ANAF Raspunde: Cum completez declaratia unica pentru PFA-uri in 2018

ANAF Raspunde: Cum completez declaratia unica pentru PFA-uri in 2018

This post is also available in: enEnglish

Ca de obicei, am sintetizat raspunsurile clare si folositoare date de ANAF pe aceasta tema. Am adaugat si eu cateva din mentiunile mele. Puteti gasi in articol si video-urile pe care le-am facut din care puteti vedea pas cu pas cum sa completati declaratia unica.

Intrebare Am făcut o solicitare de precompletare, în cât timp se prelucrează?

Raspuns ANAF Puteți solicita o declarație precompletată prin Spațiul Privat Virtual, cu datele existente în sistem, DACĂ aveți deja depusă o declarație unică validă, prin apăsarea butonului “Cerere declarație precompletată”. Declarația precompletată o veți descărca din secțiunea “Mesaje”.

Înainte de a depune declarația rectificativă, trebuie să:
– bifați casuța “Rectificativă” a capitolului în care doriți să corectați datele declarate anterior;
– modificați datele în mod corespunzător din capitolul I “Date privind veniturile realizate în anul 2017” și/sau capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018, după caz.

___________________________

Intrebare  Pfa, norma de venit , înființată în 2018, depune declaratia unica? Nu are alte venituri

Raspuns ANAF Dumneavoastră aveți obligația să depuneți declarația unică, prin completarea corespunzatoare a Cap. II, după caz.

___________________________

Intrebare Buna ziua, pentru veniturile avocatilor, cum se completeaza rubricile din declaratia unica privitoare la CAS si CASS avand in vedere ca acestia sunt asigurati la sistemul propriu de pensii? Venitul estimat a se raliza in 2018 va fi de 60000 lei. Multumesc mult!

Raspuns ANAF Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale și care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, nu au obligația completării secțiunii 2, subsecțiunea 1, corespunzătoare CAS. Acestea vor completa numai subsecțiunea 2 referitoare la CASS.

Completarea mea: Declaratia va va da o atentionare, nu eroare, ci atentionare. Declaratia se va valida si poate fi depusa cu atentionari. Declaratia vrea sa se asigure ca nu gresiti! 🙂

___________________________

Intrebare In ipoteza in care am depus declaratia 220 privind venitul estimat, pot recalcula venitul estimat in cadrul declaratiei unice?

Raspuns ANAF Chiar dacă aţi depus Formularul 220 “Declarația privind venitul estimat/norma de venit” pentru anul 2018, trebuie să depuneți și “Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” cap. II, până la data de 16 iulie 2018.

Completarea mea:DA, puteti estima alt venit. Doar sumele din declaratia unica vor fi luate in considerare. Mai mult, daca nici de data asta nu estimati corect, puteti depune in orice moment declaratie unica rectificativa.

___________________________

Intrebare Un pfa infiintat in februarie 2018 a depus declaratia cu venitul estimat pt 2018 in 30 zile de la infiintare. Mai depune si declaratia unica?

Raspuns ANAF Da, trebuie să depuneți declarația unică, prin completarea cap. II, secțiunea I – Date privind impozitul pe veniturile estimate din România în anul 2018 și secțiunea II Date privind contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimate pentru anul 2018. Secțiunea II o veți completa dacă estimați că veți realiza venituri care depășesc plafonul de 22.800 lei (recalculat corespunzător numărului de luni de activitate) sau dacă optați pentru plata contribuțiilor sociale.

Completarea mea: Orice declaratie ati depus aferent anului 2018, nu va fi luata in considerare, doar declaratia unica va fi luata in considerare si sumele inscrise in ea.

___________________________

Intrebare  Care este termenul de plata pentru un PFA care s-a radiat in luna iunie 2018? in declaratia unica apare termen plata 15 decembrie 2018 cu bonificatii sau martie 2019? Pana la urma care este termenul corect de plata pt. un pfa radiat, la data depunerii declaratiei unice si a actelor de radiere la ANAF sau martie 2019?

Raspuns ANAF Plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale va fi efectuată în baza declarației, până cel târziu 15 martie 2019. Beneficiați de bonificația de 5% dacă plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.

___________________________

Intrebare  Bună ziua! Dacă am venituri lunare din activități independente de 700 RON, plătesc CAS și CASS la valoarea salariului minim pe economie? Nu mai am alte venituri. Mulțumesc!

Raspuns ANAF In situația prezentată de dvs. nu datorați CAS și CASS. Menționăm însă că puteți opta pentru plata CASS și a CAS. În situația în care doriți să optați pentru plata contribuțiilor, opțiunea se exercită prin depunerea declarației unice, CAP. II, SECȚIUNEA 2 : DATE PRIVIND CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE ȘI CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE ESTIMATE PENTRU ANUL 2018.

Atentie: Evident, daca nu platiti nu sunteti asigurati! Nu inseamna in nici un caz ca sunteti asigurati din oficiu, asa cum  multe persoane au inteles, ci doar ca nu aveti obligatia platii.

___________________________

Intrebare Pentru 2018 cf art 118 din CF cas este deductibila, insa despre cass nu spune nimic…aici se poate interpreta ca este ded sau neded pt ca nu scrie nimic. Doresc o baza legala pt care as condisera cass nedeductibila

Raspuns ANAF Art. 118 din Codul fiscal, pentru veniturile prevăzute la art. 61 lit. a) şi a^1) din Codul fiscal, respectiv veniturile din activități independente (definite conform art. 67) si venituri din drepturi de proprietate intelectuală (definite potrivit art.70), venitul net anual impozabil se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate, din care se deduce CAS datorată. Aşa cum reiese din art. 118 doar CAS este deductibilă, CASS nefiind deductibilă la calculul venitului anual.

___________________________

Mai jos modele de completare pas cu pas a declaratiei unice:

This post is also available in: enEnglish

Follow:
Luiza Daneliuc

Blog despre viata unui contabil in Romania. O sa fiti surprinsi dar si contabilii sunt uameni. :)

Find me on: Web | Twitter | Facebook

37 Comments

 1. paul
  25 iunie 2018 / 16:35

  Daca am completat partea aferenta unui PFA cu norma de venit peste 22.800 si implicit am bifat CAS si CASS, cum se evidentiaza situatia dividendelor pe care le mai am de la o firma. Raman cu 2.280 suma CASS calculata deja pentru venitul din PFA si nu mai fac nimic sau mai am ceva de bifat.

 2. 29 iunie 2018 / 08:00

  Daca am un PFA cu norma de venit infiintat in decembrie 2017 pt care am decizie de impunere pt CAS pe anul trecut dar nu si pt impozit pe venit trebuie sa completez si sectiunea pentru 2017 cu norma de venit calculata corespunzatoare unei singure luni?

  • 29 iunie 2018 / 08:31

   Daca ati depus declaratia 220 in 2017 nu depuneti si declaratia unica (valabil doar la norma de venit!) dar trebuia sa platiti impozitul pe 2017 chiar si fara decizie. Mergeti la Anaf sa o obtineti si intrebati daca au calculat si penalitati.

   • 29 iunie 2018 / 08:43

    Am depus si 220, mi s-a emis o decizie cu cas pe care aparea si impozitul pe venit. Am fost la casierie unde mi s-a incasat doar cas. Impozitul l-am platit cu OP dupa ce am vazut ca era trecut pe decizie. Ulterior m-am intors si mi s-a spus de la Anaf ca aceea era doar o estimare pentru impozit pe venit, nu facea parte din decizie si ca nu trebuia sa o platesc.(desi conform calcului acesta era impozitul pe care ar fi trebuit sa il platesc). Am mai fost de cateva ori si mi s-a mai spus ca abia in septembrie se va calcula impozitul pe venit.(dupa o serie de informatii contradictorii, tipice anaf)
    Ideea e ca de platit l-am platit. Cum si daca ei au inregistrat acest lucru ramane de vazut.
    Probabil ca o sa le mai fac o vizita.

 3. Mihai
  2 iulie 2018 / 16:52

  Buna ziua,

  Sunt un PFA la norma de venit (CAEN: 6202) inca din anul 2012. Din filmuletul dvs. in care ne prezentati cum sa completam declaratia unica nu ati bifat nimic la Capitolul 1. (venit estimat pe 2017). Un PFA la norma de venit poate completa doar Capitolul 2 (venit estimat pe 2018)? Nu vreau neaparat sa completez Capitolul 1 (il pot lasa nebifat), insa nici nu as vrea sa se considere o declaratie incompleta…

  Va multumesc mult pentru filmulet si pentru lamuriri.

  • 2 iulie 2018 / 17:31

   PFA-ul la norma de venit nu regularizeaza 2017, pentru ca norma e fixa, nu are ce sume sa regularizeze.

 4. Cristina
  3 iulie 2018 / 15:20

  Buna,

  Un PFA cu norma de venit pe anul 2018 de 18.000 lei, este obligat sa plateasca CAS si CASS?!
  Din filmulet am inteles ca daca norma pe venit este sub plafonul de 22.800 lei,nu suntem obligati sa bifam casutele pt.CAS si CASS…am inteles corect?
  Multumesc.

 5. Mariam
  4 iulie 2018 / 20:53

  PFA la sistem real,cod caen 0141,stiu ca trebuia la norma de venit ,ce ar trebuisa faca acum,ca sa treaca cu acest an la norma de venit?

 6. Iulian
  5 iulie 2018 / 09:32

  Bună ziua!
  Obțin venituri și din activități independente. Anul trecut am obținut venituri peste plafonul de 22.800 lei, dar anul acesta estimez un profit de maximum 3 – 4000 lei.
  Cum completez declarația unică?
  Va trebui ca la venitul estimat pe 2018 să trec 22.800 lei ?
  Ce completez la CAS/CASS având în vedere că sunt și salariat.
  Vă mulțumesc anticipat!

 7. alexa
  5 iulie 2018 / 09:56

  Desfasor activitate ca PFA, cod 9003 in sistem real, incepand cu 1.08.2017. De fapt redactez articole tehnice pt. un site din SUA, la baza avand un simplu agreement. Plata se face prin PAYPALL. Veniturile estimate sunt sub plafonul de 22800 lei.

  La completarea declaratiei unice, avand in vedere Conventia dublei impuneri cu SUA, trebuie sa atasez vreun document emis de cel care ma plateste?

  Pana in prezent am platit impozitul si celelalte 2 contributii conform declaratiilor de impunere emise de ANAF, fara a atasa documente justificative.

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • 6 iulie 2018 / 18:47

   Nu trebuie atasat nimic ca si dovada, daca nu doriti sa recuperati impozitul platit in US.

 8. En
  10 iulie 2018 / 09:42

  Buna.De unde a-ti downloadat pdf-ul?Multumesc

 9. Vit
  10 iulie 2018 / 10:34

  Daca sunt si angajat cu norma intreaga la venit net anual estimat si la cas se trece doar valoarea diminuata s-au norma intreaga? (norma e 50000 la cj) Multumesc

 10. Grigore
  10 iulie 2018 / 13:28

  Buna Luiza,

  Un PFA cod CAEN 0141 poate determina venitul in sistem real sau este obligatoriu impunerea in baza normelor de venit. Multumesc.

  • 10 iulie 2018 / 20:27

   Daca un PFA are dreptul sa se impoziteze la norma de venit, acesta nu inseamna ca este obligat sa o faca. Poate alege, bifa sistemul real, pe care trebuie sa il mentina 2 ani consecutivi.

 11. Mihaela
  10 iulie 2018 / 15:55

  Buna! pentru un PFA in sistem real la cheltuieli deductibile includ si CAS si CASS? Multumesc!

 12. Roxana
  10 iulie 2018 / 20:39

  Bună ziua,

  Daca o persoana fizica obține atât venituri din chirii(mai puțin de 5 contracte) cât și venituri din activități independente iar suma veniturilor din cele două surse depășește valoarea de 22.800, este obligată la plata cas dat fiind faptul că pt chirii nu ar trebui sa datoreze aceasta contributie?

  • 12 iulie 2018 / 19:12

   Nu este obligata sa plateasca CAS decat pentru partea de venituri din PFA, daca cu PFA-ul nu depaseste 22.800 lei nu este obligat sa plateasca CAS (pensie).

 13. Dorel
  18 iulie 2018 / 14:14

  Buna ziua. Urmeaza sa imi fac un PFA, CAEN 6202, norma de venit, neplatitor de TVA, si voi factura in Euro pentru o firma cu sediul in Singapore. Exista ceva lucruri aparte pe care trebuie sa le am in vedere considerand locatia firmei, sau e totul la fel ca si cu un client UE? Multumesc!

 14. Oana
  7 septembrie 2018 / 14:39

  Buna ziua.Imi puteti spune, va rog, cum se completeaza DECLARATIA UNICA privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru un Cabinet Medical Individual (CMI) de medicina dentara? Multumesc !
  .

  • 11 septembrie 2018 / 20:59

   Buna ziua, un CMI este in esenta un PFA, puteti gasi exemplu de completate pentru PFA sistem real pe canalul meu de Youtube.

   • Oana
    18 septembrie 2018 / 18:14

    Ok.Multumesc!

 15. Lacramioara Radulescu
  15 noiembrie 2018 / 13:22

  Buna ziua,

  Imi puteti spune, va rog daca pot depune declaratia unica pentru venitul estimat 2018, pe zero. Mentionez ca PFA -ul este in sistem real, nu mai am niciun fel de activitate, doar ca nu doresc sa il inchid momentan!

  Va multumesc din frumos pentru raspuns,

  L

 16. Elena Bojinca
  20 noiembrie 2018 / 12:26

  În dec.2018, sal.minim este de 2080 lei, trebuie depusa declaratie rectificativa, pana cand? Sunt PFA norma venit. Multumesc.

   • Elena Bojinca
    21 noiembrie 2018 / 13:34

    Mulțumesc

   • Elena Bojinca
    24 noiembrie 2018 / 15:13

    În cazul în care norma de venit este egală sau mai mare decât salariul minim, iar eu estimez că veniturile mele brute vor fi mai mici, pot opta să nu plătesc CAS si CASS ?

    • 28 noiembrie 2018 / 21:33

     Daca va impozitati la norma de venit, platiti la norma de venit indiferent de venituri. Daca veniturile sunt mai mici decat norma, ar fi trebuit sa alegeti sistemul real pentru impozitare.

     • Elena Bojinca
      28 noiembrie 2018 / 23:30

      Mulțumesc

 17. Stefan
  24 noiembrie 2018 / 15:04

  Ma puteti ajuta cu numarul de luni de completat la contributia CASS(sanatate) in cazul unui contract de inchiriere multianual pe 3 ani in care se specifica plata chiriei intro singura transa anuala. In contract se specifica faptul ca inchirierea se face catre o firma pentru activitate de turism iar activitatea de turism este sezoniera si se desfasoara timp de 6 luni pe an, in fiecare an de inchiriere intre mai si octombrie. Intrebarea este daca numarul de luni de completat pentru sectiunea CASS din declaratia unica este de 6, adica numarul de luni in care se specifica ca firma chiriasa poate desfasura activitatea turistica.

  • 28 noiembrie 2018 / 21:34

   Nu, opinia mea este ca numarul de luni este 12 in cazul expus.

 18. Tudor
  10 decembrie 2018 / 00:40

  Aveti un model de completare declaratie rectificativa pentru activitate independenta in sitem real ? Am depus declaratia unica pana pe 15 iulie si am declarat un venit estimat , dar venitul estimat este mai mare si vreau sa depun rectificativa. Multumesc

Share your opinion with us:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.