmit asa…..Va multumesc mult pentru raspuns!

 2. 23 iunie 2018 / 09:30

  Buna ziua. As dori sa stiu care este diferenta la impozitare intre 1-cote forfetare, 2- norma de venit si 3- sistem real.? In cazul meu am venituri din chirii si venituri din derpturi de autor. Nu stiu unde sa bifez. Multumesc!

 3. Lore
  23 iulie 2018 / 18:30

  Buna,

  In Capitolul 1 exista Sectiunea 1, 1.1 Date privind veniturile realizate in Romania in 2017 si Sectiunea 3, 1.3 Date privind veniturile realizate din strainatate in 2018.

  ( intrebarea mea nu are prea mare legatura cu acest capitol, insa e ceea ce ma face sa intreb. Eu fiind un pfa nou, inregistrat in luna curenta)

  In capitolul 2, se vorbeste doar de venituri estimate din Romania. Cum ar trebui interpretat acest lucru in cazul in care tot castigul pe care il voi avea va fi realizat in strainatate?!

  Multumesc!

 4. Dragos
  16 noiembrie 2018 / 11:04

  Buna ziua,

  daca am simultan venituri din pfa norma de venit (peste plafon) si in acelasi timp am si venituri din dividende (tot peste plafon) Platesc CASS de doua ori, sau o singura data? Dar CAS? Multumesc!

 5. cristian
  17 noiembrie 2018 / 09:24

  Buna ziua,

  Va supun atentiei 2 cazuri pentru care as dori lamuriri:
  1. Obtin venituri din PFA la norma de venit si din silvicultura; pentru PFA este clar ce trebuie sa depun; pt silvicultura care este o activitate sezoniera/lunara (consider ca desfasor aceasta activitate in luna in care am contract de vanzare masa lemnoasa sau in luna in care obtin venituri) pot sa completez cele 2 date de inceput respectiv sfarsit de activitate ? Daca da, ar insemna dupa cate am vazut in alt video al dvs. ca plafonul se calculeaza diferit inmultind nr de luni cu 1900 si atunci o sa compar acest plafon cu veniturile din aceiaisi perioada; am vazut ca la stabilirea CAS-ului se ia in consideratie doar venitul din PFA in mod corect; la stabilirea CASS-ului insumeaza veniturile estimate si pune automat la nr de luni 12 ceea ce este normal pt PFA;
  Am intrebat pe cineva de la ANAF ce se intampla daca pe aceiasi declaratie apare si PFA-ul la norma de venit dar si o activitate in sistem real (silvicultura) si mi s-a raspuns ca trebuie sa declar obiectul de activitate 0220 pe PFA si atunci nu mai pot fi cu PFA-ul la norma ci as trece la impozitare in sistem real dar asta numai in cazul in care activitatea 0220 ar fi permanenta; la mine aceasta activitate poate fi desfasurata intr-o perioada scurta (1-2 luni); parerea dvs. care este ?

  2. Obtin venituri din chirii (cote forfetare) net 2160 pt care nu se retine CAS si din silvicultura in acelasi regim ca la pct. 1, net 10000 pe o perioada de 1 luni; am vazut ca CAS nu se calculeaza in mod corect; pt CASS imi aduce suma de 12160 (suma celor 2) pt care nu as datora CASS dar asa dupa cum a-ti aratat intr-un video, avand in vedere plafonul de 1900 pt o luna, ar trebui sa platesc CASS de 1900 X 1 X 10% si totusi nu imi ia nimic; intrebari:
  -cum se calculeaza CASS-ul in acest caz ?
  -cunoscand modul de calcul, ar trebui sa bifez casuta “B. Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS” si sa pun 1 luni pt calculul contributiei la 190 ?

  Astept cu deosebit interes raspunsul dvs. si va multumesc anticipat.

Share your opinion with us:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.